21 septembrie, 2020

Oul si alimentatia copiilor mici

TIMP DE CITIT  MINUTE


Daca vrei sa primesti retete noi, sfaturi si sugestii despre alimentatia copiilor, te invit sa-ti faci un cont GRATUIT si ai acces la toata libraria de ghiduri gratuite. In plus, te tin la curent cand scriu un articol nou sau cand mai testez o reteta. Inregistreaza-te in cont aici!

Orice parinte isi doreste ce e mai bun pentru copilul sau, mai ales sa manance bine si sanatos. Statutul de parinte poate fi o sarcina coplesitoare, plina de incercari, dar si de sfaturi care mai de care argumentate sau cu implicatii diverse.

Sunt multe mituri si studii legate de relatia copil-ou si ce ar trebui sa stie parintii despre asta.

In primul rand, ar trebui sa trecem in revista beneficiile nutritionale ale bine-cunoscutului ou, care nu sunt deloc putine:

GalbenuÈ™ul reprezinta un aliment bogat in nutrienti, deseori controversat. Oul contine toate vitaminele cunoscute (cu exceptia vitaminei C), o cantitate mare de colesterol si minerale in cantitati variabile (fier, calciu, magneziu in cantitate moderată; sodiu in cantitati mai mici).
Albusul este o solutie de albumine (proteine) cu valoare biologica foarte inalta si contine toti aminoacizii esentiali necesari organismului. 

Nu uitati ca pentru copii oul are potential alergen si se recomanda sa nu fie introdus mai devreme de varsta de 6 luni!

In zilele noastre putem gasi oua oriunde, de la marile supermarketuri la fermele dedicate alimentelor bio, pana la bunica de la tara pe care o gasiti in orice piata. Nu sunt scumpe si sunt simplu de preparat.

In plus, pot fi introduse intr-o mare varietate de mancaruri, de la mic-dejun, pranz, pana la cina si gustari.

Pentru copii, proteina din oua este usor de absorbit si este benefica dezvoltarii creierului. Ouale au aminoacizi esentiali si vitamina D, ce contribuie la imbunatatirea memoriei si a sistemului osos.

Copilul tau ce preferinte alimentare are?

Descopera azi cu un sistem simplu si gratuit

Care sunt riscurile introducerii oului intreg la bebelusi?

Anumite alimente sunt cunoscute ca fiind principlale cauze ale alergiilor la copii, iar oul se afla printre ele. 

In trecut, medicii pediatrii recomandau introducerea oului dupa prima aniversare a bebelusului, asta mai ales pentru ca 2% dintre copii dezvoltau diverse alergii asociate acestui aliment.

Intre timp, lucrurile au mai evoluat si dupa indelungi cercetari, mai exact un studiu realizat in 2010 pe 2600 de bebelusi, a aratat exact opusul.

S-a dovedit de fapt ca, introducerea intregului ou mai repede de 1 an, reduce riscul de dezvoltare a alergiilor si te scapa si pe tine ca parinte de dureri de cap.

Semnele unei alergii sau sensibilitati la un aliment

Cand o persoana are o alergie, corpul reactioneaza ca si cum alimentul mancat este un pericol. La copii, pentru ca sistemul lor imunitar nu este pe deplin dezvoltat, albusul de ou poate provoca o alergie minora, o iritatie usoara sau o alergie severa cu semne de la somnolenta la reactii adverse.

Alergiile pot afecta pielea ori sistemul digestiv, respirator si cardiovascular. Simptomele pot fi:

  • urticarie, umflaturi sau inrosirea fetei
  • diaree, greata, varsaturi sau durere
  • mancarime in jurul gurii
  • respiratie suieratoare, curgerea nasului sau probleme de respiratie

In mod obisnuit, predispozitia la alergii este ereditara.

Deci, daca aveti in familie persoane care sunt alergice la albusul de ou, este bine sa consultati pediatrul cu privire la momentul introducerii acestui aliment si impreuna sa luati cea mai buna decizie.

