Ai un copil mofturos? Poti incepe cu aceste mini ghiduri pe care ti le-am pus gratuit in librarie. Este un prim pas pentru a incepe sa il pregatesti pentru feluri noi de mancare si a descoperi cum sa comunici mai bine cu el. Poti sa iti faci un cont gratuit aici!
Nu vreau sa ma inteleaga nimeni gresit - dar sunt o gramada de nutritionisti care prezinta diete-minune sau solutii prin care scot grupe intregi de alimente de baza si care sunt vazute ca fiind in regula.
Nu ma pronunt aici daca e bine sau rau pentru ca sunt multe detalii la mijloc, dar la copii lucrurile stau cu totul diferit. Sau cel putin asta e parerea mea si argumentez aici asa cum am facut si in alte articole.
Cand vine vorba de alimentatia copiilor optiunile sunt cumva nelimitate, mai ales ca la noi trendurile ori ajung tarziu ori sunt reintrepretate.
E bine sa filtrati informatiile si sa cereti pareri si de la un doctor, mai ales daca e vorba de detalii medicale sau copii cu anumite sensibilitati sau afectiuni.
Sunt in acest moment multe trenduri care sunt extrem de populare - meniuri pe baza de legume, meniuri compuse dintr-un singur fel (one-pot meals) si care se bucura de succes in alte tari. Partea buna a acestor trenduri este ca ele vin cu chestii noi in ceea ce priveste alimentatia copiilor si cumva ne forteaza si pe noi se ne adaptam sau sa reinterpretam ceea ce stiam deja.
Poate ca nu vrem sa iesim din zona noastra de confort si dorim sa ramanem la clasica ciorba, snitele, mancare de cartofi si alte retete de baza ale familiei din Romania.
Nu vreau sa intru in detalii legat de asta - parerile sunt mereu impartite.
Multe familii de la noi se bazeaza pe meniul traditional, copiii sunt sanatosi si fara probleme chiar daca poate nu mananca mango, chiftele de dovlecei si alte retete "moderne". Dar, accesul la alimente variate tot timpul anului, impinge din ce in ce mai multe mame sa diversifice mancarea copiilor lor.
Ceea ce nu e deloc ceva rau! Nu ne pierdem traditia, asa cum imi zicea cineva pe Facebook zilele astea, ci doar dam si altceva de mancare copiilor nostri.
Trendurile ne forteaza sa studiem si sa intelegem mai multe despre alimentatia copiilor, despre cum ii impacteaza anumite alimente si cat de simplu este sa le oferim si altceva.
Aduceti-va aminte ca generatia noastra a celor de 30+ manca banane doar de sarbatori si asta daca aveam noroc sa le cumparam! Acum, ele reprezinta un aliment de baza al diversificarii si nimanui nu i se mai pare iesit din comun.
Citeste si: Cat de mult conteaza atitudinea parintelui cand copilul refuza sa manance?
Pentru mamele noastre, banana probabil ca inca e un trend si o "fita", dar lucrurile chiar asa evolueaza. Surprinzator poate, dar fix asta s-a intamplat si in societatea noastra din moment ce am inceput sa avem acces la altfel de educatie alimentara.
Asa cum am scris din titlu, eu urmez un trend despre care am citit cred ca acum 2 ani si care consider ca trebuie macar o data sa il luati in calcul: reinterpretarea meniului pentru copii.
Noi ne-am bazat pe acest lucru inca de la inceput si pot sa spun ca suntem multumiti. Avem momente mai usoare la restaurant, mai ales ca am plecat in vacante de la 7 luni, adica o data cu diversificarea. Citeste mai departe ce presupune asta.
Ceea ce vedeti in poza de mai sus e cam ceea ce inseamna "meniu pentru copii" in peste 80% din cazurile in care va doriti asa ceva. Daca cautati niste explicatii, exista trei care sunt si cele mai "periculoase" pentru orice relatie copil-mancare:
- copiilor le plac chestiile din meniurile de copii
- restaurantele nu pun altceva in meniul pentru copii pentru ca asta se cere
- parintii nu fac nimic pentru a oferi si alte variante copiilor
Evident, este ok ca din cand in cand sa le dam copiilor pizza sau cartofi prajiti cu snitel, nu sunt atat de absurda (asa cum am zis si aici).
Problema apare cand mergem in oras si restaurantele cumva ne limiteaza optiunile si ne pun in fata acelor meniuri "de copii". Meniuri care nu sunt nici pe departe "child-friendly" si nu incurajeaza macar un minim de explorare sau noutate in alimentatia copiilor.
Stiti ce e de fapt important cand iesim in oras cu copiii?
Sa ii invatam ca mergem sa mancam CEVA DIFERIT de ce facem acasa. Si veti fi surprinsi ca si copiilor le place asta! Cand comandati voi pentru ei sau le luati acelasi lucru de fiecare data - cartofi, snitele, pizza sau nuggets - nu faceti altceva decat sa ii mentineti intr-un cerc vicios.
Noi, de exemplu, facem acest lucru ca sa o expunem pe Ilinca si la altfel de meniuri, dar si sa ne distram. Ii place la nebunie sa comande la chinezesc si sa se joace cu betele si cu spaghetele!
Multe restaurante au fost primele dati in care ea a mancat peste, cartofi la cuptor, orez brun si broccoli.
In fond, mancarea trebuie sa fie distractie, bucurie si mai ales o abordare diferita a felului in care ne raportam la mancare.
Dragostea pentru mancare este transmisa de parinti
Succesul unei relatii bune cu mancarea este mai mult despre ce faci tu, decat despre ce face copilul tau.
Motive pentru care ar trebui sa renuntati la meniul pentru copii
1. Formeaza conceptul ca mancarea de copii e diferita de cea a adultilor
Ce face un meniu pentru copii sa fie doar pentru copii? Ok, portiile sunt cu siguranta mai mici si de cele mai multe ori meniurile sunt mai simple (ideal fara multa sare, ulei extra, condimente picante etc), pe cand cele pentru adulti ceva mai complexe: garnituri, sosuri, arome speciale etc. Acest lucru transmite un semnal ca anumite alimente sunt pentru copii si altele sunt pentru adulti; copiii mananca ceva si parintii altceva.
Ori tocmai acest lucru ar trebui sa il evitam.
Cine spune ca copiii nostri nu pot sa se bucure de o bucata de peste cu legume la gratar? Sau o salata greceasca cu feta atunci cand sunteti in concediu in Grecia?
Am vazut de atatea ori in jurul meu in concedii oameni care ofereau pizza copiilor in vacanta in Grecia. O astfel de abordare nu ofera perspectiva copiilor si nici nu va ajuta pe voi parintii sa ii imprieteniti cu varietatea de gusturi.
2. Majoritatea meniurilor sunt lipsite de nutrienti esentiali
Hai sa spunem lucrurilor pe nume. Majoritatea celor care sunt denumite meniuri de copii sunt de fapt semipreparate congelate, pline de sare si de grasimi saturate. In principiu vorbim de niste chestii fade, ceea ce limiteaza capacitatea copiilor de a invata despre gusturi si arome ale mancarii in forma lor naturala.
Ganditi-va la ce inseamna nuggets sau piure de cartofi: pui care nu arata ca un pui, cartofi care nu arata ca un cartof.
Ca sa nu mai spun despre un lucru care pe mine ma face sa stau departe de aceste variante: aceste alimente nu sunt gatite, ci doar pregatite (incalzite): aripioare de pui, burger, snitel chiar si pizza - da, sunt restaurante care folosesc pizza inghetata sau blat semipreparat si pun acolo niste mozzarella si mezeluri si aia e tot.
Copiii nostri merita sa manance mai bine!
Somon la gratar, sushi, o tigaie de legume, salate diverse si pui la gratar. Toate acestea ar putea fi o optiune perfecta pentru orice copil, evident in portie corespunzatoare fara sa fie nevoie sa comandati meniurile pentru copii.
3. Nu ajuta deloc tendinta copiilor de a deveni mofturosi
Aceste optiuni nu ajuta DELOC parintii de copii mofturosi. Punand copiii in fata aceluiasi meniu le limitam clar optiunile si preferintele alimentare. Exista multe studii care au demonstrat ca expunerea continua (si de devreme) la cat mai multe arome creste sansa copiilor de a-si extinde preferintele culinare mai tarziu.
Nu mai evitati restaurantele care nu au meniuri pentru copii si folositi ce aveti deja acolo. Incurajati astfel sa aleaga alimente noi, lucru ce este extrem de important pentru un copil moffturos!
Partea buna este ca au sanse mai mari sa manance daca aveti si voi acelasi lucru in farfurie!
- comandati din meniu pentru voi ceva ca ii puteti da si copilului (orez, paste, legume etc) si puneti-i si lui pe o farfurie
- daca ai comandat mai mult decat poti manca si ti-a ramas, nu ezita sa iei la pachet. Poti sa ii dai mai tarziu daca i se face foame si nu ai chef sa gatesti!
- daca ai optiuni limitate pe meniu uita-te la rubrica de aperitive. Vei gasi acolo variante care sa ii placa oricarui copil: branza, mini burgeri, diverse salate, masline etc.
Iesitul la restaurant ar trebui sa fie o experienta si mai ales un motiv de bucurie pentru copii! Nu va limitati la pizzeria din colt si nici la 3 feluri pe care presupuneti voi ca le mananca cu mare placere. Evident, nu zic nici sa mergeti cu copiii la restaurante de fite, dar e important sa le extindeti si lor aria de alimente.
Copiii au nevoie de exemple si noi, parintii, suntem cei care ii putem invata cel mai bine ce inseamna bucuria unui meniu grecesc sau a unor paste italienesti cu sos de rosii si busuioc.
E posibil sa fiti surprinsi si sa descoperiti lucruri noi impreuna cu copiii vostri!
[…] Parintii sunt responsabili printre altele de alimentatia copiilor, dar si de a ii invata anumite comportamente alimentare (sanatoase). Tocmai de aceea ei sunt mereu tinta programelor de sanatate publica in ideea ca o educatie cu privire la alimentatia familiei are sanse sa diminueze masa de copii obezi, obsedati de dulciuri sau cu alte probleme de sanatate. […]
[…] in vacanta. Cand ai un copil mofturos, lucrurile tind sa se complice mai mult in deplasare. Meniurile de copii de la restaurante sunt departe de a fi cele mai bune (depinde unde mergeti, evident), magazinele au […]