20 septembrie, 2020

Cand incepem diversificarea?

TIMP DE CITIT  MINUTE


La inceputul diversificarii, ora mesei nu e tot timpul ca la carte. Modul in care comunici cu copilul te va ajuta inca de devreme sa ii formezi obiceiuri sanatoase. Daca vrei sa afli cum sa comunici cu el inca de la primele mese, gasesti aici un mini-ghid care sa te ajute. 

Inceputul alimentatiei copilului sau diversificarea este acea etapa care preocupa orice mamica. E momentul in care copilul incepe sa descopere alimentele solide si porneste pe drumul gustului si mirosului.

Diversificarea ar trebui sa inceapa atunci cand bebelusul tau are aproximativ 6 luni implinite, nu mai devreme (exista recomandari mai devreme de perioada asta, dar pediatrul stie cel mai bine).

Hranirea cu lapte matern sau cu lapte formula ar trebui sa continue pentru ca laptele este in continuare o parte esentiala a dietei din primul an de viata. Exista destule date care sustin aportul de lactate si gasiti si pe aici articole care sa sustina asta.

Cand incep divesificarea?

Raspunsul la aceasta intrebare este amplu discutat si nu o sa insist prea mult pe el. In general se recomanda 6 luni, dar sunt cazuri diferite cand poate incepe mai devreme si chiar mai tarziu. Toata lumea isi da cu parerea, ce-i drept asta se intampla si pentru ca inca nu avem o educatie sanatoasa in ceea ce priveste nutritia copiilor.

Informatiile le gasesti peste tot, dar e foarte greu sa selectezi si descoperi cele mai bune sfaturi, mai ales atunci cand esti o mama la primul copil. Tu abia scapasei de stresul somnului, colicilor, atasatului la san si acum dai peste asta. 

De aceea, in functie de istoric, pediatrul va poate spune cand incepeti sa va pregatiti pentru acest pas. Inceputul e mai greu, ulterior va adaptati pe parcurs si invatati din experienta - a voastra sau a altora care au trecut sau trec prin aceeasi etapa.

Conform ultimelor date furnizate de OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), laptele matern cat si diversele formule de lapte praf, satisfac pe deplin nevoile nutritionale ale bebelusului pana la 6 luni, iar intarcarea brusca pana la aceasta varsta este contraindicata si nu prezista niciun avantaj nutritional. 

Bineinteles ca informatia este controversata, in primul rand pentru ca atatia pediatrii, atatea pareri, in al doilea rand pentru ca bebelusii sunt diferiti, reactioneaza diferit si nu se generalizeaza cand vine vorba de un subiect atat de sensibil.

Tip

O abordare la moda acum in UK si mai ales in US este auto-diversificarea. In mare, ea presupune sarirea etapei "piure" si oferirea mancarii sub forma de finger foods.


In principiu, aceasta metoda presupune sa lasi copilul sa manance singur inca de la inceput. Scopul principal este ca bebelusul sa invete singur sa mestece, iar ca parintii sa nu insiste cu mancarea si astfel copilul sa controleze cantitatile.


Personal, eu am cautat informatii cu mult inainte ca Ilinca sa implineasca 6 luni. Si apoi la noi a cantarit foarte mult sfatul pediatrului, care a cunoscut copilul inca de cand s-a nascut, ii stia foarte bine particularitatile si decizia a fost luat doar in functie de asta. In concluzie am inceput introducerea unei mese de solide cand Ilinca a implinit 6 luni si 2 saptamani.

Inainte de asta am fost atenta la anumite semne. 

Citeste si: 5 obiceiuri care pot forma un copil mofturos

Semnele dupa care ne-am ghidat noi au fost urmatoarele:

1. Arata interes cand mancam noi

2. Deschidea gura daca ii ofeream o lingurita

3. Parea ca nu se satura dupa o portie de lapte, se trezea mai des noaptea si isi schimbase total programul de somn

4. Se arata interesata de mancarea noastra si intindea deseori mana dupa mancare

5. Facea miscari masticatorii

6. Putea inchide gura in jurul unei lingurite

7. Putea sta in sezut fara sprijin si tinea capul drept

8. Ii ieseau dintii (noi credeam ca ii vor iesi curand pentru ca avea toate semnele, numai ca s-au lasat asteptati cam pana la 10-11 luni)

Sfatul meu, doar din propria experienta, este ca inainte de a incepe introducerea de alimente solide sa consultati un medic pentru a va ghida in recunoasterea acestor semne.

Bebelusul nu este pregatit sa manance la 4 luni, chiar daca voua vi se pare ca e interesat de ce mancati voi sau vi se pare ca ii curg balele de pofta.  

Pur si simplu sistemul lui digestiv, mai ales intestinele si rinichii, nu sunt suficient de mature pentru a digera ceva mai mult decat laptele matern sau praf (de aceea nu are nevoie nici de apa pana la 6 luni).

In cele din urma, ascultati-va instinctul, bebelusul vostru e diferit si doar voi il cunoasteti cel mai bine. Adaptati informatiile la nevoie, dar luati in calcul si informatii si liniile generale ale diversificarii.

Atentie la posibile alergii

Cea mai buna arma este intotdeauna preventia, tocmai de aceea diversificarea se face pe stadii. In familiile cu antecedente pediatrii recomanda sa se amane elementul-cheie: peste, nuci, ou, soia, fructe exotice, mustar si chiar condimente.

In cazul unei reactii e usor de identificat, copilul plange, poate sa aiba reflux sau dureri de stomac. Uneori chiar transpiratie abundenta, roseata in jurul gurii sau mici umflaturi pe corp.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>