Stim deja ca anumite particularitati ale copiilor se vad inca de la varsta frageda. Chiar daca multe aspecte ale comportamentului alimentar se invata si se copiaza de la parinti, copilul are o doza consistenta de individualitate. Unii sunt mai avizi sa incerce alimente noil, altii sunt mai "precauti". Cumva totul reflecta bucati din personalitatea lor, dar si din a noastra. Iar noi venim cu un "bagaj" nu tocmai usor, mai ales in ceea ce priveste exprimarea unor gusturi noi. Deci, e momentul sa schimbam stilul alimentar transmis in familie?
Ideea e asa: modul in care ne raportam la mancare se leaga foarte tare de modul in care corpul nostru metabolizeaza mancarea. Ceea ce avem nevoie ca sa ne simtim bine, dar si sa fim sanatosi este unic pentru fiecare dintre noi.
In cartea sa "Spoon-Fed" Tim Spector ( o gasiti aici tradusa in romana) cuprinde un mesaj extrem de clar: numarul de calorii nu are impact asupra modului in care procesam mancarea si doar experimentand putem sa aflam ce ne face bine si ce nu si mai ales ce are nevoie corpul nostru. Acest lucru trebuie facut mai ales cu copiii, pentru ca ei trebuie singuri sa descopere ce senzatii au si sa se ajusteze pe parcurs. Nevoile nutritionale se modifica de-a lungul vietii pentru ca, de fapt, viata este un experiment culinar.
Asadar, orice am alege noi pentru ei, de fapt ei vor descoperi mai multe pe parcursul vietii. Si noi trebui sa ii ajutam.
Spector este profesor de epidemiologie genetica si a facut numeroase cercetari prin care a aratat cum isi extrage corpul energia din anumite alimente. Un studiu facut de el pe gemeni a scos la iveala ca noi digeram mancarea diferit si in functie de cum e procesata si gatita.
Asadar, nu cantitatile si numarul de calorii sunt cele care conteaza in momentul in care ne asezam la masa. Iar acest lucru il facem noi parintii atunci cand credem ca stim ce ii face bine copilului si in ce cantitate. Rezultatul poate fi insa o reteta completa de angoasa, nervi, frustrare si conflict permanent la masa.
Si acest mix cu siguranta nu ajuta sa crestem copii sanatosi si sa le formam obiceiuri alimentare sanatoase.
Planificarea face minuni cu un copil mofturos !
O serie de sfaturi gratuite ca tu sa te organizezi mai bine cu mesele familiei.
Parinti sub presiune
Cand e vorba de mancarea copiilor nostri suntem supusi presiunilor din toate partile: marketingul si industria food ne ataca necontenit pe toate canalele, industria farma si a dietelor este din ce in ce mai prezenta, media si publicitatea sunt agresive in zona digitala (unde stau din ce in ce mai mult tinerii), iar guvernul nu are o directie stabila, valida si moderna a ceea ce inseamna alimentatia mileniului.
Peste toate astea vine mostenirea noastra, opiniile celor din familie cu privire la ce e sanatos si cum ar trebui copiii nostri sa manance.
Presiunea asta nu face altceva decat sa formeze reguli:
" - Trebuie sa mananci toate legumele!"
" - Nu e bine sa mananci atata miere!"
" - Trebuie sa mananci toata ciorba!"
" - Nu mananci desert pana nu termini si felul doi!"
Sunt reguli despre anumite alimente, despre beneficiile lor si despre marimea portiilor, dar si despre ce alimente sunt bune sau nu.
Daca am renunta la unele dintre aceste reguli, ora mesei ar fi cu mult mai putin stresanta decat este acum. Certurile si santajul ar avea alta directie si stilul alimentar s-ar baza mai mult pe intuitie.
Ca parinte modern, ar trebui sa nu mai compari copilul tau cu altul, sa te bucuri de mesele cu ei si sa preiei bunastarea familiei tale prin momentul in sine si prin a te bucura de mancare.
Cel mai rapid drum catre o stare de sanatate si de momente in care mancarea sa fie o bucurie este prin educatie. Si din pacate, acest aspect nu este acoperit de guvern si de alte institutii - noi politici alimentare sau educatie cu privire la acest aspect nu vor ajunge prea curand in sfera atentiei, asa ca totul pica pe voi, parintii 2.0.
Asa s-a nascut si acest site si speram ca educatia alimentara a generatiilor viitoare sa se schimbe si sa avem mai multa bucurie de manca bine, decat farmacii si boli nutritionale.
"We need to be teaching our children about real and fake foods with the same zeal that we teach them how to walk, read and write." - Tim Spector
Copii sanatosi si experiente noi
A lasa copilul sa experimenteze si sa manance ceea ce ii place in mod deosebit nu inseamna si abuz. Daca copilului ii plac cartofii prajiti nu e o idee buna sa ii dai asta zilnic. Din pacate, traim intr-o era a vitezei si dominata de digital unde mancarea procesata si-a gasit loc prin insasi calitatea ei de a fi super-apetisanta. E de ajuns sa gusti si sa vrei mai mult si mai mult.
Varietatea si compensarea alimentelor are un rol benefic asupra sanatatii si de aceea este bine sa avem asta in planificarea meselor. Asta nu inseamna ca, daca copilul este unul mofturos, si mananca numai anumite alimente trebuie sa i le dai doar pe alea.
In niciun caz nu este o solutie pentru "ca doar pe alea le mananca" - copiii nu mananca din mai multe motive: de la a fi precauti cu gustul, teama de murdarire sau probleme senzoriale la lipsa incurajarii parintelui. Sa ii expunem si sa ii incurajam in permanenta este DATORIA PARINTELUI si o data ce gasesti calea sa ii aduci asta in prim plan, vor accepta si mai multe alimente si isi vor mari aria de gusturi.
Ca parinti suntem responsabili sa ghidam copiii spre destinatie. Pentru unii drumul e foarte lin si usor. Pentru altii e mai greu si plin de incercari. Pentru unii pare a fi un labirint cu multe infundaturi si intorsaturi si parca fara capat; daca tu esti in situatia asta nu inseamna ca esti un parinti nasol sau ca ai dat gres cu ceva.
E posibil sa te simti dezamagit si suparat, sa ai frustrari, dar nu spune nicaieri ca trebuie sa reusesti sau ca putem toti sa facem totul usor. Cauta ajutor cand esti impotmolit si nu te baza pe faptul ca va trece sau ca se va rezolva: sunt sanse mari ca anumite chestii pe care le lasi sa se transforme in altceva - vezi cazul cu dulciurile in care sunt copii foarte greu de controlat.
Daca copul este mofturos la masa si te chinui mereu sa il faci sa manance, asta nu inseamna ca nu e hranit bine. Exista aici mereu o doza de auto-critica si o frustrare care se aduna, dar cel mai bun sfat pe care il poti primi este acesta: nu te lasa tras in jos si nu te opri, viata e prea scurta.
Nu te opri din a manca cu copilul tau, din a te juca cu el la masa si a-i observa evolutia - ar putea sa fie cele mai frumoase momente de care sa iti aduci aminte peste ani. Lasa nervii si altele secundare cum ar fi faptul ca se murdareste sau ca mai arunca cu mancare si bucura-te de inocenta si copilaria lui. Iti va lipsi si iti vei aduce aminte de fiecare data cand vei avea o bucatarie curata, dar goala.
Daca nu stii inca ce functioneaza pentru copilul tau, vino cu ceva nou. Nu trebuie sa faci ce faceau parintii nostri si nici sa aplici totul ca la carte. Nu conteaza cum faci si faptul ca iti faci propriile reguli si ca familia ta va avea propriul format in ceea ce priveste mancarea si obiceiurile alimentare.
De aceea, planificati cat mai des sa mancati impreuna si sa va bucurati de momente - sunt poate printre cele mai frumoase pe care le poate crea o familie.
Daca vrei sa te organizezi mai bine cu mesele in familie iti propunem o metoda inedita sa iti planifici mesele - Meal Plan fara Mofturi. Gasesti detalii aici.