Vrei sa te organizezi mai bine cu mesele? Ti-am pregatit o fisa de lucru pe care o poti folosi pentru a analiza preferintele culinare ale copilului tau. Iti va fi mult mai usor sa gasesti idei de retete noi. Gasesti mai multe informatii despre metoda asta aici.
Fulgii de ovaz sunt recomandati de majoritatea nutritionistilor, mai ales pentru prima masa a zilei. Usor de preparat si extrem de nutritivi, fulgii de ovaz au nenumarate beneficii pentru sanatatea ta.
Eu am facut o pasiune pentru ovaz, desi am facut cunostinta cu el foarte tarziu, cam pe la 30 de ani, cand deja era in mare voga sa mananci la micul dejun terci de ovaz cu sirop de artar sau fructe.
Pentru ca eu as manca terciul sub orice forma si in orice reteta, fie ca e facut cu apa, lapte vegetal sau lapte animal, normal ca abia am asteptat momentul cand Ilinca va fi pregatita pentru cereale. Evident ca asteptarile mele au fost mult prea mari, imi aduc aminte ca i-am facut initial un terci de ovaz simplu cu lapte de cocos pe care nici macar nu a vrut sa-l guste. M-am frustrat pe moment, dar realizez foarte repede ca ce imi place mie, nu e musai necesar sa ii placa si ei.
Asa ca nu am fortat nota si am mai lasat sa treaca timp. Pe cand avea Ilinca vreo 10 luni, fiind in pana de idei la micul dejun, am facut iar un terci de ovaz, de data asta cu lapte animal. Si cum ideile bune iti vin pe moment, am adaugat si putin piure de mango peste, piure pe care il aveam ca back-up in cazul in care terciul meu ar fi iar refuzat.
De data asta s-a lins bolul la propriu si eu am balit pe langa ea pentru ca facusem doar o portie.
Cum faci terciul de ovaz
Reteta are ingrediente simple, dar produsul final este fin, aromat si cremos!
Unul dintre secretele acestui terci este sa folosesti tarate de ovaz si nu fulgi, in primul rand pentru consistenta si in al doilea rand pentru ca se prepara mai rapid si fara batai de cap.
In pasi simpli, lucrurile se deruleaza astfel:
- Pui un pahar de lapte de fiert, la foc mic, din orice lapte doriti sau chiar apa.
- Adaugi o jumatate de pahar de fulgi peste lapte, si lasi sa fiarba preparatul cam 7-8 minute, la foc mic.
- Cand se leaga terciul, ar trebui sa aiba consistenta unui gris cu lapte, il rasturnam intr-o farfurie adanca. De ce fac precizarea asta? Pentru ca preparatul va fi extrem de fierbinte, trebuie pus intr-o farfurie larga ca sa se raceasca mai repede, mai ales cand aveti pe langa un pui de om care va terorizeaza cu miam miam.
- Am taiat un mango in bucati si l-am maruntit la blender pana am ajuns la consistenta unui piure fin.
Dragostea pentru mancare este transmisa de parinti
Succesul unei relatii bune cu mancarea este mai mult despre ce faci tu, decat despre ce face copilul tau.
Reteta de terci de ovaz cu piure de mango
Aceasta reteta poate transforma total un mic dejun si va poate scapa incet-incet de piureurile banale din fructe.
In plus, puteti face o cantitate mai mare pentru intreaga familie si toata lumea va va multumi pentru ca pe langa multiplele avantaje ale consumarii cerealelor din ovaz, acestea tin de foame vreme mai indelungata.
Aromat cu diverse condimente, vanilie, scortisoara, nucsoara, cardamon, terciul chiar poate deveni un desert de lux.
De ce e bun ovazul pentru copii
Ovazul face parte din categoria cerealelor cu gluten, doar ca nivelul de gluten este foarte redus, drept urmare ar putea fi introdus in diversificare dupa varsta de 8 luni pentru ca nu prezinta un risc mare de alergii. Cu toate astea, mamicile care au istoric in familie de intolerante diverse ar trebui sa consulte un pediatru cu privire la momentul introducerii cerealelor cu gluten.
Terci de ovaz cu piure de mango
O reteta nutritiva cu un plus de savoare datorita deliciosului mango
Ingrediente
- 1 pahar de lapte animal sau lapte de cocos, migdale, orez sau chiar apa plata
- 1 jumatate de pahar de tarate de ovaz
- 1 lingurita praf de vanilie bio
- 1 mango copt
Mod de preparare
- Pune laptele la fiert intr-o craticioara cu fund dublu, la foc mic.
- Adauga lingurita de vanilie si amesteca usor.
- Adauga taratele de ovaz si lasa preparatul la fiert cateva minute, amestecand din cand in cand pentru a nu se lipi.
- Cand deja are consistenta unei budinci puteti stinge focul si rasturna preparatul intr-o farfurie adanca. Il lasam putin la racit.
- Am taiat mango in bucatele si l-am maruntit la blender pana s-a transformat intr-un piure fin si cremos.
- Am pregatit un bol cu jumatate de cantitate de terci peste care am adaugat piureul de mango