Eu personal, am introdus oul in alimentatia Ilincai pe cand avea vreo 7 luni, asta dupa ce ii dadusem deja toate legumele sub diverse forme si mixuri. In prima zi i-am dat o jumatate de galbenus, peste 2 zile i-am dat galbenusul intreg si in urmatoarea saptamana am inceput sa ii dau cate putin albus. 

Prima jumatate de galbenus am amestecat-o cu un avocado foarte copt si cu 3 felii de banana. Dupa am facut un piure de cartof dulce si am razuit tot galbenusul in compozitie.

Cand am introdus si albusul i-am facut un spanac cremos si am razuit jumatate de albus cu galbenusul intreg. In a treia saptamana am fiert un ou, l-am taiat in feliute subtiri si i l-am dat ca atare. Bineinteles ca s-a jucat mai mult, dar era important pentru mine ca gusta si se obisnuia cu el. 

Citeste si: Metoda alternativa de a introduce alimente noi

Cand i-am facut prima oara omleta e alta poveste. A fost foarte incantata si cred ca si in ziua de azi ea crede ca omleta este de fapt o clatita, pentru ca fix cu pofta asta o mananca.

Tips:

In etapa initiala, am facut omleta clasica gen scrambled eggs, insa nu a avut mare succes. Am tot incercat variante si am reusit sa o fac sa manance ceva mai mult cand am facut omleta sub forma de clatita.

Am putut astfel sa ii pun si putin parmezan sau cascaval ras, un fel de mini-umplutura care sa nu o deruteze prea tare. Win-win!

Cateva raspunsuri:

1. Ce parte a oului poate provoca alergii?

Asa cum am mai zis, albusul este cel care declanseaza de obicei alergiile. Cele provocate de galbenus sunt rare, dar tot e bine sa fiti precaute. Ca idee, sunt studii care spun ca, dupa varsta de 5 ani, copiii depasesc orice alergie legata de oua.

2. Pot sa ii dau copilului ou in fiecare zi?

Sunt destul de dese situatiile in care copilului ii pica pe un aliment - mai ales in perioada 1-2 ani. Aceasta perioada este, de obicei, aceeasi in care incepe sa nu manance si "insista" pe ceva care ii place sau il face sa fie safe. Si cam toate mamele prefera "decat sa nu manance, macar sa manance ceva".

In teorie ii poti da copilului ou in fiecare zi. Evident, depinde de varsta si daca exista vreo dieta anume pe care acesta o urmeaza. Preferabil sa se pastreze limita de 1 ou pe zi, dar cel mai bine este sa intrebati si un pediatru/nutritionist.

3. Cate galbenusuri ii pot da unui copil mai mic de 1 an?

Recomandarea medicilor este ca la aceasta varsta sa manance un singur galbenus de ou.

4. Pot sa ii dau copilului un ou fiert moale?

Oul fiert moale este delicios, dar ar fi bine sa nu ii dati unui copil mai mic de 5-6 ani. Exista atatea metode in care ii puteti servi oul fara sa ii riscati sanatatea. Este valabil si pentru tot ce inseamna alimente preparate cu ou crud: inghetata de casa, maioneza etc.

Nota de final

Ouale sunt in general considerate bune si sanatoase pentru copii. Daca exista in familie istoric de alergii sau copilul are probleme legate de eczeme, iritatii etc cel mai bine este sa consultati pediatrul.

Presiunile din exterior, de la bunici, vecini, prieteni, pot fi coplesitoare, dar nimeni nu decide mai bine ca voi ce alimente poate manca sau nu bebelusul vostru.

Daca suspectati o alergie la ou, tineti cont ca acest produs este de cele mai multe ori "ascuns" in alte produse. Aveti grija ce ii dati sa manance si cititi cu atentie etichetele diverselor produse.

Chiar si a celor destinate copiilor, o sa gasiti o gramada de chestii in plus acolo.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >