09/21/2021 2:20 pm

1 comentarii

Ar trebui sau nu sa ii dau copilului o gustare inainte de culcare?

Articol scris de Luiza C.

Timp de citit  minute

copii mofturosi, gustare pentru copii, gustari rapide, snacks pentru copii

[NEWSLETTER NEMOFTUROS] Sfaturi si resurse premium cu mai putin de 1 LEU pe zi. Aboneaza-te si tu astazi la newsletterul premium si primesti resurse despre alimentatia copiilor direct pe mailul tau!


Ce mananca copilul inainte de culcare, indiferent daca este masa sau gustare ii afecteaza calitatea somnului. Todlerii ar trebui sa doarma intre 10-12 ore pe noapte, iar prea putin somn poate avea impact asupra starii lor generale, comportamentului, dar mai ales a capacitatii de invatare.

Gustarile copiilor sunt de multe ori un subiect "fierbinte" in comunitatile de parinti. Evident, cei mai implicati dintre ei si care vor sa inteleaga si sa invete mecanismul din spatele unei alimentatii responsabile.

Este necesar sa oferim o gustare la culcare copiilor? Cum ar trebui sa arate si cum sa facem sa fie cat mai sanatoasa?

Personal, cand aud subiectul "gustare" identific o gramada de probleme pe care le identific in mailurile si discutiile de pe Facebook. 

Si gustarile chiar sunt o problema, si daca nu sunt ele pot deveni!

Cea mai mare problema legata de gustarile inainte de culcare este ca poe sa se transforme in inlocuitorul cinei. Multi copii primesc la gustarea de seara biscuiti, prajituri si sunt cazuri in care renunta la cina pentru ca stiu ca vor manca acele gustari, de multe ori pe placul lor sau refuzate in cursul zilei.

Ce ar trebui sa retii despre gustari in general:

  • gustarile nu sunt neaparat un fel special de mancare, dar pot fi o oportunitate de a introduce nutrienti esentiali in meniul copilului
  • fac parte din meniul copilului si tot parintele este cel care ar trebui sa le planifice si sa hotarasca ce anume contin
  • gustarea nu este o reactie la "Mami vreau sa mananc ceva. Imi dai inghetata?", ci mai degraba ceva de genul "Ti-am pus gustarea pe masa, fugi si spala-te pe maini!"
  • gustarea nu este un premiu sau un motiv pentru a da "ceva" copilului de mancare dupa ce a refuzat masa

Nota:

Daca copilul inca are dificultati in a manca cina, te incurajez sa citesti acest articol despre refuzul copiilor de a manca seara si ce poti face ca sa schimbi asta.

In plus, daca copilul refuza constant alimente noi sau e dificil sa il tii in zona in care sa manance pe formula safe food+aliment nou, poti incerca din cele pe care eu le-am denumit a fi in topul alimentelor safe pentru copii mofturosi.

Cand devine gustarea de seara o problema

  • ii oferi ceea ce iti cere si este atat de fericit ca incepi sa vezi schimbari la masa de seara - mananca putin sau deloc si asteapta gustarea
  • cina este mult prea stresanta pentru copil: nu ii place oferta sau refuza sa incerce mancarea la gramada sau sa incerce alimente noi. Vezi aici o lista de alimente pentru copii mofturosi care sa te ajute sa ii pregatesti masa.
  • copilul nu mananca destul de variat si parintele este tentat sa ii ofera mese sub forma de gustari in ideea ca macar mananca ceva.

Atentie: daca vi se pare ca modul in care mananca, somnul sau alimentatia in general nu este in regula, poate e timpul sa apelati la ajutorul unui doctor sau pediatru.

Vrei sa inveti mai multe despre gustarile copiilor?

Afla in viitorul meu curs!

Cand sa ii oferi copilului o gustare de noapte-buna

Nu vreau sa intelegeti din acest articol ca recomand sa evitati acest lucru complet. Sunt situatii in care sa pregatesti niste gustari de seara poate fi o idee buna. Poate ati luat cina mai devreme si au trecut mai mult de 3 ore de atunci.

Este foarte posibil ca sa ii fie foame copilului si atunci gustarea e bine-venita.

La fel, daca copilul a mancat prea devreme sau din anumite circumstante nu ati putut lua masa de seara este chiar recomandat sa ii dai o gustare inainte de culcare. Ceva usor ii va asigura confortul si nu ii va fi greu sa adoarma cu stomacul prea plin.

O data ce ai inteles cum sa te folosesti de gustarile de seara, uite cateva sugestii ca sa le folosesti in asa fel incat sa nu subminezi interesul pentru masa de seara:

  • planuieste din timp meniul. daca mananca cina la 6 si se culca la 8.30 exista sanse mari sa mai vrea ceva de mancare inainte de culcare
  • gustarea de obicei este ceva ce ii place, dar asta nu inseamna sa ii dai in fiecare zi. Ofera-i diversifitate si nu face din gustarea asta cea mai dorita masa
  • incearca sa eviti mancatul in pat sau la televizor. Gustarea ar trebui sa o servesti in bucatarie chiar daca e vorba doar de un pahar de lapte. Poti apela la exceptii daca copilul nu se simte bine sau e racit.

Ca parere personala, eu nu consider ca este o idee prea buna sa ii dai gustarea de seara din resturile de la masa de seara.

Reincalzirea meniului de seara (poate chiar a unuia refuzat) suna bine cand e vorba de a nu risipi mancarea, dar are in spate o conotatie destul de agresiva:

"Daca chiar iti este foame, vei manca asta!"

"Trebuie sa iti termini ce ai lasat la cina!"

"Nu aruncam mancare, mananca asta!"

Si stim deja ca orice conotatie negativa sau presiune afecteaza modul in care copilul interactioneaza la masa si cu mancarea in special.

Exceptia exista si aici daca sa spunem copilul nu a mancat tot si a cerut sa ii pastrezi ceva din meniu pentru mai tarziu. 

Asa cum se poate deduce limpede, sa ii oferi copilului o gustare inainte de culcare nu este o chestie alb-negru: ori ii dai ori nu. Te poti folosi de acest moment pentru a ii suplimenta aportul de nutrienti, fara sa sabotezi insa masa de seara.

O masa echilibrata pe parcursul zilei il va determina pe copil sa aiba cerinte mai putine la masa de seara. In plus, evitand un aport de dulciuri sau gustari (de multe ori sarate) inainte de culcare, te asiguri ca el va avea un somn mai linistit.

Ce ar fi ca inainte de somn sa folosesti cateva preparate care sa ii ofere liniste si un somn odihnitor?

  • un biscuite de casa si un pahar de lapte
  • un toast cu unt de arahide
  • hummus cu crackers integrali
  • banana

Ce trebuie sa tii minte

  1. fi sigura ca nu se culca cu stomacul gol. Acest lucru e mult mai important decat sa ii pregatesti o reteta-minune. Un copil flamand va adormi greu si va avea un somn agitat. 

Atentie: unii copii trec prin faza in care acuza foame doar pentru a fenta ora de culcare si a trage de timp!

       2. foloseste cat mai des fibre si proteine. Gustarile care sunt doar carbohidtrati si zaharuri, gen briose, nu face altceva decat sa creasca nivelul de zahar din sange ca apoi sa coboare si sa infometeze iar copilul peste o ora. Asa ca inlocuieste briosa cu un iaurt, cateva nuci sau un hummus.

       3. profita de lactate. Laptele are melatonina, un compus chimic care apare in momentul in care corpul se pregateste de somn (regleaza ciclul somn-trezie). Asa ca apeleaza cu incredere la un pahar de lapte inainte de culcare.

Incearca pe cat posibil sa gasesti un echilibru in mesele copilului. Axeaza-te pe mesele in comun cu toata familia si daca ai nevoie de ajutor cu copilul tau mofturos citeste informatiile de aici si transforma modul in care luati masa acum!

Luiza C.

Pasionata de gatit. Mama si blogger. Cred ca orice mama isi poate invinge frustrarile cand vine vorba de a gati pentru copilul ei si de a crea o baza pentru un stil de alimentatie sanatos.
Am pus in acest blog experienta mea legata de un copil mofturos care m-a facut sa inteleg ca a gati inseamna mai mult decat o carte de bucate si niste retete speciale pentru copii. Sper sa te ajute si pe tine!

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >