Daca ai un copil mofturos care mananca feluri pe care le poti numara pe degete, cel mai probabil iti e greu sa te gandesti la retete noi. Lucrurile pot parea simple: daca mananca doar orez sau doar cartofi ii servesti astea si gata!
Ei bine, ii poti servi doar cateva feluri, doar ca poti combina alimentele preferate si astfel variezi meniul. Ca sa faci asta mai usor ti-am pregatit o fisa de preferinte adaptata pentru copii mofturosi si un ghid ca sa o folosesti eficient. Gasesti mai multe detalii aici.
In primul rand sa daramam un mit! Nu exista diferentiere de dieta intre copiii alaptati si copiii care primesc lapte praf. Spun asta pentru ca tot citesc pe diverse forumuri cum ca, bebelusul alaptat nu are nevoie de lactate prea timpuriu si e bine sa i le introduci cat mai tarziu.
Nu exista asa ceva, cel putin dupa spusele pediatrilor, care urmaresc evolutia copilului si iti pot da mai multe detalii. Asta nu inseama ca laptele de vaca, spre exemplu, va inlocui laptele matern sau laptele praf pana la varsta copilului de 1 an. Aici ne referim in mod special la tot ce inseamna lactate, adica iaurturi, branza de casa, kefir.
Cand introducem lactatele in alimentatia bebelusului
Poate fi un pic derutant pentru tinerele mamici. De ce am voie sa ii prepar diverse cu lapte de vaca, dar de fapt nu are voie lapte de vaca pana la 1 an?! Pai, explicatia este ca laptele preparat termic este considerat sigur pentru copil, daca acesta a depasit varsta de 7 luni si nu exista istoric de alergii in familie. Am scris aici mai multe despre potentialii alergeni.
Eu am introdus lactatele pe la 7 luni si jumatate, am inceput cu iaurtul, care si in momentul de fata a ramas gustarea ei preferata. In etapa urmatoare am inceput sa fac branza calcica si sa o prepar cu fructe la micul dejun sau seara cu mamaliga si iaurt.
Branza de casa - suplimentata cu calciu lactic
Reteta de branza de casa, o veti gasi peste tot, dar eu am ales sa o fac dupa reteta pediatrului. Reteta lui contine si calciu lactic care intareste sistemul osos si al danturii, stimuleaza cresterea, combate boli cardiovasculare, intareste sistemul imunitar.
Ca sa prepari branza de casa pentru copii ai nevoie de:
1 litru de lapte gras, 3,5% grasime
6 pastile de calciu lactic
zeama de la 1 jumatate de lamaie
Laptele se pune la fiert apoi se retrage de pe foc atunci cand este fierbinte, nu in clocot. Mai exact atunci cand face pojghita. Dupa ce se ia de pe foc se adauga pastilele de calciu si se amesteca energic pana cand se topesc. Ca sa fiti sigure ca se topesc mai usor, puteti pisa pastilele inainte.
In momentul asta, eu adaug si putina lamaie, pentru gust mai mult, pentru ca oricum branza deja e facuta. Merge foarte bine si fara. Se pune lichidul format intr-un tifon si se lasa la scurs. Dintr-un litru de lapte ies cam 120 de grame de branza. Eu folosesc cantitatea asta de 3 ori.
Ce imi ramane dupa prima portie o tin intr-un recipient inchis la frigider, nu mai mult de 2 zile.
Citeste si: Budinca de chia cu iaurt
Tip:
Pentru a nu irosi tifonul ori de cate ori faceti branza, il puteti spala cu apa fierbinte dupa fiecare folosire. Dupa uscare il puteti calca cu fierul daca vreti o igienizare suplimentara.
De ce trebuie sa astept pana la 1 an pentru a-i da copilului sa bea lapte?
Unul din principalele motive pentru care ar trebui sa astepti pana la 1 an ca sa inlocuiesti formula de lapte praf cu laptele de vaca este ca laptele impiedica absorbtia fierului in organism.
Laptele, de asemenea, este mult mai greu de digerat decat formula de lapte praf sau laptele matern. Gatirea alimentelor care contin lapte, va ajuta la descompunerea proteinelor din lapte, astfel incat majoritatea copiilor sa se bucure de preparate cu lapte si iaurturi dupa varsta de 7-8 luni.
Exista studii care spun ca laptele de vaca introdus prea devreme poate cauza diverse probleme, iar statele lumii abordeaza diferit acest aspect. Gasiti mai multe date in studiul de aici.
Laptele si alergia la lactoza
Daca tu sau un membru apropiat din familie are alergie la lactoza sau la proteina din lapte, introducerea lactatelor pana la varsta de 1 an probabil ca nu e o idee foarte buna. Aici ramane la latitudinea ta, in functie de ce sfaturi primesti de la medicul de familie sau pediatru care cunoaste copilul si istoricul lui.
Dar, vestea buna este ca majoritatea bebelusilor care dezvolta aceste alergii, le depasesc dupa varsta de 1 an si atunci riscul este semnficativ scazut pentru ca probabil veti urma o schema graduala de introducere a lactatelor.
Va spuneam ca eu am introdus initial iaurtul in meniu. Iaurtul este minunat pentru orice copil, fie la micul dejun sau ca gustare. Eu am optat pentru un iaurt natural simplu, bio, recunosc ca pe acesta nu l-am facut in casa. Cel mai bine e sa alegi un iaurt simplu, cele cu arome au de obicei si zahar adaugat.
In plus, e mult mai ok sa faci tu iaurt cu fructe, amestecand diverse piureuri in iaurtul simplu.
Dupa varsta de 1 an, am incercat sa o imprietenesc pe Ilinca si cu laptele propriu-zis, dar nu a fost foarte incantata. Mi-am dat seama ca de fapt la noi era problema. Noi beam foarte rar lapte la micul dejun sau seara de fata cu ea si evident ca nu avea pe cine sa copieze - am scris mai multe si aici despre puterea exemplului.
Ulterior, am inceput sa beau eu dimineata sau sa mananc lapte cu cereale. Evident, a inceput sa bea si ea si ma bucura ca simte cateodata nevoia, in timpul zilei si imi cere lapte, asta chiar daca inca este alaptata.
Am folosit si smantana in preparate, dar mai rar sincer, in mod special in supe crema si in ciorba radauteana.
Citeste si: Cand introducem oul in alimentatia bebelusului
Cateva lucruri de tinut minte
- consultati medicul inainte de a introduce lactatele in alimentatia bebelusului. El este cel mai in masura sa va ghideze in luarea deciziilor.
- introduceti cate un aliment nou o data, astfel incat sa identificati rapid produsele care cauzeaza alergii.
- intoleranta este destul de rara la copii. Dar, chiar daca copilul vostru are intoleranta la lactoza, puteti incerca sa ii oferiti iaurt, deoarece culturile active din acesta descompun lactoza, facandul-l digerabil. Din nou, totusi, cel mai bine consultati medicul.
Daca bebelusul nu prezinta semne de disconfort dupa ce a consumat lactate, lasati-l sa se bucure de ele. In plus, poti face atat de multe cu lactatele, incat te poate salva de multe ori de retete complicate sau momente in care nu stii ce sa ii oferi la masa.
[…] covrigi cu branza dulce.Pana la varsta de 2 ani ai Ilincai, am tot facut branza de casa. E foarte usor de facut si extrem de buna mai ales cand incepeti diversificarea. Eu o foloseam in […]
[…] Citeste si: Cand introducem lactatele in alimentatie […]