Exista anumite retete de baza pe care le poti folosi in mai multe variante, dulci sau sarate si pe care le poti tu imbunatati cu alte ingrediente. Aceasta reteta de vafe este fix asa: versatila, buna si de ajutor atunci cand nu mai stii ce sa oferi ca gustare copilului.
Care e diferenta intre clatitele americane, pancakes si vafe (waffles)?
Vafele contin mai multa grasime si uneori mai mult zahar decat clatitele americane. Grasimea suplimentara ajuta la transformarea vafelor in aluat crocant la exterior si moale la interior. Zaharul suplimentar ajuta la caramelizarea aluatului.
E clar ca sunt mai calorice decat clatitele, dar pentru ca se fac individual in aparat poti avea control asupra marimii vafei sau le poti face sarate si scapi de zahar. Nu am incercat sa le fac cu inlocuitor pentru ca nu mancam foarte des si nu sunt atat de stricta cat vine vorba de un mic dejun gustos o data sau de doua ori pe luna.
Citeste si: Reteta mea de pancakes
Vrei mai multe rețete?
Vom lansa curând o carte cu cele mai de succes rețete pentru copii mofturoși.
Cum prepari reteta clasica de vafe
Daca tot le facem rar, hai sa folosim ingrediente bune. Nu faceti rabat la unt si mai ales la lapte.
Iata ce ai de facut:
1. Pregatesti compozitia intr-un bol mai mare. Amesteci faina cu praful de copt si un praf de sare.
2. Adaugam ouale si laptele batut. Eu am folosit iaurt de baut si au iesit foarte bune, nu am sesizat vreo diferenta.
3. E timpul sa adaugi si untul in aluat. Nu amesteca prea mult pentru ca nu e nevoie de un aluat prea neted.
4. Lasi compozitia sa se odihneasca putin.
5. Pregatesti aparatul de vafe. Eu l-am lasat sa se incalzeasca la maxim si dupa am redus temperatura,
6. Acum e momentul sa te hotarasti ce pregatesti: vafe dulci sau sarate. Sau poti imparti cantitatea in doua.
7. Pentru a prepara vafe dulci mai adauga zahar si pentru un plus de gust cateva bucatele de ciocolata amaruie.
8. Pentru a prepara vafe sarate adauga orice branza rasa: cascaval, parmezan, niste bacon tocat bucatele si o leguma: morcov, dovlecel, mazare congelata.
Tip:
Ai foarte multe variante de ingrediente, mai ales la cele sarate si sunt super bune cu crema de branza, ou posat, fiert sau omleta.
Reteta clasica de vafe
De data aceasta, eu am facut doar vafe dulci pentru ca asa s-a dorit. Dar data viitoare le voi face si pe cele sarate. Sunt tare curioasa daca Ilinca va cauta mazarea si o va scoate din vafa :).
Reteta clasica de vafe
Ingrediente
- 2 oua
- 330 de grame de iaurt de baut sau lapte batut
- 350 de grame de faina
- 1 plic praf de copt
- 1 praf de sare
- 50 de grame de unt topit
- 50 de grame de zahar
- sau 50 de grame de cascaval/parmezan si 1 morcov sau dovlecel ras sau o mana de mazare congelata
Intr-un bol mare pune faina, praful de copt si sarea. Adauga oule, iaurtul de baut sau laptele batut. Amesteci putin cat sa se incorporeze toate. Adaugi si untul si zaharul daca faci vafe dulci.
Daca le incerci pe cele sarate renunti la zahar si mai pui un praf de sare, cascavalul sau parmezanul si leguma preferata.
Le coci individual si te plictisesti langa aparat. Operatiunea asta nu prea imi place, dar fac eforturi sa devin mai rabdatoare. 🙂
Pofta buna!