28 aprilie, 2023

Planificarea meselor pentru parinti ocupati

TIMP DE CITIT  MINUTE


Poate ti se pare ciudat, dar copilul tau are alimente preferate si ele au ceva in comun. Cel mai probabil este culoarea. Poate nu te-ai gandit la asta pana acum, dar daca urmaresti acest lucru o sa iti dai seama ca este cat se poate de adevarat. E unul dintre motivele pentru care am creat aceasta fisa. Daca nu o ai inca, o gasesti aici si o poti folosi gratuit!

Nu cred ca trebuie sa mai mentionam de ce planificarea meselor are un rol major in imbunatatirea comportamentului la masa pentru copiii mofturosi. Cu putina strategie, ambitie si atentie planificarea meselor este benefica pentru intreaga familie si asta inseamna nu doar mese mai echilibrate, dar si economie si mai mult timp liber pentru parintii din ziua de azi.

Stiti si voi momentele de "ce mai mancam azi?", "mami, nu vreau sa mananc ce mi-ai gatit" etc si care sunt doar un factor de stress in plus.

Ce facem cand avem si job si copil si parca timp din ce in ce mai putin?

Planificam! Hai sa vedem cum facem asta eficient, mai ales daca avem si un mofturos la masa.

Atentie: Un plan de masa nu este despre alegerea unor retete sau despre zeci de poze si linkuri in telefon. Cu internetul la indemana, orice mama poate face asta, dar:

  • unele retete nu se potrivesc culturii noastre sau stilului tau familial
  • planificarea inseamna echilibru la masa, cumparaturi facute cu cap (stop risipei alimentare)
  • eficientizarea timpului - nu mai stai in bucatarie cu orele
  • mancare mai sanatoasa pentru ca tii cont de nevoie si de preferintele tuturor membrilor familiei (gata cu 3 feluri de mancare si gatit separat pentru mofturos)

Bun, sa incepem!

Aspectul cel mai important este sa gasesti un sistem care sa ti se potriveasca. Nu e nimic deosebit sa faci cumparaturi in weekend si sa iti faci planurile de mese pentru saptamana care urmeaza. Dar, asta nu se potriveste mereu cand ai un copil (mofturos).

Ai nevoie sa faci mese diversificate fara sa faci shopping non stop si sa gatesti feluri peste feluri, dintre care unele ajung la gunoi.

Daca ai nevoie de ajutor, pregatim cu super-curs despre planificare cu un sistem care noua ne-a schimbat viata: mancam mai bine, copilul mananca impreuna cu noi si care ne-a ajutat sa scapam de multe mofturi de la masa. Apasa pe banner-ul de mai jos si te inscrii pe lista de asteptare: cum lansam cursul te vom anunta. BONUS: primesti 5 sfaturi GRATUITE ca sa te organizezi mai bine si sa fii pregatit pentru sistemul pe care ti-l vom da! Click mai jos.

Majoritatea dintre voi probabil ca nu aveti planificat pe multe zile mesele sau preferati sa cautati rapid ceva pe net, o reteta care sa va "salveze" ziua sau sa mai mancati diferit.

Uite ceva care sa te ajute:

1. Gandeste-te la ziua in care ai jumatate de ora sa stai sa planifici cu adevarat mesele

2. Gandeste-te cum te organizezi - cel mai la indemana este poate telefonul, dar nu strica sa ai si o agenda; asa ai si meniul cu tine cand faci cumparaturi

3. Pune o  lista pe frigider cu alimente preferate, sa fiecar membru poate sa spuna ce ii place cel mai mult

4. Foloseste spatiul pe care il ai si vezi cum poti sa iti faci o mica debara de produse pe care sa le cumperi doar o data pe luna: faina, conserve, condimente etc.

Un plan de masa nu trebuie sa fie complicat, dar daca ai in vedere putina organizare, poti economisi destui bani pe termen lung.

Ca regula generala te poti baza pe a cumpara:

  • produse de baza ca legume, fructe, nuci si uleiuri sanatoase
  • proteine -  carne de calitate, branzeturi, peste si chiar surse vegetariene ca tofu, fasole, quinoa
  • fara carbohidrati rafinati, dulciuri, margarine si semi-preparate

Cel mai bun moment de a incepe cu planificarea meselor este acum pentru ca poti analiza momentul in care esti. Poate ca e copilul in faza diversificarii si te sperie modul in care (nu) mananca sau vrei doar sa mananci mai bine - nu strica nici pentru mame dupa nastere un pic de alimentatie imbunatatita.

Daca acum mancati doar 2 mese acasa - majoritatea asa fac, gen mic-dejun si cina, nu te apuca sa planifici si pranzurile. Poti face schimb intre mese, ce mananci saptamana asta seara poti manca saptamana viitoare la pranzul de sambata, spre exemplu.

Ca sfat de economisire, daca gatesti mai mult poti pune in caserole la congelator, sa investesti intr-un slow cooker si sa te bazezi pe produse de la piata sau din zilele cand sunt reduceri sau cumparate la gramada.

Planificarea meselor este o strategie eficienta sa ajuti copiii mofturosi mai ales daca nu vor sa manance mereu la masa, refuza alimente si nu sunt incantati de aceleasi retete.

In felul asta, rotesti alimentele si tii evidenta lor ca sa nu repeti pe parcursul saptamanii. Mai mult, un astfel de plan ii poate implica si pe copii sa gateasca sau sa participe la cumparaturi - efectul este unul benefic si studiile au aratat ca interactiunea copiilor cu mancarea le schimba perspectiva pe termen lung.

Mai mult, daca ii pui sa aleaga o anumita zi cu ceea ce prefera, gen "Vinerea Ziua Pizza" lucrurile vor si mai usor de planificat chiar si daca plecati in concediu.

Si cel mai important: trebuie sa fii constant si sa intelegi ce inseamna planificarea - adica sa nu mai lasi copiii sa comande de mancare cand tu deja ai gatit!

Trebuie sa fii deschis si sa intelegi ca doar cu o atitudine de genul "va functiona" vei reusi. Ai un telefon mobil, atunci e suficient sa incepi sa te organizezi!

Daca ai nevoie de ajutor si vrei sa scurtezi timp si stress sau nu stii de unde sa incepi, ei bine, am trecut prin asta si am deja un sistem care functioneaza! 

Poti cumpara si tu cursul de aici.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>