6 noiembrie, 2021

Cum sa gatesti eficient pentru toata familia in vremuri mai stresante

TIMP DE CITIT  MINUTE


Ca parinte, pregatirea meselor este un job in sine. Ce sa gatesti, cum, ce sa mai pui pe lista sunt doar cateva dintre intrebarile unui parinte. Totusi, solutii exista, iar cu informatiile corecte, rabdare si multa expunere poti scapa de stress-ul de la ora mesei. Mai ales in perioada asta cand restrictiile si pandemia ne pun permanent stilul de viata la incercare. Citeste mai multe aici.

In noua situatie generata de pandemie cel mai probabil gatesti mai mult.Insa, in cursa noastra continua de a cladi o relatie sanatoasa a copiilor cu mancarea putem avea asteptari nerealiste.

Situatia actuala ne accentueaza si mai mult ideea de program.

Ca sa nu mai spunem ca ne trezim cu un set de reguli care cumva parca ne fura componenta flexibila, umana. Avem influente de peste tot, mediul online ne arunca in fata imagini cu copii si familii perfecte si ne trezim ca ne dorim si noi acelasi lucru: bucatarii curate, meniuri perfecte si sanatoase, copii care mananca mereu legumele de la masa.

Mancarea in vremuri de pandemie

In ultima perioda s-au schimbat multe lucruri pentru noi si probabil si pentru voi. Muncim de acasa si mancam mai putin oras decat inainte. Chiar daca gatim in continuare acasa, simtim nevoia uneori de o evadare si comandam mancare sau chiar iesim undeva sa mancam.

S-au schimbat multe in ultimii 2 ani. Am trecut de la iesiri in oras la a gati mai mult acasa, la o planificare mai riguroasa a meselor si a cumparaturilor. Copilul a crescut si are deja 3 ani, iar mesele noastre sunt mai stabile si mai elaborate. Conteaza evident si faptul ca planificam totul - de la cumparaturi la ce gatim ca sa ne placa tuturor.

Lucru care ne prinde bine, nu mai avem asa multe mofturi si mancam mai sanatos de cele mai multe ori la gramada.

Cumparaturile nu mai sunt un asa mare stress si am intrat intr-un ritm nou mai ales ca acum Ilinca mananca mult mai diversificat, are preferinte in meniu si se bucura de fiecare data cand gatim cu totii.

Gatitul era pentru noi o activitate placuta si inainte, iar acum in noile conditii parca mai mult ne petrecem timpul cu asta. Ne lipsesc mesele cu prietenii, serile pe la cate un bistro si parca le simtim mai acut acum in perioada asta ce devine din ce in ce mai coplesitoare.

Dar, faptul ca putem sa ne organizam si ca luam mai des masa in familie are un impact major nu doar asupra copilului, dar si a noastra. Daca vrei si tu sa te bucuri mai mult de astfel de momente, profita de mini-cursul de mai jos!

Inscrie-te si iti trimit pe mail 5 trucuri ca sa te organizezi mai bine cu mesele copilului si ale familiei!

Planificarea meselor: cum sa organizezi mai bine mesele intregii familii!

Un mini-curs GRATUIT care sa te ajute sa intelegi avantajele planificarii meniului

Toate aceste provocari oferite de perioada asta au adus multe lucruri in plus pentru fiecare dintre noi. Sa mananci 3 mese pe zi cu toata familia este ceva neobisnuit pentru majoritatea dintre noi. Am experimentat mai multa conexiune intre noi, dar si mai multe momente de tensiune.

Este un bun exercitiu si oricat de stresant ar fi am invatat sa ne bucuram de moment si parca fiecare il asteapta cu nerabdare. Da, poate fi mai agitat si cu mai mult deranj in bucatarie, dar astfel de momente ar fi fost rare pentru multi dintre noi!

Am intrat intr-un nou ritm si ne-am dat seama cata presiune punem de fapt pe noi din momentul in care devenim parinti, mai ales in ceea ce priveste modul in care (vrem sa) ne hranim copiii.

Sau mai bine zis, cum pierdem din vedere lucruri esentiale. Urmarim metode si diete care parca prea usor intra in viata noastra si ne fura bucuria simpla de a lua masa impreuna, mai ales in vremuri incerte. 

Ceea ce conteaza la sfarsitul zilei nu este cat si ce anume a mancat copilul. Ci conexiunea pe careo aveti cu copilul, relatia pe care o claditi si de care isi va aduce mereu aminte: parinti, mancare impreuna, stare de bine.

Chiar daca ati mancat impreuna cereale cu lapte ca asta a vrut copilul sau de 3 zile mancati oua la micul-dejun, ai reusit sa faci cel mai tare lucru!

Sa fii conectat si sa ramai pe directie!

Tine minte acest lucru de fiecare data cand viata te scoate in afara drumului, independent de tine sau nu. Inevitabil, vor fi multe lucruri care sa iti strice planurile, dar nu trebuie sa iti pierzi concentrarea pe lucrurile care conteaza cel mai mult pentru familia ta. Ultimul lucru de care ai nevoie acum este stress in plus cand iti hranesti copilul.

Uite ce poti face ca sa te mentii pe pozitie

Nu te mai victimiza. Momentele in care te invinovatesti pentru faptul ca cel mic nu mananca sau nu ii place ce ai gatit sunt sau pot fi dese. Vina asta apare de obicei in jurul unor anumite reguli, iar daca incalci vreuna pare ca ai gresit totul. 

Tine minte: organizarea te ajuta, dar nu e o drama daca in anumite zile lucrurile se intampla diferit. Asta nu inseamna ca esti un parinte nasol, niste reguli nu iti afecteaza capacitatea ta ca persoana sau parinte - doar daca nu permiti tu asta.

Nu te lasa influentat

Mancarea este un liant excelent pentru relatiile familiale. Dar nu uita ca ceea ce vezi pe la televizor sau prin social media nu este mereu adevarat.

Mancarea procesata, prajiturile sau seara cu pizza nu este un lucru rau! Multe dintre aceste lucruri au un rol important in relatia membrilor familiei. O seara in care mancati niste aperitive sau mancare de la conserva poate fi extrem de importanta pentru tine cand mai ai extrem de putina energie dupa o zi aglomerata. 

E un exercitiu dificil, dar benefic. Scapa de asteptari si de ceea ce ti se inspira pe toate canalele ca mancarea trebuie sa fie perfecta sau super- sanatoasa. Hraneste familia cu cat mai multa atentie, cu ceea ce ai la indemana. Nu exista un mod rau de a hrani familia, iar daca te bazezi pe ceea ce mancati cu placere (chiar daca e doar o mancare de baza) poate fi un mod bun de a umple golurile intr-o zi solicitanta.

Schimba mediul

Este bine sa inveti copilul sa manance la masa si sa aveti un ritual. Insa momentele astea in care suntem pusi la incercare, pot fi bune pentru a schimba tiparul. 

Daca ai posibilitatea, mananca pe terasa. Un gest simplu ca asta, poate schimba si aduce un plus de lumina la ora mesei.

Noi in weekend preferam sa mancam in living din canapea in timp ce ne uitam la film. Punem mancarea la gramda si fiecare mananca ce ii place. 

Uneori improvizam un picnic pe o patura si ne imaginam ca suntem in parc. Exercitiu face mult, mai ales pentru copiii mici care vad totul ca o joaca.

Daca te simti cumvablocat in rutina, astfel de abordari pot ajuta la modul in care mancati in perioada asta. Poti chiar sa iei ceva de la fast-food si sa mancati in parc pe o banca. Daca va place sa faceti asta, nu mai sta pe ganduri! Fa ceea ce crezi ca e mai bine pentru familia ta.

Concentreaza-te pe lucruri care conteaza

Ca parinti noi suntem un model pentru copiii nostri. Suntem cei care ii influentam si pe care ei ii iau prima data ca reper. Departe de a fi perfecti si de a le insufla acest lucru, obiceiurile noastre mai bune sau mai rele vor forma fundatia propriilor lor comportamente. 

In ceea ce priveste mancarea trebuie sa le aratam copiilor ca suntem flexibili si ca ne pasa ceea ce mancam, dar si ca punem mare pret pe a manca impreuna si a ne bucura de masa, indiferent ce e pe ea.

La final de zi, mancarea nu este doar o necesitate, ci un moment de relaxare. Mancam impreuna, vorbim, radem si facem analiza zilei. E modul in care sarbatorim fie vremuri bune, fie mai rele.

Sa iti hranesti familia, sa ai o conexiune nu este o competitie. Este despre a sta cu totii la masa intr-un mod in care se potriveste familiei. Chiar si in perioade stresante, ca parinte e important sa faci cat mai multe cu ceea ce ai si sa stii ca pentru copii este de ajuns.

Voi cum faceti in perioda asta? Ce provocari aveti la masa si cum treceti de ele?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>