08/22/2022 1:22 pm

0 comentarii

Evita cele mai comune greseli in planificarea meselor

Articol scris de Luiza C.

Timp de citit  minute

copii mofturosi, copilul nu mananca, diversificare, planificarea meselor

[NEWSLETTER NEMOFTUROS] Sfaturi si resurse premium cu mai putin de 1 LEU pe zi. Aboneaza-te si tu astazi la newsletterul premium si primesti resurse despre alimentatia copiilor direct pe mailul tau!


Organizarea este un lucru care ne da tuturor de lucru, iar un copil cu atat mai mult ne pune in faza de tipul "de maine". Cu siguranta ca ai amanat multe pana acum, dar stii clar ca organizarea are multe beneficii. Nu vrem sa ne adresam doar mamelor care au zeci de agende si foite, dar parintii care au totul structurat (mai ales mesele) au parte de mai multa liniste la masa, de mai mult timp cu copiii si de mai mult timp pentru ei!

Suna bine? Hai sa vedem cum poti sa ajungi si tu la rezultate mai bune cu doar cateva schimbari. Inainte sa am un sistem pus la punct, bucataria era dezastru si mesele aveau tot timpul acea intrebare in pending (ce mai gatesc, ce mai mancam?).

Acum dupa aproape 2 ani de blog, cursuri si organizare pot sa va spun despre lucrurile care mi-au sabotat intentia si m-au tinut pe loc cu organizarea.

#1 Sa nu te folosesti de ceea ce stii deja

Daca ai trecut de diversificare deja ar trebui sa stii care sunt preferintele copilului, cam ce program are si cum arata o zi de-a lui in regim masa/somn/joaca. Daca ai nevoie de ajutor aici poti apela la Jurnal, te va organiza mai bine si iti vei da seama si ce preferinte alimentare are copilul. Sa vii cu sacosa plina de la piata si sa descoperi ca ai niste legume (sau chestii scumpe) uitate prin frigider nu e cel mai bun impuls care sa iti zica ca esti bun la organizat. Ca sa nu mai mentionez risipa de mancare si de bani!

Planificarea meselor ar trebui sa o faci intai cu ceea ce ai deja in frigider/camara si sa faci cumparaturi pentru ce se termina sau pentru alte ingrediente care iti lipsesc. Daca esti aproape de weekend si planuiesti sa gatesti mai mult (gen pentru 2,3 zile) poti servi la masa niste platouri cu ce mai ai prin frigider sau sa apelezi la metoda all-in: poti face paste cu legume, tocanita si pui la cuptor sau un minestrone ca sa scapi de ce produse mai ai prin frigider.

#2 Nu gati individual si nu incerca sa devii bucatar profesionist

Organizarea nu trebuie sa te tranforme in chef, ci sa iti faca loc de mai mult timp liber. Nu o sa iti dea nimeni o medalie daca faci 3 feluri de mancare si nici daca planuiesti la milimetru fiecare masa. Orice plan de masa poate sa se schimbe daca copilul se imbolnaveste, trebuie sa plecati urgent din localitate sau pur si simplu nu aveti chef de gatit. Viata inseamna sa te adaptezi si evenimente pot aparea oricand.

Cum faci in astfel de situatii?

Incepe prin a te organiza pe o saptamana si fa-ti cumparaturile in functie de asta. e bine sa ai planuri de rezerva, dar si o lista cu meniuri pe care le poti face in 10 minute. Daca exista alimente preferate, incearca sa stai "lipit" de acele ingrediente pentru 2-3 mese pe saptamana.

Daca mancati carne de pui, integreaza asta in planul saptamanii si adapteaza in asa fel incat sa gasesti feluri pentru toata familia. De exemplu, poti face un pui intreg la cuptor pe care sa il mancati cu mamaliga si o salata seara, iar a doua zi la pranz poti folosi ce a ramas pentru un sandvich sau o portie de paste cu pui si smantana. 

Planificarea face minuni cu un copil mofturos !

O serie de sfaturi gratuite ca tu sa te organizezi mai bine cu mesel familiei.

#3 Sa nu te organizezi si sa faci totul pe loc

Sa incepi mereu cu agenda goala nu este indicat nici macar la locul de munca. Ziua de luni ar trebui sa fie deja o zi in care sa ai planificate niste intalniri, sa stii ce faci in primele 2-3 zile si sa ai o structura cat mai clara a ceea ce urmeaza.

Sa faci totul din inertie poate sa fie obositor. E complicat sa gatesti zilnic si sa faci in fiecare zi ceva de mancare, de aceea de cele mai multe ori te vei trezi ca nu ai chef si faci totul doar ca sa fie.

Solutie: Incearca sa gasesti cateva seri care sunt specifice familiei si sa denumesti acele seri. De exemplu, "Seara de Pizza" sau "Atacul Frigiderului" - cand toata lumea isi ia si mananca ce vrea din frigider. Avand astfel de seri in planificarea meselor iti va fi mult mai usor sa identifici ce ai nevoie - indiferent daca e seara de pizza sau ziua fara carne.

Cand e vorba de organizare stiu ca nu e atat de simplu. Tcomai de aceea e nevoie de practica, dar si sa stii anumite "trucuri" care sa te ajute. Asta e de fapt si ideea acestui articol. 

Vei face greseli si te vei bloca de multe ori. Nu te astepta sa fie totul perfect si sa iti iasa din prima saptamana. Greseala cea mai comuna este sa spui "Planificarea nu este pentru mine asa ca ma voi opri!".

Incearca iar, pune un sistem la punct si totul va fi mai bine decat iti imaginezi. 

#4 Nu te lua dupa cum fac alte familii planificarea meselor

Am vazut cu totii familii super-organizate si care fac totul de pare usor si perfect. Ei bine, nu toti putem face asta si sa ai o masa perfect-echilibrata si demna de pozat pe Instagram nu e pentru unii decat un vis frumos. Da, e ok sa te inspiri pentru retete, dar nu te astepta ca planul de masa al unei alte familii sa ti se potriveasca.

Sugestie: inspira-te despre retete, dar educa-te sa intelegi cum sta treaba cu educatia alimentara. E mai bine sa intelegi relatia cu mancarea pe care o transmiti si copiilor tai, decat sa gatesti retete pe care nu le intelegi sau nu se aplica familiei tale.

#5 Nu iti setezi obiective realiste

Planificarea meselor este un maraton, nu un sprint. E ok sa ai ambitie si sa te simti entuziast cu privire la organizarea meselor. In principiu, parintii se gandesc la organizare abia DUPA ce apare un copil care vine sa restructureze cumva centrul familiei si preia totul. Si reactia e una normala, pentru ca fara organizare viata cu un copil dezechilibreaza viata de cuplu si vine cu si mai multe provocari: apar certuri despre cumparaturi, despre mas, despre de ce nu mai e lapte, despre cine gateste etc.

Solutia: cel mai indicat este sa iti fixezi niste scopuri. Gen sa mananci mai bine, sa nu mai sariti peste masa sau sa aveti macar o data pe zi o masa cu totii. Ceva care sa fie plauzibil si sustenabil in acealsi timp. Nu iti fie teama sa incepi cu chestii mici, gen un meniu de o zi pe saptamana si tot asa pana cand ajungi sa te organizezi pentru o luna intreaga - deraierile sunt normale, nu vorbim aici de 30 de zile perfecte tip agenda.

Planificarea este un skill ca oricare altul si care necesita timp. Adu-ti aminte de prima prajitura - probabil ca nu ti-a iesit, iar acum e preferata familiei. E nevoie de practica ca sa poti face totul mai bine. 

In plus, frigiderul si camara sunt cei mai buni prieteni ai tai. Poti oricand sa tai mai mult patrunjel si sa il pastrezi in congelator in timp ce vezi ultimul serial de pe Netflix. Sau sa faci ceva la cuptor cat esti inca in pijamale sambata dimineata.

Poti sa incepi cu mini-sfaturile noastre despre planificare de aici pe care le vei primi cand te inscrii pe lista noastra. Ulterior, vei avea acces si la cursul de planificare pe care ti l-am pregatit.

 + Surse articol

Mofturosi la Masa incearca sa foloseasca articole, studii si rapoarte de calitate pentru a sustine articolele prezentate pe blog. Incercam pe cat posibil sa avem surse care sa fie de incredere si care sa aiba istoric si fundament pentru tot ce inseamna educatia si alimentatia copiilor si a familiei.

1. Neofobia - frica de obiecte si experiente noi; la-psiholog.ro[

2. Factori asociati cu neofobia; studiu de caz, [6.10.2020] Revista Pediatria

3. Masurarea neofobiei la oameni. Science Direct, 1992

4. 

Luiza C.

Pasionata de gatit. Mama si blogger. Cred ca orice mama isi poate invinge frustrarile cand vine vorba de a gati pentru copilul ei si de a crea o baza pentru un stil de alimentatie sanatos.
Am pus in acest blog experienta mea legata de un copil mofturos care m-a facut sa inteleg ca a gati inseamna mai mult decat o carte de bucate si niste retete speciale pentru copii. Sper sa te ajute si pe tine!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>