Vrei sa te organizezi mai bine cu mesele? Ti-am pregatit o fisa de preferinte pe care o poti folosi pentru a analiza preferintele culinare ale copilului tau. Iti va fi mult mai usor sa gasesti idei de retete noi. Citeste mai multe despre fisa aici!
Somonul este unul dintre cele pestii grasi, hranitori datorita aportului de omega 3, dar si datorita aminoacizilor esentiali.
Acest peste gras, foarte popular in primele etape de diversificare este incarcat de substante nutritive si poate reduce factorii de risc pentru mai multe boli.
Este gustos, versatil si asta va o spune o persoana care nu manca asa de mult peste inainte de a avea copil. Dar, ma sacrific pe altarul diversificarii si cateodata, cum a fost in cazul somonului, imi pare rau ca am pierdut atata timp fara sa gust macar acest peste.
Cateva beneficii uimitoare ale somonului:
1. Somonul este bogat in acizi grasi omega 3, acizi care reduc inflamatia, scad tensiunea arteriala si scad factorii de risc pentru alte boli asociate.
2. Somonul este o sursa importanta de proteine. Corpul nostru necesita proteine pentru a se vindeca, pentru a proteja sanatatea oaselor si pentru a preveni slabirea musculaturii. La o portie normala, somonul furnizeaza cam 22-25 de grame de proteine.
3. Somonul este o sursa excelenta de vitamina B, vitamina necesara pentru energie si protejarea sanatatii inimii si a creierului.
As putea merge cu enumerarile mai departe, dar in linii mari am cuprins beneficiile consumului saptamanal.
La noi joia e zi de peste si in general il gatesc cu legume la cuptor, dar am si un "safe food" alaturi ca sa fie o masa mai satioasa.
Citeste si: Reteta mea de supa de rosii
Cum faci somonul la cuptor cu legume
Eu am folosit de data asta legume congelate. Aveam prin congelator cateva pungi desfacute si ramasitele lor s-au integrat perfect in reteta. Nu am decongelat nimic, le-am pus fix asa in tava.
Iata ce pasi trebuie sa urmezi:
1. Setezi cuptorul la 180 de grade si pregatesti reteta pana cand ajunge la temperatura dorita.
2. Intr-o tava de aragaz asezi o hartie de copt. Pe hartie asezi legumele, fix in mijloc, intr-o gramajoara. Cred ca se vede si in poza. Condimentezi legumele cu sare, piper si ulei de masline.
3. Peste legume asezi fileul de somon. Il condimentezi si pe acesta cu ulei de masline, sare si piper.
4. Dupa ce termini de asezat si condimentat, ungi fileul cu o lingurita de miere. In cazul in care cel mic nu a implinit inca 1 an, eviti mierea.
5. Impachetezi frumos pestele si legumele in hartie de copt ca pe un cadou.
6. Bagi tava la cuptor pentru 20-25 de minute. Verifici pestele daca e facut pentru ca timpul variaza de la grosimea fileului la cuptorul pe care il folosesti.
Daca iti place si cu putina crusta, poti desface pachetul si mai lasi tava la cuptor pentru 5 minute.
Tip:
Poti aseza peste fileul de somon si cateva felii subtiri de lamaie. De asemenea poti renunta la impachetat, dar te asigur ca iese mai gustos si mai fin in felul asta. In plus, legumele se vor face in sucul format in acest plic.
Reteta de somon cu legume la cuptor
Ilinca nu mananca niciodata un file intreg, dar eu ma multumesc si cu jumatate. Pe langa somon incearca si cateva legume sau ii fac rapid un orez sau cus-cus.
Aceasta metoda de preparare este indeajuns de simpla ca sa o pregatesti rapid pentru un copil. Copiii adora in principiu culorile asa ca, acest mix de legume colorate, plus culoarea somonului sunt ideale chiar si pentru prima masa cand ii introduci pestele.
Ca sa nu mai spun ca poate fi o solutie perfecta pentru o masa in familie. Este o masa, simpla rapida si hranitoare pentru toata familia!
Reteta de somon cu legume la cuptor
Ingrediente:
- 1 file de somon (salbatic)
- legume congelate sau proaspete
- ulei de masline
- sare
- piper
- miere (optional)
Preincalzesti cuptorul la 180 de grade.
Intr-o tava de aragaz asezi o hartie de copt. Asezi legumele in mijloc si le condimentezi dupa gust. Eu am pus ulei de masline, sare si piper. Ca sa iti fie mai simplu le poti pune intr-un bol, le amesteci cu condimente si apoi le transferi in tava.
Peste legume asezi fileul de somon, dupa ce l-ai condimentat si pe el.
Ungi fileul de somon cu o lingurita de miere.
Impachetezi totul in hartie de copt si bagi tava la cuptor pentru 20-25 de minute.
Sper sa va placa si voua. Pofta buna!