09/14/2021 11:20 am

1 comentarii

Meniu separat sau mancare la gramada?

Articol scris de Luiza C.

Timp de citit  minute

copii mofturosi, mancare sanatoasa pentru copii, meniu copii, meniu diversificare

[NEWSLETTER NEMOFTUROS] Sfaturi si resurse premium cu mai putin de 1 LEU pe zi. Aboneaza-te si tu astazi la newsletterul premium si primesti resurse despre alimentatia copiilor direct pe mailul tau!


Dupa etapa diversificarii, am experimentat cateva chestii despre modul in care prezentam mancarea copilului. Asa cum e firesc, copilul are farfuria lui unde parintii ii pun chestii. Ce se intampla insa daca nu ii mai asezam copilului mancarea si servim mancarea la gramada? Haideti sa vedem in articolul de azi.

Pentru mine e simplu si recunosc de la inceput. Am preferat sa ii pun eu in farfurie ca sa fiu sigura ca are mancarea care trebuie si sa pot sa o contorizez.

Si cumva cred ca e normal.

Orice mama la primul copil (cred) isi petrece timp selectand, taiand, portionand si asezand tot felul de alimente in farfuria copilului. Nu e in niciun caz o forma de a forta copilul sa manance tot din farfurie, dar e cu siguranta o forma de micromanagement. 

In felul asta orice mama decide ce si cat primeste copilul in farfurie. Mai pe scurt, folosind tehnica meniului separat este de fapt o forma de a controla ceea ce mananca copilul.

Acest mod de a servi masa nu incurajeaza copilul sa fie independent si curios fata de alte feluri de mancare. Si asta inseamna si o auto-sabotare a parintelui care isi doreste un copil care sa aiba incredere in simturile si intuitia lui cu privire la mancare.

meniu-copii

Ce inseamna mancare la gramada?

Mancarea la gramada este un meniu disponibil pentru intreaga familie si care de obicei presupune asezarea mancarii pe masa la gramada. Fiecare se serveste din ce isi doreste si membrii familiei isi dau mancarea de la unul la altul.

O abordare la fel de buna este si bine-cunoscutul bufet suedez unde totul este asezat pe platouri si fiecare serveste ce doreste. Copiii in general iubesc abordarea asta pentru ca sunt liberi sa experimenteze si sa vada in acelasi timp mai multe feluri de mancare.

Citeste si: 5 feluri in care sa iti educi copilul cu privire la mancarea traditionala

Cel mai important aspect este ca abordarea este ideala pentru copiii mofturosi: se obisnuiesc cu felurile de mancare prezente la mesele in familie si chiar daca nu mananca, se invata cu ele, le tolereaza in prezenta lor, lucrand la curiozitatea lor.

Ce ar trebui sa stii despre mancarea pre-portionata

Mancarea portionata tinde sa devina un automatism. Clar, e mai eficient sa asezi frumos tot pe farfurie - copilul mananca, nu face mare deranj pe masa, ii iei farfuria o pui in chiuveta si gata.

Probabil ca multi copii cunosc in acest moment doar acest mod de a manca in familie.

Doar ca se poate si altfel.

Mancatul la gramada ofera copilului postura de a-si selecta mancarea si de a alege si cat sa manance. E un bun exercitiu ca sa ii predai lui controlul, dar si sa ii observi preferintele alimentare.

In felul asta iti va fi mai usor sa incerci retete bazate pe preferintele lui si sa diversifici meniul intregii familii.

GRATUIT! 25 de Alimente pentru Copii Mofturosi


PLUS cateva exemple de meniuri pe care le poti folosi inclusiv in vacanta.

Portiile asezate in farfurie mentin decizia la parinti

Controland ce si cat are copilul in farfurie este unul dintre drumurile care poate duce pe termen lung la mofturi la masa. Ca sa nu mai spun ca pot sa manance prea mult atunci cand sunt singuri sau sa fie tentati sa ascunda mancarea ca sa demonstreze ca au mancat tot din farfurie.

Masa in familie ii ofera copilului sansa de a-si asculta apetitul si de a-si forma propriul meniu, exersand cumva echilibrul alimentar. Faptul ca vede intreaga oferta (ideal sa aiba o reprezentara din minim 3 grupe alimentare) ofera autonomie si putere de decizie. Iar acest lucru este un pas important catre formarea unui copil stapan pe apetitul si gusturile sale.

Parintii pot pica in plasa de a supraestima marimea portiilor

Acesta e un lucru cat se poate de real si care cauzeaza multe probleme parintilor in ziua de azi. De cele mai multe ori mamele, dupa etapa de diversificare, nu pot aprecia marimea unei portii si exista riscul ca cel mic sa se obisnuiasca cu cantitati mari de mancare in farfurie.

Servitul mesei la gramada ofera libertatea de a lasa copilul sa isi formeze propriile portii si sa isi echilibreze apetitul conform cu ceea ce este pe masa.

In final

Ca idee generala, copiii pot deveni foarte usor influentati de o farfurie de mancare, indiferent daca e cu mancare noua sau nu. 

Ca sa nu mai spun ca mancarea pre-asezata in farfuria copilului are influenta si asupra parintelui care a pregatit-o. Te chinui sa gatesti, asezi frumos pe farfurie si copilul refuza sa manance.

Daca se intampla acest lucru poate e cazul sa ai o alta abordare. Da, e nevoie de incredere in primul rand. Ce inseamna asta?

Pai, sa incepi sa nu iti mai faci atat de des grija despre ceea ce mananca si cat, sa nu il fortezi, sa nu ii pui tu portii in farfurie si mai ales sa continui sa ii alegi mancarea.

Da, e nevoie de autocontrol, dar si de suport cum sa faci asta. Informatiile si sfaturile de aici te pot ajuta sa devii un parinte mai increzator in capacitatea copilului de a gestiona masa.

Da, mancatul impreuna si cu mancarea la gramada pot sa te ajute sa schimbi felul in care mancati! 
Ce ai de pierdut daca incerci sa renunti la a-i aseza copilului mancarea in farfurie? In fond, orice se poate invata, asa ca nu iti face griji in ceea ce il priveste pe copilul tau.

Ai nevoie de mai mult ajutor?

Am pus un curs in biblioteca intitulat 7 greseli pe care sa nu le faci cu copiii la masa care iti va da cateva noi sfaturi despre ora mesei. Sunt sigura ca te va ajuta sa identifici unele greseli pe care le faci (sau sa nu le faci).

Luiza C.

Pasionata de gatit. Mama si blogger. Cred ca orice mama isi poate invinge frustrarile cand vine vorba de a gati pentru copilul ei si de a crea o baza pentru un stil de alimentatie sanatos.
Am pus in acest blog experienta mea legata de un copil mofturos care m-a facut sa inteleg ca a gati inseamna mai mult decat o carte de bucate si niste retete speciale pentru copii. Sper sa te ajute si pe tine!

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >