20 septembrie, 2021

Plan alimentar sau ciuguleala toata ziua? Ce functioneaza mai bine?

TIMP DE CITIT  MINUTE


Parintii au multe intrebari cu privire la alimentatia copiilor. E mai bine sa ii lasi sa ciuguleasca toata ziua sau sa le oferi mesele dupa un plan dinainte stabilit?

Cu siguranta nu sunt singurul parinte care este satul de faptul ca li se ofera mancare copiilor oricum si oriunde. De la parcul de joaca si pana la magazin, mancatul la orice ora pare a fi o norma zilele astea. Ca mama, depun eforturi considerabile sa ma tin de un program si sa evit cumva situatiile in care copilul meu cere snack-uri non-stop si cerseste diverse cand mergem la cumparaturi. 

Si aici o sa fac o paranteza.

Copilul meu stie ca mananca dupa un program, nu peste tot, deci nu cere si nu se tavaleste pe jos pentru o punga de pufuleti. Acest lucru are in spate ore de educatie si de efort depus pentru a gestiona tantrumuri, pofte si dorinte care devin tentatii in fiecare minut pentru copil. 

Imi place sa cred ca am reusit intr-o oarecare masura si pot spune ca face parte din educatia unui copil care se gandeste si la ce este in jurul lui.

Peste aceasta etapa de educatie alimentara se suprapune momentul in care copilului meu i se ofera biscuiti si alte snackuri in parc de catre alti parinti sau copii. Aici lucrurile pot fi atacate in detaliu si cu siguranta poate fi un articol in sine.

Nu pe asta ne concentram acum.

In primul rand, nu mi se pare normal ca parintii sa isi hraneasca copiii in parc indiferent de situatie (poate daca exista anumite situatii exceptionale, dar nu de ele vorbim aici). Da, stiu, nu mananca mai nimic acasa si caram bucataria in parc pentru ca, distras de joaca copilul va manca ca un pui de curca ceea ce mama ii baga sub nas.

Si, hei, ce mi pasa mie de restul copilul meu trebuie sa manance!

Daca e o situatie speciala, si stiu ca sunt, e mult mai simplu si mai elegant sa il iei deoparte si sa ii dai sa manance daca doar asa poti face asta (sper ca e o chestie trecatoare). Dar, in momentul in care tu desfaci o banana si alergi dupa el prin parc in ochii tuturor copiilor, dovedesti de fapt ca nu iti pasa decat de copilul tau.

Nu mai mentionez aici faptul ca unii parinti vin cu un brat de dulciuri in parcurile de copii!

Si stii care e faza? Acest egocentrism nu face altceva decat sa se transmita de la parinti la copilul care percepe un singur mesaj: eu contez, fac ce vreau si parintii ma sustin! 

"Nu e nicio problema daca nu vreau sa mananc acasa, voi primi sigur atunci cand cer indiferent unde voi fi!"

Acesti parinti se gandesc la ceilalti copii? Sau la ceilalti parinti?

Se pare ca nu. Ok, poate nu e ceva demn de coltul rusinii, dar exista niste minim de reguli pe care orice parinte ar trebui sa le respecte ca un adult responsabil. Asa cum sunt cele de sanatate, de comportament social, adica acelea pe care vrem (sau ar trebui) sa le dam mai departe.

Pentru ca la asta se rezuma de fapt ceea ce facem noi ca parinti: sa ii educam, sa le oferim exemplul nostru si sa ii sustinem sa fie niste adulti educati si responsabili. Si nu doar in ceea ce priveste mancarea.

Nu toti copiii au voie inghetata si chipsuri la orice ora.

Unii copii au alergii si nu pot manca ca ceilalti copii.

Sunt parinti care depun eforturi mari pentru a le face un program de masa copiilor.

Nu e normal sa ii oferi mancare altui copil fara sa intrebi parintele daca iti da voie.

Nu toti parintii au aceeasi posibilitate financiara sa le ofere copiilor diverse bunatati pe care le plimba altii prin parc.

In spatele unui astfel de gest aparent nevinovat - parintele considera ca atunci cand ii da ceva de ciugulit propriului copil si altora le este pofta si atunci le ofera si lor - se ascunde de fapt ignoranta parintelui care nu are un program pentru copilul sau si care nu intelege impactul pe care il are asupra unui copil care are.

Sunt parinti care depun eforturi mari sa isi faca copiii sa manance, au un program de masa, o strategie de introducere a alimentelor noi si o escapada "nevinovata" de acest fel poate distruge eforturi de zile intregi.

