17 octombrie, 2020

Supa-crema de rosii pe care copiii o adora

TIMP DE CITIT  MINUTE


Vrei sa te organizezi mai bine cu mesele? Ti-am pregatit o fisa de lucru pe care o poti folosi pentru a analiza preferintele culinare ale copilului tau. Iti va fi mult mai usor sa gasesti idei de retete noi. Gasesti aici toate informatiile despre fisa preferintelor!

Stiati ca rosiile sunt de fapt fructe, nu legume? Rosiile au seminte, cresc dintr-o planta cu flori, drept urmare sunt incadrate astfel din punct de vedere botanic. Prima oara au fost folosite ca aliment de catre azteci fiind originare din America de Sud, mai exact Peru. Exista o multitudine de variante si culori, cele mai populare fiind cele de culoare rosie si sunt folosite in numeroase retete, populare in mod special in bucataria mediteraneeana.

Ce minuni contin rosiile

In primul rand rosiile contin o substanta-minune, numita licopen, substanta care se pare ca are efecte anticancerigene si antiinflamatoare in organism. Cu cat sunt mai coapte rosiile cu atat au mai mult licopen, iar cu cat sunt mai colorate intens cu atat contin mai mult betacaroten. Aceste substante, atat de benefice pentru organism, sunt eliberate atunci cand rosiile sunt gatite.

Rosiile mai contin si vitamine, cele mai importanta dintre ele fiind vitamina A, vitamina C si vitamina E, dar si minerale ca potasiu, seleniu si magneziu.

Cand introducem rosiile in alimentatia bebelusului

Conform indicatiilor generale, rosiile pot fi introduse in alimentatia bebelusului incepand cu varsta de 10-11 luni. E de preferat sa nu te grabesti  in diversificare si sa tii cont de aceste indicatii pentru ca pur si simplu stomacul bebelusului nu este pregatit pentru un asemenea aliment la 5-6 luni. Din cauza aciditatii ar fi bine sa introduci prima data rosia gatita termic, la abur sau in mancare, si nu cruda. 

Eu am introdus rosiile prima data in piureuri, o cantitate mica si ulterior dupa ce am depasit varsta de 1 an, am incercat retete mai indraznete, cum e si aceasta delicioasa supa crema de rosii coapte.

Avem acces la rosii de gradina de la bunici, atunci cand este sezonul lor, iar iarna consumam rosii conservate tot in casa cu mult mai putina sare decat cele din comert. 

Cum faci supa-crema de rosii coapte

Va sfatuiesc sa faceti aceasta reteta vara cand aveti acces la toate legumele romanesti, gustoase si perfecte pentru supele crema. Dar, ea iese foarte buna in orice sezon, atata timp cat gasiti niste rosii cu gust, zemoase.

Supa crema o puteti servi la pranz sau cina, se pregateste foarte rapid si sigur va ocupa un loc fruntas in meniul saptamanal. La noi e printre preferate!

Iata cum sa pregatesti minunea asta:

1. Am dat drumul la cuptorul electric la 200 de grade. Daca aveti cuptor normal setati-l la nivelul la care pregatiti o friptura.

2. Am pregatit o tava de aragaz cu hartie de copt, in care am pus 4 rosii taiate felii mai groase, 2 morcovi taiati rondele, 2 ardei kapia taiati felii mai mari, 1 ceapa rosie si 1 catel de usturoi.

3. Peste aceste legume am presarat oregano, busuioc, un praf de sare si o lingura de ulei de masline. 

4. Am introdus in cuptor tava cu legume pentru 20 de minute.

5. Intre timp am pregatit crutoanele. Am taiat 4 felii de paine in patratele mici. Le-am asezonat cu oregano, busuioc si ulei de masline si le-am asezat pe alta tava de aragaz tapetata cu hartie de copt. Am bagat tava in cuptor cu crutoanele pentru 10  minute. Aveti grija sa nu le lasati prea mult pentru ca se ard si nu vor mai fi gustoase. Le lasati doar cat sa prinda putina culoare.

6. Cand legumele sunt gata, le transferati intr-un bol si le mixati cu un blender pana ce toate sunt tocate foarte fin. Nu aveti nevoie de lichid in plus, zeama rosiilor e suficienta. Nu trebuie sa decojiti ardeii sau sa scoateti semintele rosiilor. Daca vreti, puteti alege coaja inainte de a le blendui.

Tip:

Aceata supa crema, nu are nevoie de nimic altceva dupa gustul meu, dar sotul meu de exemplu, o serveste cu o lingura de smantana.

Reteta de supa crema de rosii coapte

La noi in casa se consuma multe rosii, crude, in mod special, cam la toate mesele de peste zi. Eu sunt mare fan rosii cu nimic altceva decat cu sare, dar stiu ca placerea oricarui gurmand este rosia cu branza si cu ceapa verde.

Dar si gatite, rosiile proaspete pot schimba o banala tocanita in ceva savuros. 

supa crema de rosii coapte

nfd

Supa crema de rosii coapte

timp de preparare: 20 MINUTE  

O reteta care va poate ajuta atunci cand sunteti in pana de idei si nu stiti ce sa faceti cu rosiile alea proaspete care se strica mult prea repede.

Ingrediente

  • 4 rosii
  • 2 morcovi
  • 1 ceapa rosie
  • 2 ardei kapia
  • o lingura ulei de masline 
  • 1 catel de usturoi
  • condimente - piper, oregano, busuioc
  • 1 lingurita de sare, optional
  • 4 felii de paine

Mod de preparare

  1. Pregatim cuptorul, setam temperatura la 200 de grade.
  2. Tapetam o tava de aragaz si asezam legumele taiate in felii mai groase.
  3. Asezonam legumele cu sare, oregano, busuioc, ulei de masline.
  4. Bagam legumele la cuptor pentru 20 de minute.
  5. Cand legumele sunt gata, facem o supa crema fina cu ajutorul unui blender.
  6. Petru crutoane, taiem feliile de paine in patratele, le asezonam cu ulei de masline, oregano si busuioc, le asezam pe o tava tapetata cu hartie de copt si le lasam la cuptor 8-10 minute.
  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >