10 octombrie, 2021

Cum sa depasesti cu succes etapa piure-urilor

TIMP DE CITIT  MINUTE


Acest post este inspirat de un mail de la o cititoare care mi-a scris de curand si care se afla in etapa de diversificare (8 luni si putin). Am discutat cate ceva pe tema asta, iar cea mai mare ingrijorare se refera la trecerea la alimente normale, texturate.

As vrea sa precizez ca articolul are in vedere copiii care incep diversificarea cu piure-uri si merg pe firul normal pana la introducerea alimentelor texturate si nu pe cei care sunt auto-diversificati.

In general, etapa este una satisfacatoare pentru mama: copilul descopera gusturi noi si e usor de incantat, ii poti face adevarat "bombe" nutritionale si in general mananca cam de toate. 

Daca esti ca majoritatea parintilor, cu siguranta ai investit in tot felul de aparate pentru a prepara mancarea copilului inainte de etapa solide. Am facut si eu acest lucru, doar ca mare parte din chestiile pe care le-am obtinut nu le-am folosit, iar rezervele pentru piure-uri au devenit ulterior supe-crema.

De ce se intampla asta?

Etapa piureurilor nu dureaza foarte mult, mai ales daca te organizezi bine si esti atent la semnele copilului care se indreapta fulgerator spre a manca singur!

E foarte posibil sa treaca cateva saptamani (uneori zile) pana cand copilul sa inceapa sa manance zdrobit, sa poata mesteca bucatele si sa incerce sa apuce chestii cu mana.

Unii pediatri recomanda chiar folosirea piureurilor si a bucatelelor in acelasi timp, metoda care este din ce in ce mai des folosita.

ATENTIE: semnalele copilului pentru bucatele si chiar mancare zdrobita ar putea fi determinate dupa ceea ce face copilul si nu dupa varsta lui.

Care sunt semnele dupa care te poti ghida

  • copilul mananca piure-uri fara probleme
  • plimba mai des mancarea in gura folosindu-si limba
  • incepe sa plescaie in timp ce mananca
  • se intinde dupa mancare

In aceasta etapa este indicat sa incepi sa ii oferi cateva bucatele sa mestece, moment in care te poti convinge de primele doua semne. Copii care sunt pregatiti pentru bucati nu mai mesteca piureurile, fiind prea moi si prea usoare pentru a mai fi nevoie sa le manipuleze in gura.

Suntem datori sa ne invatam copiii cat mai multe despre mancare

Intra si tu in comunitate si o sa ai numai de castigat! O multime de ghiduri si sfaturi gratuite care sa te ajute pe tine si pe cel mic sa depasiti barierele in relatia cu mancarea.

Importanta acestor semne pentru apetitul copilului

De ce sunt importante aceste semne pentru modul in care va manca copilul tau? Ei bine, pentru ca exista o legatura stransa intre momentul in care introduci bucatile in meniul copilului si modul in care accepta ulterior alimentele noi.

Un studiu a analizat acest aspect pe un esantion de 10.000 de copii si s-a observat urmatorul lucru:

Copiii carora li s-a oferit mancare texturata mai devreme au consumat o varietate mai mare de alimente, pe cand cei care au inceput asta dupa 10 luni sau mai tarziu au avut probleme in a manca ceea ce li s-a oferit ulterior din mesele familiei. 

Concluzia intregului studiu a fost ca este o diferenta semnificativa intre perioadele in care li s-a oferit copiilor mancare solida (intre 6 si 14 luni) si mofturile si dificultatile de alimentatie au avut sanse mai mari sa apara la cei care au facut trecerea dupa luna a 10-a.

Faptul ca il incurajezi sa manance bucatele mai devreme e un mare avantaj pentru ca se va alatura si mai repede meselor familiei! 

Ellyn Satter, nutritionist international renumit pentru metoda Setter, spunea intr-una din cartile sale ca scopul tau ca parinte o data cu inceperea diversificarii este "sa il aduci cat mai repede pe el la masa cu tine...nu sa i te alaturi tu langa scaunul de copii."

Evident, copiii dau semne la intervale diferite de timp, important este ca tu ca parinte sa fii pregatit sa le vezi si sa faci urmatorul pas.

Cum sa depasesti momentul "doar piure"

Pasul 1. Furculita e cel mai bun prieten al tau. Uita de blendere si alte aparate (care mie mi se par inutile) si zdrobeste pur si simplu mancarea pana cand ai un piure mai consistent. Uita-te la poza de mai jos ca sa iti faci o idee de cum ar trebui sa arate.

Copyright tesco.com

Pasul 2. Ofera-i copilului cateva bucatele de mancare. Cel mai indicat e sa incepi cu chestii moi gen fructe, legume fierte, chiar si bucati de peste. Poti sa il ajuti si sa ii apropii tu langa gura, dar e in regula sa il lasi si pe el sa isi exerseze capacitatile motorii.

Pasul 3. Incurajeaza-l sa aleaga singur mancarea si sa se imprieteneasca cu texturile. Ii poti taia bucati de fructe, legume pe care sa le tina singur si sa le guste. Ai o gramada de variante de astfel de finger food pe care sa i le dai:

  • mar copt
  • ou fiert
  • bucati de paine
  • brocolli
  • avocado

Ca si pana acum, insist sa va spun ca fiecare copil este diferit, dar majoritatea sunt incantati de finger food si sa exploreze mancarea. Cea mai buna strategie este sa il expui constant la o varietate de texturi imediat ce copilul incepe sa manance piureuri.

Nota de final

Cu siguranta in aceasta tranzitie ai nevoie de suport si un plan detaliat ca sa iti poti ajuta copilul. Trebuie sa te asiguri ca trecerea se face usor, copilul incepe sa controleze mai bine mancarea si mesteca din ce in ce mai bine. 

Te vei lovi de momente in care copilul va avea reflex gag in incercarea de a controla texturile noi, acesta fiind un semn bun pentru ca ajuta copilul cu controlul mancarii care il pune la incercare.

Daca copilul continua sa aiba acest reflex, fa ceea ce faceai si inainte, umbla la texturile alimentelor, dar tine totul sub supraveghere.

Ca sa iti fie mai usor, ti-am pregatit un curs gratuit despre cum sa controlezi acest reflex: Metode prin care sa depasesti teama de inec la copii.

Totodata, trebuie sa fii pregatit pentru mizerie si hranitul cu lingurita te scapa cumva de asta. Dar, daca tot esti aici e bine sa il lasi pe copil sa incerce singur, reversul medaliei fiind faptul ca o data cu mizeria ii dezvolti si simtul tactil.

Win-win!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>