Discutia e ampla si exista cel mai probabil argumente de ambele parti. Doar ca aici discutam despre copiii care inteleg ce inseamna ora de masa, o gustare si un desert si carora nu li se refuza chestii, ci li se ofera de catre parinte dupa propriile sale nevoi si dupa un program.

Este ciugulitul de gustari (chiar si sanatoase) o problema?

Gustarile sunt un bun mijloc de a umple "golurile" nutritionale care pot aparea in cursul zilei. De exemplu, copilul nu a vrut sa bea lapte dimineata, atunci un iaurt este perfect pentru gustarea de dupa-amiaza si care il va ajuta sa recupereze aportul de calciu.

Sau daca copilul nu a mancat legume la masa de seara ii poti oferi cateva felii de castravete sau morcov si sa il ajuti cu ceva fibre si minerale inainte de culcare.

Gustarile nu trebuie sa fie super-sanatoase si nu am sustinut niciodata doar ideea unora fara zahar sau sare. Ii poti da prajituri, chipsuri sau biscuiti in combinatie cu alte alimente ori dupa un program anume. 

O idee ca sa faci asta este sa faci in asa fel incat gustarea de dupa-amiaza sa contina elemente pe care le-a sarit in ultimele 2 zile. Asta inseamna o combinatie de fructe-legume, proteine si carbohidrati.

Punand pe farfurie o oferta mai variata exista mai multe sanse sa fie atras de ele si sa manance combinat.

GRATUIT! 25 de Alimente pentru Copii Mofturosi


PLUS cateva exemple de meniuri pe care le poti folosi inclusiv in vacanta.

Care sunt beneficiile meselor programate?

1. Daca ai un plan de masa, nu e nevoie sa ii dai gustari oricum si oriunde

Daca ai un plan, dupa un timp copilul va intra intr-un ritm care il va tine satul pana la urmatoarea masa si il va invata sa tina cont de relatia foame-satietate dintre mese si gustari. Daca nu ai un plan al meselor, copilul are sanse mai mari sa fie infometat sau supra-saturat si niciuna dintre stari nu il ajuta.

2. Un meniu calculat previne ciuguleala din afara programului si lupta cu diverse cerinte ale copilului

Cand ai un plan de masa e mult mai usor sa spui "Nu" cand copilul iti cere sa manance ceva la o ora sau intr-o imprejurare nepotrivita.

De exemplu, atunci cand Ilinca imi cere o prajitura ii cumpar si ii spun ca o va manca in cursul zilei ca desert. Ii spun - daca e cazul -  ca nu e timpul pentru gustare sau desert si in felul asta ma tin de program fara sa o privez de bucuria de manca ceea ce doreste.

3. Un plan alimentar te ajuta sa faci economii

Nu e nevoie sa cumperi ce iti pica in mana sau ce iti cere copilul prin oras. Daca urmezi un plan chiar si mancatul in deplasare e usor si nici nu iti da bugetul peste cap. Poti sa servesti fructe, covrigi, nuci si branza in majoritatea timpului si cu orice ocazie.

Ideea este ca o data ce ii planifici mesele, vei putea sa fii mai impacat cand ii vei refuza anumite cerinte imediat ce s-a ridicat de la masa. Il poti anunta pe copil ca urmeaza un snack cand va putea manca ce doreste.

Ca idee generala, un meniu zilnic ar trebui sa aiba 2 gustari la interval de 1.5-2 ore inainte de masa, tocmai pentru ca cel mic sa ajung la ora mesei cu pofta de mancare.

Majoritatea copiilor tocmai de asta nu mananca la masa de seara. Ciugulesc non-stop dupa-amiaza, in parc sau la plimbare si la masa de seara sunt deja satui. Daca asta este o problema cu care te confrunti, poti incerca o gustare plina de proteine, tocmai ca sa ii ajuti si apetitul de la masa de seara.

  • o bucata de pui
  • peste cu couscous
  • un sandwich cu branza sau cascaval

Dupa acest episod, la cina lasa copilul sa manance ce vrea si cat vrea.

In final

Pentru un copil este important sa aiba un program de masa nu doar pentru a diminua poftele si foamea de peste zi, dar si pentru a-i asigura nutrientii necesari. E mult mai simplu de controlat ce mananca, daca stii clar ce i-ai oferit in decursul unei saptmani sa zicem.

Ciugulitul peste zi poate deveni rapid un inamic al meselor la care copilul mananca si prin care este incurajat sa incerce retete noi. Nu este in niciun caz o solutie extrema, dar chiar si ciugulitul de peste zi poate fi benefic daca i se ofera sansa de a completa o dieta deficitara.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >