23 septembrie 2020

3 comentarii

Supa crema de dovleac placintar cu quinoa

Articol scris de Luiza C. pe data de 23/09/2020

Durata articol: minute


[OFERTA ZILEI] Primesti sfaturi si resurse premium direct la tine pe mail cu mai putin de 1 LEU pe zi. Apasa aici ca sa incepi chiar de saptamana viitoare!

Vrei sa te organizezi mai bine cu mesele? Ti-am pregatit o fisa de lucru pe care o poti folosi pentru a analiza preferintele culinare ale copilului tau. Iti va fi mult mai usor sa gasesti idei de retete noi. Descarca fisa de aici GRATUIT!

Quinoa este unul dintre cele mai populare mancaruri sanatoase din lume. O cereala fara gluten, bogata in proteine si unul din putinele alimente vegetale, care contin cantitati suficiente din cei 9 aminoacizi esentiali.

De ce sa va mint, eu am introdus quinoa in alimentatie destul de tarziu, pentru ca mergeam pe principiul ca e doar o alta cereala la moda, care necesita mult timp de preparare. Abia dupa ce am vazut diverse retete, am inceput sa citesc si beneficiile ei si am descoperit de fapt ca e un aliment minune, foarte bun pentru toata familia, dar mai ales pentru copii.

Iata cateva beneficii:

1. Pentru o samanta atat de mica are enorm de multe proteine.

2. Contine cantitati mari de flavonoide, inclusiv quercitina si kaempferol. Acestia sunt antioxidanti puternici cu multiple beneficii pentru sanatate. Puteti citi mai multe aici.

3. Quinoa este mult mai bogata in fibre decat majoritatea cerealelor.

4. Nu contine gluten in mod natural. Folosirea acestuia in locul ingredientelor tipice fara gluten poate creste valoarea antioxidanta si nutritiva a dietei, atunci cand evitati glutenul sau vorbim de alergii.

Nu este atat de greu de preparat pe cum imi imaginam eu, pur si simplu are nevoie de hidtratare cateva ore, inainte de a o incorpora in retete.

Cum faci supa-crema de dovleac placintar cu quinoa

Ingredientele sunt simple si cu siguranta se gasesc in orice casa de om, la inceput de diversificare. De ce spun asta? Pentru ca dovleacul placintar pur si simplu este iubit de toti copiii, sau ma rog, eu nu am intalnit inca bebelus care sa nu il savureze.

Gustul lui dulceag, poate transforma repede orice masa, mic-dejun, pranz, cina, intr-un succes. 

Eu il detestam. V-am precizat in articolele anteriore ca am fost un copil pretentios si foarte reticent cu gusturile noi. Am mancat eu demult o placinta cu dovleac placintar si nu mi-a placut deloc si de atunci nu am mai incercat asa ceva pana cand am tot vazut zeci de retete la inceputul diversificarii, care aratau foarte bine. Nu puteam priva copilul de gustul lui.

Iata pasii:

1. Pregatesti 50 de grame de quinoa pe care o lasi la hidratat in apa cam 3 ore. Nu va pot spune cantitatea de apa pentru ca nu am masurat-o, dar important e sa acopere bine semintele.

2. Dupa hidratare am spalat-o bine in mai multe ape, jet de apa rece si am pus-o la fiert, tot cu o cantitate de apa cat sa acopere semintele, cam 15 minute, pana ce a devenit translucida.

3. Dupa fierbere am lasat-o intr-o sita la scurs si mi-am vazut de treaba mea cu supa de dovleac placintar.

4. Am pus la aparatul cu abur, pentru 20 de minute, doua felii de dovleac placintar si un morcov. Foarte simplu. ­čÖé

5. Am facut un piure fin, la care am adaugat putin ulei de masline si condimente.

6. Peste piure am pus semintele de quinoa fierte.

Tip:

Eu am facut o supa crema banala la aparatul cu abur, dar pentru un plus de savoare puteti pregati supa pe aragaz. Pui la calit cu putin ulei de masline o ceapa foarte mica, peste care adaugi un pahar cu apa (supa de pui e si mai buna), dovleacul placintar si morcovul, taiate bucatele mici. Lasi sa fiarba legumele, mai adaugi zeama daca ti se pare ca nu e de ajuns,  mixezi preparatul si adaugi cimbru sau putin oregano.

Reteta de supa crema de dovleac placintar

Dovleacul placintar este foarte gustos copt. Raman la parerea ca in combinatie cu mar copt si scortisoara, este de fapt reteta care il ridica pe podium. Dar sa nu uitam ca noi incercam sa familiarizam un pui de om cu orice gust si combinatie buna, asa ca trebuie sa ii dam o sansa si la pranz. 

In plus ne folosim de gustul lui dulce pentru a introduce in supe crema sau piureuri tot felul de cereale, cum e quinoa, pe care poate nu orice copil o mananca ca atare.

De ce e buna quinoa pentru copii

In majoritatea cazurilor, pediatrii recomanda introducerea quinoa, dupa varsta de 8 luni. Este un super-aliment care poate fi servit in foarte multe feluri, cu fructe, cu legume, bogat in proteine, vitamine si minerale.

Quinoa are de asemenea antioxidanti si o cantitate buna de fibre, laxativ natural pentru a evita constipatia la bebelusi.

Totusi quinoa trebuie gatita cu grija. Daca nu o hidratati bine inainte de preparare si nu o clatiti in suficienta apa rece, ea va deveni amara si va va strica preparatul. Daca vreti sa mergeti la sigur, pentru prima reteta, o puteti introduce in pireul de fructe de la micul dejun.

Renumitul dovleac si copiii

Dovleacul are multe dintre vitaminele si nutrientii esentiali de care copilul vostru are nevoie pentru a creste sanatos. Contine mai multe minerale precum calciu si magneziu, care ajuta oasele copiilor sa creasca mai puternice.

Fosforul din dovleac poate imbunatati de asemenea, functiile creierului, mentine echilibrul hormonal si imbunatateste digestia.

-supa-dovleac-cu-quinoa

Supa crema de dovleac placintar cu quinoa

timp de preparare: 20 MINUTE  

O reteta versatila care poate fi servita la micul dejun, la pranz sau chiar la cina, cand sunteti in pana de idei.

Ingrediente

  • 50 de grame de quinoa
  • 200 de grame de apa rece sau supa de pui
  • 1 morcov
  • 2 felii de dovleac placintar
  • o lingurita ulei de masline sau unt
  • condimente - piper, oregano

Mod de preparare

  1. Punem quinoa la hidratat in apa cu aproximativ 3 ore inainte de preparare.
  2. Dupa ce quinoa s-a hidratat, o spalam in apa rece, intr-o sita de cateva ori.
  3. O punem la fiert in apa pentru circa 15 minute, pana cand devine translucida.
  4. Intre timp taiem morcovul si dovleacul in bucati mici si il punem in aparatul cu abur pentru 20 de minute. Daca nu folositi aparat cu abur, puteti fierbe bucatile de morcov si dovleac placintar in apa, supa de pui sau legume.
  5. Dupa ce s-au fiert legumele facem un piure fin la care adaugam putin ulei de masline. Puteti pune unt, daca legumele sunt fierbinti si putin cimbru, oregano sau piper.
  6. Peste piure adaugam cateva linguri de quinoa si pastram o portie sa il familiarizam pe bebelus cu textura, mirosul, gustul cerealei ca atare. In felul asta il tinem si ocupat o vreme.

Ti-a placut acest articol? Da-l mai departe #mofturosilamasa


Luiza C.

luiza c

Pasionata de gatit. Mama si blogger.

Cred ca orice mama isi poate invinge frustrarile cand vine vorba de a gati pentru copilul ei si de a crea o baza pentru un stil de alimentatie sanatos.

Am pus in acest blog experienta mea legata de un copil mofturos care m-a facut sa inteleg ca a gati inseamna mai mult decat o carte de bucate si niste retete speciale pentru copii. Sper sa te ajute si pe tine!

Citeste pe aceeasi tema:

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >

     ESTI PREGATIT PENTRU UN NEWSLETTER #NEMOFTUROS? 

    Bucura-te de momentele complicate, reale si amuzante ale vietii de parinte cu sfaturi practice direct la tine pe mail. Fara SPAM, doar educatie alimentara.