In plin avant de mancare sanatoasa, diete si cultura a unui corp perfect, nu e nicio surpriza ca moda asta se rasfrange si asupra copiilor. Una dintre intrebarile care circula frecvent in grupurile de parinti este daca ar trebui copiii sa consume sucuri, cu zahar sau fara (zahar adaugat). In fond, zaharul e vazut ca un inamic chiar si in emisiunile pentru copii (citeste mai departe si o sa descoperi de ce).
Sucurile sunt racoritoare, dulci si gustoase si majoritatea copiilor le-ar prefera in locul unui pahar cu apa. Cat de bune sunt ele totusi pentru ei?
Inainte de a dezbate cu argumente pro si contra optiunea bauturilor din meniul copiilor, as vrea sa readuc in prim plan ca, a cataloga alimentele ca "bune" si "rele" este de departe mai rau decat a-i oferi unui copil un suc. Educatia alimentara presupune in primul rand a-l sustine pe copil in alegeri, a-i lasa independenta sa parvina in alegerile culinare si a-l ghida in optiunile sale, aceasta fiind vitala pentru a construi o relatie sanatoasa cu mancarea.
Recomandarile generale in ceea ce priveste o relatie solida cu mancarea nu tin cont de greutatea copilului. E un mix de educatie, preferinte si obiceiuri in care este implicata in primul rand familia.
Istoricul si obiceiurile din familie au cu siguranta un impact si daca in familie sucurile si dulciurile sunt ceva obisnuit, nu e de mirare ca si copilul va consuma si i se vor parea niste alimente care nu lipsesc din casa.
Asadar, iata ce ar trebui sa stiti cand e vorba despre sucurile fara zahar adaugat.
Toate fructele contin in mod natural zahar. Daca ne referim la sucul de fructe proaspat stors - care este si recomandat pentru copii - chiar si acesta are in compozitie zahar. Sunt multe branduri care produc astfel de sucuri si scriu pe eticheta ca "nu au zahar adaugat" ceea ce este perfect normal.
In schimb, daca gasiti un suc pe care scrie "fara zahar" cel mai probabil este un suc cu arome si indulcit cu diversi indulcitori, nu cu zahar. Acestea sunt variantele de care copiii nu au nevoie si care sunt cel mai agresiv marketate atat catre adulti cat si catre copii.
Astazi copiii folosesc mai mult ca niciodata gadgeturi digitale, atat pentru distractie cat si pentru scop educational. Si marketerii au invatat si ei asta si s-au adaptat: traim o perioada in care copiii nu mai sunt "vanati" doar la televizor, ci peste tot unde obisnuiesc sa isi petreaca timpul.
Problema a devenit serioasa si Organizatia Mondiala a Sanatatii a publicat un raport in urma caruia a analizat efectul reclamelor la junk food asupra copiilor din tarile europene cu varsta pana in 18 ani. Raportul pe care il puteti citi aici (engleza) este extrem de bine documentat si trage cateva concluzii la care ar trebui sa se gandeasca orice parinte al epocii digitale.
Redam mai jos un pasaj si cateva concluzii ale raportului.
Children across Europe use digital media avidly and increasingly. In 2012, 15-year-olds in countries of the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) reported using the Internet for nearly 2 h daily (109 min) on weekdays and an extra half an hour daily at weekends; use was lowest in Turkey and highest in the Nordic countries (49). Internet use is increasing sharply, with annual rises in all age groups in the United Kingdom (50); in a recent survey, 7–16-year-olds reported spending an average of 3 h online daily, while those aged 15–16 years reported nearly 5 h daily (51). The devices with which children access digital media have also changed rapidly. The Net Children Go Mobile study in six European countries (Belgium, Denmark, Ireland, Italy, Romania, Portugal and the United Kingdom) reported a “post-desktop media ecology” among children aged 9–16 years (52); smartphones were the devices most frequently used daily. Mobile device ownership is rapidly increasing: 67% of British children own a tablet (53), and tablet ownership is increasing very rapidly from a lower base in central and eastern Europe and Turkey (54).
- nu exista o legislatie care sa reglementeze continutul digital adresat copiilor mai ales in spatiile in care sunt des frecventate de ei: jocuri, site-uri si advergames (jocuri create special de branduri care promoveaza un anumit produs)
- reclamele sunt extrem de eficiente. exista statistici care spun ca rata crescuta a obezitatii in randul copiilor este direct influentata de produsele promovate pe canalele digitale.
- copiii sunt targetati agresiv in completarea mesajelor din canalele traditionale. ei sunt mult mai atenti, retin mai usor elementele definitorii si raspund la aceste mesaje inclusiv la nivel emotional. multe astfel de mesaje presupun un mix de personaje preferate care consuma produse, uneori impreuna cu prietenii. (ati vazut cu siguranta un pinguin care imparte sucuri si copiii se bucura si beau impreuna etc. )
- datele despre preferinte sunt cumva la liber, iar in digital este extrem de usor sa colectezi date despre preferinte (vezi si mai sus jocurile care sunt folosite). in felul asta marketerii aduna informatii esentiale prin care nu doar ca personalizeaza reclamele, dar pot concepe produse noi si determina anumite comportamente viitoare.
Sucuri pe care le poti da copiilor
Sucurile pot fi cu adevarat delicioase si chiar sanatoase si folosite in contextul potrivit pot face parte din meniul copiilor. Cu toate astea tine cont de urmatoarele aspecte:
- fructele consumate ca atare sunt mai bune decat propriul lor suc pentru ca asa sunt folosite inclusiv fibrele
- evitati sa puneti sucul intr-un recipient din care copilul sa poata sa bea printr-un pai toata ziua; acest lucru ii afecteaza sanatatea dintilor
- daca aveti apa la indemana, asta ar trebui sa fie optiunea numarul 1 si in niciun caz sucurile acidulate sau cu zahar adaugat.
- chiar daca ii dai suc de fructe, nu face chestia asta mai mult de 2 ori pe saptamana, iar vara poti incerca sa mixezi bucati de fructe cu apa.
Planificarea meselor: cum sa organizezi mai bine mesele intregii familii!
Un mini-curs GRATUIT care sa te ajute sa intelegi avantajele planificarii meniului
E important sa retii ca indiferent de greutatea copilului, recomandarile nutritionale sunt aceleasi si fiecare copil ar trebui incurajat sa isi asculte corpul, sa-l inteleaga si sucurile nu ar trebui sa fie o exceptie.
Sucurile pe care scrie "fara zahar" au sume enorme pentru publicitate si vin in intampinarea culturii dietelor pe sistemul ca sunt mult mai sanatoase, cand de fapt exista putine beneficii pentru sanatate.
In mod sigur, apa ar trebui sa fie prima optiune si ar trebui sa intelegeti asta de cand copilul are 2-3 ani. Daca un copil isi doreste ocazional un suc, atunci nu e nicio problema daca el este integrat intr-un sistem similar cu dulciurile - in weekend, la o petrecere sau puri si simplu ca un produs pe care il consuma in concediu etc.
Sucurile de fructe 100%
Aceste sucuri nu au zahar sau indulcitori adaugati si reprezinta optiunea nr. 1 cand vrem sa oferim copiilor un suc de fructe. Aveti grija totusi la etichete pentru ca exista variante care sunt indulcite suplimentar - in conditiile astea recomandarea este ca un copil sa nu consume mai mult de 20g de zahar pe zi.
Calculeaza aportul de zahar ca medie pe o perioada de minim 15 zile. Sunt zile in care copilul nu mananca produse bogate in zahar si compenseaza cu cele in care aportul este mai mare. Acesta este inca un motiv pentru care ar trebui sa aveti un plan alimentar si sa tineti evidenta a ceea ce se consuma lunar in familie.
E bine sa cititi eticheta produselor pe care le oferiti copiilor, iar sucurile nu ar trebui sa fie o exceptie. Cele cu zahar adaugat e de obicei din concentrat de suc, suc diluat, bautura pe baza de suc sau concentrat sau doar un suc cu aroma. Pe langa fructoza din porumb mai puteti gasi pe eticheta:
In conditiile astea, e bine ca parinte (bunic sau educator/bona) sa arunci un ochi pe ce ii cumperi copilului de baut. Daca vezi ca majoritatea gustarilor copilului au zahar, e bine sa faci o mica schimbare si sa schimbi mixul de gustari.
E usor sa ii oferi suport, iar daca ai nevoie de ajutor cu gustarile, arunca un ochi aici si inscrie-te pe lista de asteptare a cursului Snack Attack.
Acest lucru il obtii in general prin varietate si prin planificare. In felul asta poti sa vezi totul in ansamblu (raportat la o luna de zile) cam care este relatia copilului cu zaharul si unde ar trebui sa intervii.
Exista multe avantaje ale planificarii meselor si implicit a acelui "ceva dulce", iar cel mai important este ca poti practica modul in care il expui la sucuri si gustari cu zahar adaugat sau nu.
Evident, fiecare parinte ar trebui sa faca ce e mai bine pentru copilul lui. Sunt situatii in care lucrurile scapa de sub control si daca sunteti acolo, nu lasati lucrurile asa! Adictia fata de bauturi este in primul rand la nivel psihologic si ar trebui sa apelati la ajutor daca nu aveti cum sa faceti asta prin propria interventie.