Vrei sa te organizezi mai bine cu mesele? Ti-am pregatit o fisa de lucru pe care o poti folosi pentru a analiza preferintele culinare ale copilului tau. Iti va fi mult mai usor sa gasesti idei de retete noi. Gasesti fisa si cum sa o folosesti aici!
Orezul este un tip de cereale, popular pe intreg mapamondul, fiind hrana de baza in Asia si avand zeci de mii de soiuri, de diferite forme, dimensiuni, texturi, arome si culori. Este cultivat in partile calde ale lumii, in mod special in Asia, Africa, Italia, Spania si pe Coasta de Vest a Americii de Nord.
Orezul se situeaza pe locul al treilea ca volum in comertul mondial, dupa zahar si porumb.
Pare firesc in conditiile astea sa fie un fel accesibil care poate reprezenta o masa principala nu doar pentru copii, ci pentru toata familia.
Am ales azi sa gatesc un risotto "bebelusesc", adica am adaptat reteta, care contine si vin de fapt, pentru a fi potrivita si pentru Ilinca. Acest fel de mancare, reconfortant si elegant in acelasi timp, este usor de gatit. Tot ce iti trebuie este un orez potrivit, o supa de legume sau o supa de carne si parmezan. Pe langa poti adauga legumele care ii plac copilului sau cu care vrei sa il imprietenesti.
Ce orez sa alegi pentru risotto
Risotto original este cel facut cu supa de legume. Orezul este vedeta aici, deoarece contine amidon. Amestecarea constanta in procesul de gatit freaca amidonul de pe suprafata orezului, acesta se dizolva si ingroasa lichidul in care fierbe. Alegerea unui orez care nu are suficient amidon inseamna ca nu va fi atinsa niciodata textura cremoasa a unui risotto bun.
Deci ce face un risotto bun?
Trebuie sa cauti un orez cu bob scurt sau mediu, care contine mult amidon si care in timpul gatirii devine lipicios, dar cu o textura moale si in interior putin crocant. Mai pe intelesul tuturor, risotto nu are textura pilafului, moale si legat ci cremos si in acelasi timp crocant.
Exista trei tipuri de orez bun pentru risotto. In unele magazine vei gasi scris pe punga sau eticheta aceasta caracteristica, dar daca ai dubii, iata ce sa cauti:
1. Carnaroli. Este denumit regele orezului pentru risotto sau caviarul. Marilor bucatari le place acest timp de orez pentru aroma lui excelenta si pentru ca fiecare bob isi pastreaza forma. Din el poti pregati cel mai cremos risotto, spun expertii, eu nu l-am incercat inca.
2. Arborio. Aceasta varietate de orez, nu contine la fel de mult amidon ca cel de mai sus, dar este cel mai popular si disponibil pe scara larga. Daca esti atenta cand il gatesti, il amesteci corespunzator si nu prea mult pentru ca va deveni prea moale, poti obtine un risotto cremos si delicios. Eu pe acesta il folosesc frecvent.
3. Vialone Nano. Acest orez cu cereale mai scurte este cultivat in regiunea Veneto din Italia. La cultivarea lui nu se folosesc deloc chimicale. Are un continut ridicat de amidon, dar se gateste mult mai repede decat carnaroli. Eu nu am gasit la noi, dar banuiesc ca fiind recomandat chiar de italieni, cu siguranta din el se prepara un risotto cremos.
Tips:
Pentru ca, dupa cum am stabilit, amidonul este foarte important la realizarea retetei, te rog nu clati orezul inainte de preparare. Stiu ca asa suntem obisnuiti, dar pur si simplu poti strica o reteta doar cu o chestie care vine ca mostenire (orezul era plin de praf si alte chestii cand il gateau mamele noastre).
Cum faci risotto pentru copii
Pentru reteta ai nevoie de ingrediente putine, pe care de obicei le ai la indemana, orez arborio, legume, supa de legume si parmezan. Gatesc des risotto, deci nu-mi lipseste orezul din casa si am ales sa pun si legume pentru ca in momentul de fata suntem intr-un mare razboi cu ele.
Bebelusul meu care manca legume in tot felul de retete, acum s-a transformat intr-o mica pretentioasa, care nu le mai agreeaza. Asa ca folosesc tot felul de tertipuri ca sa i le includ in mesele zilnice.
Da, sunt constienta ca nu e cel mai fericit lucru si ca in mod ideal copilul ar trebui sa manance legumele ca atare si sa le savureze, nu ascunse in supe creme, briose, pancakes, sufleuri, dar noi nu traim intr-un basm, din pacate.
Iata pasii:
1. Pregatesti 50 de grame de orez pe care nu il clatesti, chiar daca esti tentata sa o faci.
2.Pui la calit cu 1 lingura de ulei de masline o ceapa mica, taiata foarte marunt (poti sa o dai si prin razatoare), peste care adaugi repede 2 linguri de supa de legume.
3. Intre timp dai pe razatoare un morcov si un dovlecel, pe care le adaugi peste ceapa. Le lasi cateva minute sa se caleasca si mai adaugi o lingura de supa daca ti se pare ca nu e destul lichid.
4. Am adaugat si orezul, l-am lasat sa faca cunostinta putin cu legumele si dupa cateva minute am mai pus cateva linguri de supa.
5. Ideea e ca nu te vei misca de langa aragaz pret de 10-15 minute, pentru ca risotto trebuie amestecat tot timpul, de aceea trebuie sa ai pregatita langa tine supa de legume, cam 200-250 de ml.
6. Cum observi ca orezul ramane fara lichid adaugi cate putin si amesteci cu lingura pana cand compozitia devine cremoasa. Orezul trebuie sa aiba o textura moale, dar bobul sa ramana intact.
7. La sfarsit radem parmezanul, amestecam usor si servim risotto cald si cu pofta.
Reteta de risotto cu legume
Orezul la noi in casa e vedeta. Nu stiu de unde a aparut obsesia asta a Ilincai pentru el, dar ii place in orice mod este gatit, asa ca ma bucur ca il am tot timpul la indemana.
Ma folosesc de retetele cu orez, mai ales atunci cand ii fac un preparat nou si nu sunt convinsa ca il va incerca. Daca nu ii place preparatul nou si nici macar nu vrea sa guste, am pregatita mereu portia de orez.
Risotto cu legume si parmezan
O reteta cu care iti vei surprinde copilul la masa de pranz sau cina, dar care poate deveni usor un preparat pentru toti membrii familiei.
Ingrediente
- 50 de orez Arborio
- 200 de ml de supa de legume (poate fi si de pui daca ati avut unul bun, de tara)
- 1 morcov
- 1 ceapa
- 1 lingurita ulei de masline
- 1 dovlecel
- condimente - piper, oregano
- 30 de grame de parmezan
Mod de preparare
- Punem ceapa la calit cu uleiul de masline si 2 linguri de supa de legume.
- Adaugam morcovul si dovlecelul, mai punem putina supa si le lasam sa se patrunda cateva minute.
- Punem si orezul peste legume cu inca cateva linguri de supa.
- Adaugam supa si amestecam tot timpul pana cand preparatul se leaga, devine cremos si orezul e gatit.
- Dupa ce s-a gatit radem 30 de grame de parmezan si amestecam usor.
Cam asta e tot! Sa aveti pofta!
[…] De preferat ar fi sa folosesti un orez cu bob rotund. Din cate am experimentat cred ca este cel mai potrivit pentru acest fel de mancare. Daca vrei sa citesti mai multe despre acest tip de cereala, gasesti mai multe informatii aici. […]