Descopera o varianta alternativa sa iti imprietenesti copilul cu alimente noi atunci cand copilul tau refuza sa manance, se fereste de anumite culori sau texturi si masa devine o cursa continua. In plus, gatesti mai eficient! Vezi detalii aici.
Nu mai e demult un secret, meseria de parinte e un razboi si o batalie importanta a acestuia este cea cu privire la relatia copil-alimente noi.
De cele mai multe ori, mamele ajung in situatia in care cedeaza sau sunt pe cale sa se resemneze ca cel mic nu va manca niciodata un fel nou. Dar, cel mai probabil problema este abordata gresit. Iata o varianta pe care o puteti lua in calcul. Eu am auzit prima data de ea intr-un podcast al unei pediatre pe nume Dina Rose.
Cred ca mi-am pus de zeci de ori intrebarea cum sa o fac pe Ilinca sa manance ce incepusem sa-i gatesc in jur de 8-9 luni. Piure-uri, retete pe care nu le mai facusem niciodata si chiar combinatii pe care nu avusesem sansa sa le incerc inainte.
Multe au sfarsit mancate de mine sau ulterior la gunoi. Cateva, putine au fost cele pe care le-a incercat. Atunci am inteles ca e cazul sa schimb ceva si am inceput sa caut, sa ma documentez si sa aplic diverse tactici. Stiam ca lupta nu se sfarsea aici.
Nu avea cum.
Ca mame suntem fericite cand copilul mananca ceea ce ii gatim. El e fericit, zambeste, tu la fel pentru ca e un efort incununat de succes. Imi aduc aminte si acum ziua in care mi-am facut o portie cu paste si Ili care rontaia la niste cartofi la cuptor, a intins mana catre ele si a incercat sa manance si ea. Avea in jur de 10 luni.
Ce senzatie extraordinara!
Si acum sa mergem pe repede inainte undeva in jur de 14-15 luni. Copilul meu pofticios s-a transformat radical si niciun fel de aliment nou nu il mai atragea. In niciun caz nu mi-am imaginat asta. Orice reteta, de la dovlecei pane la clasica mancarica de cartofi, nimic nu mai era interesant.
Iti suna cunoscut?
Sunt convinsa ca da, pentru ca este un fenomen destul de cunoscut si majoritatea copiilor trecuti de 1 an “se inchid” in fata alimentelor noi. Exista chiar si un diagnostic denumit neofobie, adica teama de alimente noi. Sunt cazuri in care copii incep sa refuze inclusiv alimentele pe care le consumau cu placere – multi copii, de exemplu, mananca legume si pe la 2-3 ani incep sa le refuze cu desavarsire.
Pur si simplu ceea ce era vazut delicios acum s-a transformat intr-un inamic al meselor.
“Eat your vegetables” este o sintagma atat de cunoscuta si de uzitata de parintii din toata lumea, incat a devenit chiar subiect de glume prin majoritatea serialelor.
Si evident, spaima copiilor.
Fenomenul asta culmineaza rapid si pana sa te dezmeticesti incercand sa iti dai seama ce si cum, copilul tau mananca doar 5 alimente. Sau o lista care cuprinde cateva alimente gen cartofi, orez, paine, carne, ou.
Ce faci in situatia in care copilul nu mai mananca
Pai, dupa mai multe incercari am ajuns la concluzia ca, in loc sa fortez copilul sa manance, sa il pacalesc sau sa il santajez, sa abordez o alta tehnica.
Am inceput sa il ajut sa exploreze cat mai mult mancarea. Sa atinga, sa miroasa si sa se joace cu ea. De ce asa?
Pentru ca e mai sigur si mai usor. In plus, metoda asta de a imprieteni copilul cu mancarea este foarte folosita si este de fapt o apropiere cu ajutorul celor 5 simturi.
Tip
Metoda completa este denumita SAPERE si reprezinta o metoda practica care are ca scop educarea copiilor pentru a-si descoperi cele 5 simturi. Noile experiente senzoriale sunt ulterior folosite pentru a analiza diverse alimente si pentru a intelege rolul lor intr-o alimentatie sanatoasa.
Metoda a fost initiata de chimistul Jaques Puisais in Franta in anul 1974. Cuvantul "sapere" se traduce ca " gusta, afla, simte, fii curajos". Metoda SAPERE a fost folosita cu succes in ultimii 20 de ani mai ales in gradinitele din tarile nordice (Finlanda, Suedia, Danemarca).
Mai mult, am scapat de scandalul de la masa. De “Hai te rog, ia si tu macar o gura!” si de alergatul cu lingura prin casa.
Sunt multe abordari cand vine vorba de a incuraja un copil sa incerce alimente noi si raspunsul depinde clar si de copil. Cativa factori pe care trebuie sa ii luati in considerare includ preferintele personale, varsta, comportamentul la masa si mai ales momentul de dezvoltare in care se afla copilul.
De ce am ales aceasta varianta?
A explora mancarea functioneaza clar mai bine acolo unde mancatul propriu-zis nu. Sa incerci un lucru nou inseamna, chiar si pentru un adult, un prim pas curajos, dar si angajament. Dezvoltarea simturilor cu privire la mancare este un proces complex, chiar daca noi adultii nu il percepem asa.
Copilul are nevoie de incurajare si asta se intampla in primul rand pentru ca, a manca un aliment nou, presupune multe experiente senzoriale. A atinge, a mirosi si chiar a gusta este un pas mare pentru un copil si poate avea un rol important in educatia lui alimentara.
Este mai usor sa faci un copil sa fie atent cand tai o rosie si ii explici despre culoare, despre gust si despre ce poti face cu ea, decat sa il obligi sa o manance.
Chiar si cea mai mica abordare de genul “Hai incearca asta!” nu lasa loc acelei curiozitati de a explora. Copiii stiu ca tu vrei sa manance mai mult decat o imbucatura. Ei stiu cand fortezi lucrurile.
Aici are un mare avantaj experienta senzoriala si de aceea cred ca este o abordare sanatoasa si de efect. Toti copiii cand incep diversificarea ating, se joaca cu mancarea. Este primul pas pe care il fac.
Sa atinga, sa molfaie, sa deseneze si sa se mozoleasca cu mancarea.
Ii este poate prea frica sa incerce ceva nou? Poti sa il iei cu tine in bucatarie cand gatesti si sa incepi sa ii arati alimentele, sa ii spui despre culoare, sa il lasi sa atinga inainte de a fi preparate.
Nu vrei sa mananci? Bine, uite un cartof, joaca-te cu el. Urmareste daca ii place sa il atinga, sa guste. Si e ok daca gusta si scuipa.
Asa devine familiar cu gusturile. Asa isi face o baza de date de gusturi, mirosuri si texturi.
Care sunt avantajele acestei metode?
#1 Scapi de frustrarea de la ora mesei. In plus, gatitul devine mai relaxant si mai interesant pentru toata lumea!
Poti lua copilul cu tine si vorbesti cu el in timp ce iti faci treaba in bucatarie. Nu degeaba se zice ca un copil interactioneaza cu un aliment de pana la 7-8 ori pana sa se bucure de gustul lui.
Majoritatea parintilor cedeaza dupa ce servesc copilului un aliment de 3-4 ori pentru ca e dubios intr-adevar sa insisti cu un aliment care tot este refuzat. Abordarea asta te ajuta sa ii arati alimente pe care nu este obligat sa le manance.
#2 Nu mai irosesti mancarea. Metoda de a explora alimentele presupune sa folosesti bucati mici, prin urmare nu vei mai irosi mancare.
#3 Copilul invata mai repede despre alimente. Exista aici un factor de curiozitate pe care il exploatezi in avantajul tuturor. Orice copil isi gaseste de joaca chiar si cu un bob de mazare.
#4 Contribui la dezvoltarea senzoriala. Asa cum am mentionat mai sus, metoda presupune intai o interactiune a copilului cu mancarea. Vorbesti cu el, ii spui sa miroasa, sa o atinga, sa faca gramezi. Joaca asta este benefica, te scapa de intrebarea "ce mai fac la masa sa il tin atent?" si chiar de telefonul mobil daca il folosesti prea des cand servesti masa.
Bun, suna bine, cum incep?
Poti incepe cu mancarea pe care deja o mananca. Urmareste ce au in comun acele alimente si incearca sa vezi, sa intrebi daca e cazul, ce anume ii place.
Poate fi aceeasi textura sau aceeasi culoare. De exemplu Ilinca mananca cu aceeasi placere paste si orez.
Ii plac alimentele pasate sau crocante?
Cand esti gata sa incerci un aliment nou, tine cont de aceste aspecte si poti incepe! Taie o bucata mica sau ia de la tine din farfurie, arata-i si lasa copilul sa exploreze.
Este mult mai usor decat sa te apuci sa gatesti si gandeste-te la acest proces ca la un experiment: descoperi si tu lucruri despre copilul tau, iar el despre mancare, gusturi si culori.
Si nu uita: toti copii pot deveni mancaciosi si mai ales, interesati de alimente noi o data ce descopera gusturi interesante!
DOCUMENTATIE
[…] siguranta nu esti singura persoana care trece prin asta. Daca ai acasa si tu un copil mofturos, care mananca selectiv, mai mult ca sigur ca provocarile tale legate de mancare sunt acum si mai […]
[…] siguranta nu esti singura persoana care trece prin asta. Daca ai acasa si tu un copil mofturos, care mananca selectiv, mai mult ca sigur ca provocarile tale legate de mancare sunt acum si mai […]
[…] acelasi lucru de multe ori pe zi si chiar pe saptamana. Unii, mai inversunati, refuza cu vehementa alimente noi sau au un mecanism senzorial-olfactiv care ii tine departe de a incerca alimente […]
[…] Metoda alternativa prin care sa introduci copilului alimente noi […]
[…] putin ca prima interactiune. Am vorbit despre aceasta metoda alternativa de "imprietenire" si in acest articol, iar acum reiau acest […]
[…] Citeste si: Cum sa introduci copilului alimente noi […]
[…] Metoda alternativa prin care sa introduci copilului alimente noi […]
[…] Metoda alternativa prin care sa introduci copilului alimente noi […]
[…] Metoda alternativa prin care sa introduci copilului alimente noi […]
[…] Metoda alternativa prin care sa introduci copilului alimente noi […]