Vrei sa te organizezi mai bine cu mesele? Ti-am pregatit o fisa de preferinte pe care o poti folosi pentru a analiza preferintele culinare ale copilului tau. Iti va fi mult mai usor sa gasesti idei de retete noi. Citeste mai multe despre fisa aici!
Provocarea pe care am primit-o de a gati un desert fara zahar si fara faina alba, adica mai sanatos, mi s-a potrivit manusa. De ce? Pentru ca, ca orice mama de toddler care se respecta, dupa varsta de 2 ani a copilului am intrat intr-o continua dieta.
Inca incerc tot felul de variante: ba nu mananc paine deloc, ba merg la sala 1 luna si dupa renunt, ba nu mai mananc dupa 19:00. Pana la urma imi raspund singura, nu exista o dieta-minune exista doar un stil de viata mai sanatos.
Asadar, aceasta reteta keto de cozonac m-am gandit ca se adreseaza mamelor, in special atunci cand ar manca si ele ceva dulce si nu ar dori sa se simta vinovate toata saptamana.
De ce sa nu recunosc, pentru mine zona asta de law carb cu inlocuitori pentru faina alba si zahar este o necunoscuta deocamdata, dar promit sa ma documentez si mai mult si incercarile le voi posta pe blog.
Pentru aceasta reteta keto, eu am fost ajutata cu un ketomix, un amestec de fainuri, deci nu a fost nevoie sa ma dau peste cap si sa compun eu ingredientele.
Am mai folosit un indulcitor vegetal, cacao neagra, nuci bio din sursa sigura, oua de tara, lamai bio si o vanilie de care imi e si mila sa pun in retete, atat de scumpa mi se pare. Dar a meritat. In ciuda indoielilor atunci cand am inceput sa mixez ingredientele, rezultatul a fost un desert deosebit, pe care il poti pune pe masa de sarbatori fara regrete.
Am copt cozonacul intr-o tava aderenta. Puteti gasi mai multe produse de ajutor in bucatarie aici.
Citeste si: Reteta mea de supa de rosii
Cum faci reteta keto de cozonac
Pentru aceasta reteta de cozonac eu m-am ghidat dupa instructiunile scrise pe punga de ketomix. Nu am vrut sa ma aventurez prea tare pentru ca nu stiam exact cum actioneaza fiecare ingredient. Dar, este foarte simplu.
Iata ce pasi trebuie sa urmezi:
1. Pregatesti ingredientele din timp ca sa fie la temperatura camerei: ouale, kefirul, untul.
2. Mixezi ouale cu kefirul, drojdia si indulcitorul.
3. Peste compozitia lichida se adauga ketomixul treptat pana devine un aluat omogen.
4. Adaugi untul topit si racit in prealabil in aluat.
5. Pregatesti crema pentru cozonac. Mixezi nuca cu indulcitorul, smantana lichida, arome si cacao.
6. Imparti aluatul in 2 bile. Pe o hartie de copt presarata cu faina de cocos, incepi sa dai o forma cu sucitorul primei bile. Adaugi crema si rulezi dupa bunul plac. La fel faci si cu a doua bila.
7. Cand ai terminat de impartit crema impletesti ambele rulouri si le asezi in tava. Tava o imbraci intr-o punga pentru friptura.
8. Lasi aluatul sa se odihneasca cam 1 ora. Vei vedea ca va creste destul de frumos.
9. Bagi tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade aproximativ 1 ora. Eu in ultimele 10 minute am scos punga si l-am lasat sa se rumeneasca putin.
Tip:
Nu uita sa pui hartie de copt presarata cu faina de cocos inainte de a rula bila de aluat. Aluatul se ruleaza un pic mai greu decat cel obisnuit, adica se poate rupe mai repede, asa ca trebuie sa te folosesti de orice ajutor.
Reteta keto de cozonac
Ilincai i-a placut foarte mult aluatul, dar nu s-a atins de crema cand a vazut-o asa inchisa la culoare. Dar e okay, am mancat eu si nu m-am simtit vinovata nicio secunda.
Acum daca pleci la drum cu ideea preconceputa ca aluatul trebuie sa creasca mult si sa fie alb si pufos, vei fi dezamagita. Eu zic ca ar trebui sa dam o sansa din cand in cand si deserturilor mai sanatoase, atunci cand le facem in casa.
Mie mi-a placut foarte mult si voi repeta reteta cu siguranta.
Reteta keto de cozonac
Ingrediente:
- 200 de grame de ketomix
- 200 de grame de kefir
- 2 oua
- 2 galbenusuri
- 50 de grame de indulcitor
- 7 g drojdie uscata
- 60 de grame de unt
- 100 de grame miez de nuca
- 1 esenta de rom
- 30 de grame de indulcitor
- 100 ml smantana dulce
- 1 lingura cacao
Mixezi ouale cu kefirul, drojdia si indulcitorul. Peste aceasta compozitie incepi sa adaugi ketomixul cate putin pana cand incepe sa se omogenizeze compozitia. Cand ai terminat de adaugat tot ketomixul pui si untul in compozitie si formezi o bila de aluat.
Lasi aluatul sa se odihneasca putin si in timpul asta te ocupi de crema. Intr-un tocator, blender sau ce ai la indemana, pui nuca cu esenta de rom, indulcitorul, smantana dulce si cacao si le mixezi pana cand se transforma toate intr-o crema.
Asezi o hartie de copt pe blatul de lucru. O presari cu faina de cocos. Rupi bila de aluat in 2 parti egale. Incepi sa rulezi prima parte intr-un dreptunghi. Nu trage de aluat prea mult. Adaugi jumatate din compozitia de crema si o intinzi uniform. La fel procedezi si cu cealalta parte din aluat.
Impletesti ambele suluri de aluat si le pui in tava cu tot cu hartia de copt. Imbraci tava intr-o punga de friptura si o lasi intr-un loc calduros timp de 1 ora.
Preincalzesti cuptorul la 180 de grade si introduci tava pentru 1 ora cu tot cu punga de friptura. Eu am scos punga de friptura cam cu 10 minute inainte pentru a se rumezi aluatul.
Sper sa va placa si voua. Pofta buna!