Daca copilul cere constant dulciuri cel mai probabil ca faci tot posibilul sa le limitezi si uneori te si ingrijorezi. Da, poate ca ai dreptate sa faci asta - copiii din ziua de azi mananca mai multe dulciuri ca niciodata. Dependenta de dulce de care se feresc majoritatea parintilor reprezinta o preocupare majora, cu toate astea poti limita aportul de zahar si chiar sa gasesti o balanta in meniul lui.
Justificarea parintilor foarte stricti cu dulciurile vine in principiu de la faptul ca scapa lucrurile de sub control si ca aceste recompense joaca un rol prea mare in meniul lor. Pare firesc in conditiile astea ca parintii sa se intrebe cate dulciuri este in regula sa manance copilul sau.
De ce atata agitatie in jurul lor?
In primul rand ca sunt nelipsite din meniul copiilor - mai ales a copiilor mofturosi. Aceasta sursa de mancare apare frecvent in meniul copiilor care au probleme de greutate, mofturi la masa si chiar diverse probleme de sanatate - dantura stricata, probleme de digestie, nervozitate, lipsa concentrarii etc.
Ar trebui sa aiba parintii un regim strict pentru ei?
Ar trebui lasati sa aleaga ei ce sa manance si cat?
Daca ii lasam liber la prajituri isi vor regla singuri apetitul si pofta care pare de nestavilit?
Si la ce spunem de fapt "dulciuri"?
"Nu exista data sa nu mergem in oras si Andrei sa nu planga si sa ceara ceva dulce" ne-a scris Ioana, o mama a unui copil de 4 ani. "Nu vreau sa il privez de mici bucurii si sa ii fie totul un fel de "fruct interzis", dar nici sa ii accentuez pofta de dulciuri.
Cate dulciuri ar trebui sa manance copiii?
Intrebarea asta este fireasca mai ales ca majoritatea parintilor au aceasta probleme: prea multe dulciuri in meniu.
Ar trebui sa fie stric controlati? Ar trebui sa ii lasam doar la anumite dulciuri si sa manance cat vor? Cand sa ii lasam sa manance dulciuri?
Si de fapt, la ce spunem dulciuri?
Descopera si tu cum sa ai gustari dulci, dar sanatoase!
Un curs in din care vei invata rapid despre importanta gustarilor si rolul lor in meniu. Inscrie-te pe lista de asteptare si il poti achizitiona la jumatate de pret.
Fara dubii copiilor le plac dulciurile. Problema este ca mananca prea mult zahar, lucru care este valabil si pentru adulti dupa cum am scris in articolul asta.
Lipsa de informare medicala, incluzand partea de alimentație si nutriție în rândul parintilor si bunicilor, face ca obiceiuri vechi de a creste copilul “gras si frumos” sa predomine si in zilele noastre. Este important ca, atat la nivel national, cat si la nivel local sa fie intreprinse masuri de informare atat a parintilor, cat si a copiilor referitor la cum, cat si cand ar trebui sa se alimenteze.
a declarat Daniela Stegaru – Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice la Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Prof. Dr. N. Paulescu.
Acesta este si unul dintre motivele pentru care in 2021 a fost pornita Campania de Constientizare si Preventie a Obezitatii Infantile. Specialiștii Institutului Naţional pentru Sanatatea Mamei si Copilului vor sa urmareasca factorii cresterii alarmante a acestor cifre si vor sa ofere cat mai multe informatii parintilor - ceea ce nu poate decat sa ne bucure! Sustinem si noi implicarea statului in oferirea de informatii tuturor parintilor cu privire la educatia alimentara.
Informatiile sunt de gasit pe site-ul testulgreutatii.ro unde aveti si un ghid gratuit semnat de coordonatorii campaniei. Merita sa aruncati un ochi acolo.
Pentru Romania, absenta statisticilor oficiale face ca obezitatea infantila sa ramana un subiect tabu. Singurul studiu oficial contine date de prin 2015 si arata ca la toate grupele de varsta peste 7, 8 și 9 ani - ponderea copiilor cu probleme de greutate este de peste 25%.
Cateva studii facute in ultimii 30 de ani la nivel global au scos aceste date ca media zilnica:
- copii 2-5 ani - 200 calorii din dulciuri
- copii 6-11 ani - 320 calorii din dulciuri
- copii 12-18 - 450 calorii din dulciuri
E usor de vazut ca o data cu varsta creste si aportul, dar cred ca in zona asta la noi lucrurile stau mai rau. Noi nu avem o politica cu mancare la scoala, iar majoritatea copiilor mananca dulciuri, junk si diverse produse de patiserie. Asadar, ingrijorarea ar trebui sa fie si mai mare in ceea ce priveste modul in care copiii nostri se raporteaza la mancare in perioada de crestere.
Ce sa faci cand copilul cere dulciuri (non stop)
Sfaturile generale cu "mananca mai putin" sau "prajiturile se mananca cu moderatie" pot aduce si mai multa confuzie.
Mai ales daca parintele are impresia ca mananca prea mult.
Majoritatea cad usor in zona "dulciurile sunt interzise" si ajung sa le piteasca in casa sau chiar sa evite anumite zone ale magazinelor. Speranta este ca astfel copilul uita si distrag atentia copilului de la ele.
Numai ca aici se intampla exact ce ne-a scris cititoarea noastra: copilul cere si mai mult, devide uneori obsedat si chiar dependent in anumite faze.
In alte situatii, parintii raman ancorati intr-un pattern gen copilul cere, parintii ii cumpara pentru linistea lor - chiar daca uneori ei stiu ca nu fac bine. Sunt copii care si-au format deja un obicei alaturi de parinti sa manance in supermarket - banuiesc ca ii vedeti si voi, parintele se plimba cu carutul printre rafturi, iar copilul rontaie la ciocolata, inghetata, budinci, chipsuri si ce mai e la indemana.
Poate ca nu mereu e o problema in a oferi astfel de alimente cand suntem la shopping, dar inevitabil ma gandesc daca acel copil a avut o alimentatie echilibrata pe timpul zilei.
Spune tot timpul "DA", dar in anumite conditii
Acest lucru nu inseamna sa cedezi insistentelor lui si nici sa ii faci pe plac de fiecare data.
Nu este constructiv nici pentru tine si nici pentru copil. Ai grija cand faci derogari de program pentru ca un copil nu intelege timpul la fel cum o facem noi. Daca ii spui "mai incolo" , "maine", sau"cand mergem la teatru" o sa ii fie greu sa inteleaga.
Foloseste-te de momentele meselor, ii va fi mult mai simplu. In plus, orice moment viitor pe care i-l proiectezi si care contine ceea ce isi doreste il va face sa fie mai putin frustrat pe moment si mai receptiv la ceea ce ii spui.
Ofera-i acces la dulciuri in anumite conditii si integreaza-te, ajuta-te de un plan alimentar. Accesul la dulciuri in afara unui plan, mai ales cand e destul de mare sa faca asta nu ii este de niciun folos!
Situatie: Copilul mai vrea desert
Sugestii de raspuns:
- "Am avut cate o portie de inghetata de fiecare; vom mai avea si sambata."
- "Vei putea manca si maine din acesti biscuiti cu ciocolata."
- "Daca nu te-ai saturat, poti manca si alte feluri de mancare din ce avem la masa."
Situatie: Copilul cere dulciuri afara in afara orelor de masa
Sugestii de raspuns:
- "Cumparam bomboane, dar le mancam diseara dupa masa."
- Te inteleg ca iti plac mult jeleurile. Hai sa le mancam impreuna la gustarea de dupa-amiaza cand iesim la plimbare."
- Stiu ca sunt biscuitii preferati, dar ai mancat la fel si la gradinita. Putem incerca si altceva."
Copilul este ca un termometru. Comportamentul, atitudinea, starile sunt in continua schimbare - uneori de mai multe ori in aceeasi zi! Si da, este suprasolicitant pentru parinti.
Uneori, e mai usor sa reactionezi decat sa raspunzi - mai ales in ceea ce priveste dulciurile. Iar in momentele cand esti obosit, stresat si solicitat va fi si mai greu sa raspunzi potrivit unui moment cu incarcaturi emotionale mari.
Dar tine minte acest lucru: copilul nu face altceva decat sa iti exprime sentimente si dorinte. Si tu iti doresti lucruri si le spui!
Copilul are nevoie si de raspunsuri de la tine nu doar de reactii.
Ajuta-l si pe el sa se exprime in continuare si asta fara sa creati mereu o disputa!
Daca de exemplu, copilul se tavaleste pe jos ca nu ii mai dai prajitura probabil ca ajungi in aceasta pozitie: calmare si de refuz a cerintelor. Multe raspunsuri merg in directia de a "stinge focul" in genul "Ai mancat destule dulciuri azi!" sau "Nu mai manca atat, iti poate face rau!".
Asadar, asa cum am mai zis, limbajul nostru de parinte conteaza cand suntem in preajma mancarii, oricare ar fi ea.
Managementul dulciurilor
Impreuna cu reactiile tale, cu un program de masa si cateva raspunsuri adecvate poti incepe sa controlezi poftele si dorintele exagerate cu ceva sugestii.
Fix asta ti-am pregatit si noi!
Copiii sunt atrasi ca un magnet de dulciuri, reclamele sunt "calare" pe ei non stop asa ca nu e vina lor ca poftesc si isi doresc. Nu este nici vina ta ca parinte, asta daca nu ai un meniu si o strategie in ceea ce priveste mesele micutului tau.
Tine o evidenta a ceea ce ii place cel mai mult
- incearca mereu sa descoperi un pattern in ceea ce ii place. Iti va fi mai usor sa ai o strategie cand cunosti bine zona.
Planifica, planifica, planifica
Dulciurile pot face parte din viata familiei si a copilului, dar poti face o regula gen "dulciuri doar in weekend" sau "fara prajituri seara".
Pentru noi functioneaza si pare cumva mai interesant cand stii ca in weekend urmeaza sa mergem sa luam o inghetata buna.
Fiecare parinte trebuie sa gaseasca zona de confort si copiii se vor adapta cu usurinta cand vor vedea ca parintele stapaneste momentul si are totul sub control.
Nu te bloca cu gandul la zahar
Dulciuri nu inseamna neaparat ceva cu mult zahar. Un iaurt cu vanilie sau un bol cu fructe poate fi la fel de "dulce". La fel si ciocolata care este de departe "rea" cum am tot auzit prin cercurile de parinti.
Ideea e ca "desert" nu inseamna sa mananci zahar cu lingurita. Chiar si cand vorbim de retetele noastre traditionale in care se foloseste zahar, ganditi-va ce bucata ii revine celui mic si o sa descoperiti de multe ori o cantitate mai mica decat in cele din comert.
Sper ca va sunt de folos sfaturile si ca veti vedea de acum dulciurile ca parte din meniu si nu un inamic invizibil. Tineti minte, planificarea este totul si atat timp cat exista o balanta in meniu si in nutritia globala a copilului, desertul nu face nimic rau, din contra. Poate fi acel ceva care sa va tina impreuna!
Voi ce dulciuri preferati si cum abordati asta in familie?