Ai un copil mofturos? Poti incepe cu aceste cursuri GRATUITE pe care ti le-am pus la dispozitie in Biblioteca. Este un prim pas pentru a incepe sa il pregatesti pentru feluri noi de mancare si sa descoperi cum sa comunici mai bine cu el. Poti sa iti faci un cont gratuit aici!
Varsta, greutatea sau problemele medicale nu sunt singurele conditii care pot pune o persoana in pozitia de a ceda in fata cunoscutului virus Covid-19. In articolul asta, pe care il documentez de cateva luni bune, o sa incerc sa scot la suprafata cateva aspecte despre rolul pe care il are alimentatia in cadrul pandemiei SARS-CoV-2 si ce anume trebuie sa schimbam pentru noi, dar mai ales pentru copiii nostri.
Ca parinte, cu siguranta alimentatia corecta scapa din a fi o prioritate si este de obicei vazuta ca importanta, dar nu neaparat necesara. Asta pana cand se ajunge la probleme medicale (serioase) si se apeleaza la diete sau solutii salvatoare de moment.
Pandemia acutala ne-a aratat tuturor cat de vulnerabili suntem si cat de rapid se poate schimba ceea ce cunoastem acum. Tehnologia, internetul, medicina moderna pot fi ingenuncheate in cateva zile facandu-ne rapid extrem de vulnerabili - lucru cu care omenirea moderna nu este obisnuita.
Lumea vorbeste de vaccin, de antivaccinisti si de conspiratii, daca e ok cu masca sau fara, dar nimeni nu spune nimic despre alimentatie si despre ce rol joaca ea intr-un scenariu prin care ne-a pus la incercare noul virus.
Articolul asta are fix acest rol. Sa analizeze si sa demonstreze pe baza unor studii cat de importanta este nutritia, mai ales in fata unor virusi gen Covid-19.
Nutritia este vitala pentru intarirea sistemului imunitar
In termeni minim medicali, vitaminele si mineralele reprezinta baza pe care corpul isi formeaza prima linie defensiva, respectiv productia de anticorpi si modul in care lupta cu infectiile.
Studiile efectuate arata ca o multime de vitamine (vitamina A, C, D, E, B16, fier, magnesiu, omega-3 etc) sunt elemente cheie ale unui sistem imunitar care lupta puternic impotriva virusilor.
Marea majoritate a oamenilor sunt cumva intr-o stare de deficienta nutritionala daca ar fi sa ne referim la bareme clinice, ceea ce inseamna ca detin suficiente vitamine si minerale ca sa tina corpul in valori normale, dar cand un virus nou precum Sars-Cov-2 loveste rapid, corpul nu are resurse sa poate sa lupte eficient.
Romanii consuma frecvent vitamine si minerale conform unor studii facute de iSense Solutions lucru ce a ajutat si pe timpul pandemiei. Preocuparea pentru sanatate a fost mai mare, deci pare firesc ca sa fi crescut consumul de vitamine si suplimente, in special vitamina C, D si magneziu.
Studii despre legatura Covid-19 si alimentatie
In ceea ce priveste vitaminele, cea mai mare atentie a primit-o vitamina D, mai ales datorita faptului ca a devenit virala "solutia de tratament" cu vitamina D. Acest lucru a dus la o crestere masiva a cererii pentru acest micronutrient, dar si o intreaga isterie cu privire la eficienta impotriva noului virus.
Sursa acestei viralizarii sta in spatele unor documente unde Dr. Gareth Davies, Attila Garami si Joanna Byers au expus eficienta vitaminei in tratamentul bolilor respiratorii, recomandand doctorilor sa trateze si sa testeze acest lucru. Dupa ce pandemia si-a intrat agresiv in drepturi, au revenit cu un document prin care folosind anumite tehnici (chiar si AI) au incercat sa demonstreze eficienta vitaminei D in lupta impotriva Covid-19.
De atunci, o multime de alte cercetari si studii au analizat eficienta vitaminei D in preventia bolii, obtinandu-se pana la 77% legatura directa intre vindecarea de Covid-19 si vitamina D.
Studiile aprofundate pe acest subiect au aratat legatura unui nivel scazut de elemente cum ar fi fier, zinc, acizi grasi omega-3 si seleniu cu o rata mai mare de imbolnaviri si decese datorate Covid-19.
S-a sugerat chiar ca lipsa gustului si a mirosului (simptome de baza ale virusului) sunt legate de un nivel scazut de zinc.
Ce e mai important pentru noi e ca, un studiu facut in Europa pe tarile cele mai afectate de noul virus a evidentiat un aport sub limita de vitamina D, A si B12.
Combinand concluziile din aceste studii, reiese clar ca o deficienta de micronutrienti creste sansele de a te contamina cu Covid-19 si scada sansa de a te vindeca in cazul celor care il iau.
Dragostea pentru mancare este transmisa de parinti
Succesul unei relatii bune cu mancarea este mai mult despre ce faci tu, decat despre ce face copilul tau.
Grupele cu risc ridicat au probleme de alimentatie
Conform datelor analizate pana in prezent, peste 30% din cei din grupa de varsta peste 65 au fost catalogati ca avand risc de malnutritie.
Cu toate ca se stie ca cei mai in varsta au un nivel mai mic de vitamina D, un alt impact major il are medicamentatia - unele dintre cele mai prescrie medicamente la varsta asta sunt cele pentru tensiune care se stie ca scad nivelul de zinc din organism.
De ce nu insistam mai mult pe problemele de nutritie?
Din pacate, sistemul nostru de sanatate nu este foarte axat pe directia asta. Da, exista niste departamente si institutii care apar ca nume si cam atat. Dar, lipsa unei directii solide cu privire la alimentatia familiei si copilului, culmineaza cu lipsa unei educatii de baza si a noastra, a parintilor.
Limitarile si dietele apar in cazuri asociate cu diverse afectiuni, pana atunci copiii sunt "bombardati" cu sucuri, produse cu mult zahar si chiar cu bine-cunoscutele noastre mese traditionale.
Toate asta au dus la o populatie cu probleme mari de sanatate, cu unele fiind pe primul loc in Europa. Si nu e deloc o mandrie, mai ales ca analizele spun clar ca au legatura cu nivelul educatiei.
Unul din 5 romani fumeaza, iar rata obezitatii este de 10% la adulti si de 15% la copii.
Si asta este de fapt ingrijorator!
Din datele unui studiu din 2019, aproximativ 59% dintre romani au declarat ca nu mananca legume sau fructe zilnic - cu toate ca exista o campanie in desfasurare cu o astfel de informare. Culminat cu faptul ca doar 38% din populatia adulta face miscare in fiecare saptamana, ajungem in coada clasamentului din Europa si la capitolul miscare fizica.
Chiar si in aceste conditii, pana in anul 2019 eram sub media obezitatii europene (15%), dar ultimii ani i-am recuperat din pacate pe spatele copiilor nostri. Educatia generala nu doar alimentara, sau mai degraba lipsa ei, se vede in rata crescuta a obezitatii in randul copiilor din Romania.
Graficul de mai jos arata ce impact are fumatul si mai ales o educatie alimentara precara. Avem primele locuri la tot ce inseamna riscuri majore asociate alimentatiei.
Alt factor important care contribuie la aceasta situatie este nivelul minim de suport pe care il ofera medicii de familie. Analizele si vizitele anuale ar trebui sa fie un semnal de alarma cand vorbim de nivelul de lipide si cel al glucozei.
Ca sa va faceti o idee, am avut mult timp o stare de oboseala asociata ritmului, muncii si vietii in general. Se pare ca era chiar o anemie pe care am depistat-o inainte de a ramane gravida. Exista markeri care pot indica rapid o anemie si solutii pentru diete bogate in fier care sa regleze aceste aspecte.
Mai mult, dupa 60 de ani toti oamenii au un risk de scadere a vitaminei B12, dar nu exista un plan pentru a se contracara efectul decat pentru cei care sunt vizibil afectati de asta sau au varsta (cred ca 75 de ani).
Ce e mai ciudat ca recomandari pentru B12 si fier exista de 50 de ani si cu toate astea, buna parte din populatie nu stie despre asta si nici medicii nu au un sistem de a se focusa pe preventie si nu pe tratament.
Lucru care se vede si in situatia sistemului, fiind la cel mai scazut nivel din Uniune.
E timpul pentru un plan de nutritie
in actualele conditii avem sanse sa vedem o diminuare a ratei de infectare si, speram, a celei de deces si afectiuni grave.
Rata de vaccinare creste, probabil ca peste 1-2 ani vom fi mult mai bine.
Dar nu trebuie sa uitam de povestea cu nutritia!
Avem nevoie de mai multa educatie si mai multa informatie cand vine vorba de necesitatile corpului nostru. Avem nevoie de investitii si cercetare in alimentatia si nutritia noastra si a copiilor nostri pentru a avea un sistem imunitar solid, mult mai puternic in fata unor astfel de virusi.
Daca tehnologia a evoluat de ce sa nu tinem pasul in nutritie cu ceea ce ne cere secolul 21?
Imaginati-va pentru un moment ca te duci la doctor (sau iti faci analizele) si primesti pe baza lor un plan personalizat si in ceea ce priveste nutritia. Ulterior poti avea un nutritionist online, o aplicatie care sa te ajute sa implementezi totul.
Unii sunt sceptici si sustin ca e greu sa ai o abordare atat de personala, dar la un volum mare de date cu siguranta se pot forma matrici, tabele si indicatori care sa ajute o astfel de implementare.
Cat despre costuri, sa fim seriosi, nu platim mai mult pe pastile si tratamente datorita faptului ca mancam dezordonat si slab calitativ? Avem inca avantajul unor alimente naturale, ne-industrializate, dar nu reusim sa ne folosim de ele in avantajul fata de restul tarilor.
Avem piete si targuri, producatori si retete naturale, dar nu reusim sa avem si o educatie alimentara pe care sa o folosim in avantajul nostru. Si asta pe termen lung inseamna doar boli de nutritie.
Personal, cred ca avem sanse sa ajungem repede la o schimbare. Daca am fi facut asta acum 10 ani, chiar si la nivel minimal poate ca nu eram acum in situatia asta cu virusul Covid.
Asa ca, daca ar trebui sa invatam ceva din pandemia asta este ca avem nevoie cat mai repede de o solutie pentru a rezolva criza de nutritie in care ne aflam. Avem nevoie de un apel de trezire pentru institutii, pentru doctori si medici, pentru nutritionisti si specialisti, pentru noi ca parinti.
Si asta pana cand ne vom lovi din nou de un nou virus.
DOCUMENTATIE