Vrei sa te organizezi mai bine cu mesele? Ti-am pregatit o fisa de preferinte pe care o poti folosi pentru a analiza preferintele culinare ale copilului tau. Iti va fi mult mai usor sa gasesti idei de retete noi. Citeste mai multe despre fisa aici!
Rulouri cu scortisoara, moi si pufoase. Reteta pe care am tot incercat-o pana cand am gasit intr-un final o formula delicioasa, chiar daca nu prea rapida. In fond, cam tot ce iese bun, dureaza.
Acum nu e de speriat, stiu ca nu aveti mult timp la dispozitie, dar reteta asta presupune sa pregatesti aluatul de seara, deci va puteti imparti cu timpul. Va fi apoi foarte usor sa pregatiti rulourile de dimineata.
Toata familia se va trezi intr-un miros divin de la bunatatile astea!
Sunt potrivite rulourile cu scortisoara pentru copii?
In mod normal nu, pentru ca ele contin zahar si, dupa cum stim, nu prea este agreat in retetele noi, moderne.
Dar, dupa cum probabil stiti deja, am depasit etapa in care foloseam inlocuitori si alte ingrediente pe care noi in familie nu le folosim. Etapa a fost scurta si am mers pe principiul ca un copil intr-o familie trebuie sa manance si sa se obisnuiasca cu ce se consuma in acea familie. Nu poti da exemplu, nu poti sa ai mese comune, daca mancarea difera foarte mult sau foarte mult timp. Evident, pastrand limitele cu privire la sare, zaharuri, grasimi etc pe care noi adultii le mai consumam.
Nu mi-a fost greu sa pastrez anumite limite in alimentatia ei, oricum si pentru noi mancarurile urmeaza regulile astea: prajeli foarte rar, deserturi facute in casa. Mezeluri nu consumam decat foarte rar si alea din productii mici, locale, iar legumele nu ne lipsesc de la nicio masa indiferent de forma lor - crude, sotate, murate etc.
Asa ca, in momentul asta, eu ii dau aproape orice isi doreste sa manance si fac asta pentru ca stiu ca nu mananca oricum foarte mult, mai ales daca e ceva dulce. In plus, sunt de parere ca, privarea copilului de anumite alimente care se mananca in casa nu face altceva decat sa il frustreze si mai mult si sa ii lungeasca drumul spre un adult iubitor cu adevarat al mancarii.
Pentru ca, fiti siguri ca stiu atunci cand mancati pe ascuns sau, si mai rau, mancati de fata cu el si ii spuneti ca nu are voie sau nu e pentru el!
Am mai scris si in alte articole, nu sunt de acord deloc cu retetele adults only. Nu exista asa ceva. Asta e doar un tag pe facebook, mai mult pentru a te justifica pe tine si a te ascunde dupa deget. Eu nu pot sa cred ca cineva face o tarta de ciocolata si o mananca seara, dupa ce se culca copilul. Nu vrei sa ii dai ori nu faci ori gasesti o varianta sa ii poti servi si lui, macar doar ca sa guste.
Citeste si: Reteta de briose cu dovleac
Cum faci rulouri cu scortisoara
Nu lasa drojdia sa te ingrozeasca. E pur si simplu un ingredient care intra in reteta, nu e o sperietoare! Eu folosesc de obicei drojdie uscata si foarte rar proaspata.
Pentru aceasta retete de rulouri cu scortisoara am folosit un pic mai multa drojdie decat in mod normal mai exact 2 pachete, aproximativ 14 grame.
In mod normal se foloseste un mixer stabil pentru prepararea retetei sau un mixer normal, dar daca sunteti in situatia mea si copilul doarme la ora 21, puteti face aluatul cu mana, nu e nicio problema.
Iata pasii:
1. Primul si cel mai important pas este pregatirea ingredientelor pe masa de lucru. Ingredientele ca laptele, untul si ouale se scot din frigider cu cel putin 1 ora inainte de preparare.
2. Incalziti laptele la foc mic. Atentie, laptele trebuie sa fie caldult, nu fierbinte.
3. Puneti intr-un castron mare laptele, drojdia si zaharul. Amestecati cu un tel, acoperiti castronul cu un prosop si il lasati asa pentru 5-10 minute. Daca drojdia nu se topeste si nu face spuma, nu e de bine si va trebuie sa repetati pasul.
4. Daca drojdia s-a dizolvat putem adauga ouale si untul, amestecam bine, tot cu telul pentru a dizolva untul, care e deja foarte moale. Nu va speriati daca nu se dizolva. In momentul cand vom adauga faina totul va fi okay.
5. Se adauga faina si dupa ce se amesteca bine cu toate ingredientele si se formeaza aluatul, il putem trasfera pe blatul de lucru, bine presarat cu cateva linguri de faina.
6. Acum e momentul sa framantati bine, cam 6 minute pana ce aluatul devine elastic. Daca e prea tare, puteti adauga 2 linguri de apa calda. Daca vi se pare prea moale si lipicios mai puteti adauga putina faina.
Daca va este mai usor, cantariti ingredientele si nu veti avea probleme.
7. Aluatul bine framantat se transfera intr-un castron gresat si se lasa la dospit pana isi va dubla marimea, cam 1 ora - 1ora si 30 de minute. La mine 1 ora a fost suficient.
8. Dupa ce a dospit aluatul se trasfera inapoi pe blatul de lucru presarat cu faina. Se intinde bine cu un sucitor. Forma ar trebui sa fie dreptunghiulara si sa aiba cam 30x45 cm.
9. Intindeti bine tot untul pe suprafata formei si dupa presarati zaharul amestecat cu scortisoara.
10. Dupa ce am presarat tot, facem din forma dreptunghiulara o rulada, pe care o vom taia cu un cutit sau paleta de brutarie in bucati egale. Eu le-am taiat cam groase de data asta si mi-au iesit 12 bucati.
11. Am pregatit o tava cu hartie de copt si am asezat bucatile de rulouri cu scortisoara. Le-am acoperit bine cu o folie de aluminiu si le-am culcat in frigider pana dimineata. 8-12 ore.
12. Dimineata am scos tava si am lasat-o la temperatura camerei pentru 2 ore pana ce si-au dublat marimea din nou.
13. Am incins cuptorul la 190 de grade si le-am copt pentru 25 de minute. La jumatatea timpului ar fi bine sa le acoperiti cu o folie de aluminiu sa nu prinda o culoare prea inchisa. Nu depasiti timpul de coacere!
14. Am facut glazura intre timp din crema Philadelphia, zahar pudra si lapte. Am presarat-o la sfarsit pe rulourile calde.
Tip:
Daca folosesti un mixer stabil, prepararea retetei va fi floare la ureche. Untul il mixezi bine 2 minute, dupa adaugi ouale, laptele, drojdia si zaharul si cand adaugi faina, carligul mixerului face toata treaba.
Reteta de rulouri cu scortisoara
Cum banuiam, Ilinca a mancat un sfert dintr-un rulou pentru ca nu i-a placut glazura. In general nu ii plac sosurile si mancarurile cu sos, asa ca era prea greu sa se murdareasca.
In schimb, am constatat ca pana seara s-a mancat jumatate de tava. Am incercat multe retete cu aluat, dar niciuna nu o egaleaza pe asta. Nu am mancat nimic mai aromat, pufos si cald, nici macar la o renumita cofetarie unde este desertul de baza.
Reteta de rulouri cu scortisoara
timp de coacere: 25 MINUTE
Ingrediente
Aluatul:
- 240 ml lapte
- 135 gr zahar granulat
- 2 plicuri de drojdie uscata,
- 115 gr unt nesarat
- 2 oua mari
- 558 gr faina + 50 gr pentru presarat pe blatul de lucru
Umplutura:
- 90 gr unt nesarat
- 100 gr zahar granulat
- 2 linguri scortisoara
Glazura:
- 56 gr crema de branza Philadelphia
- 150 gr zahar pudra
- 45 ml lapte
- vanilie
Incalzesti laptele, 2 minute. Il rastorni intr-un castron si adaugi zaharul si drojdia. Amesteci bine cu un tel si acoperi castronul si il lasi pentru 5-10 minute. Dupa ce drojdia s-a dizolvat si a facut spuma, poti adauga untul, ouale si faina.
Formezi aluatul si il rastorni pe un blat de lucru presarat cu faina. Framanti aluatul pana devine elastic si il transferi intr-un castron gresat. Lasi aluatul la dospit 1h-2h.
Dupa ce aluatul isi dubleaza marimea, il rastorni pe blatul de lucru si il rulezi cu sucitorul, ar trebui sa faci o forma dreptunghiulara. Ungi toata suprafata cu untul pentru umplutura, peste care presari zaharul amestecat cu scortisoara.
Formezi o rulada si incepi sa tai rulouri cu scortisoara cam de 1-2 cm grosime. Le asezi in tava tapetata cu hartie de copt si le acoperi cu folie de aluminiu. Lasi tava la frigider peste noapte.
Dimineata scoti tava si o lasi la temperatura camerei pana ce rulourile isi dubleaza marimea, 1h-2h. Dupa ce au dospit din nou, le coci in cuptorul preincalzit la 190 de grade pentru 25 de minute.
Intre timp pregatesti glazura pe care o intinzi peste rulourile calde.
Pofta buna!
[…] Rulouri cu scortisoara facute in casa […]
[…] Inceara si reteta de Ruloruri cu scortisoara. […]