In perioada pandemiei, IKEA a dezvaluit reteta faimoaselor lor chiftelute. Banuiesc ca nu e data cand ajungeti acolo sa nu va opriti cu familia sa mancati o portie. Ei bine, a ajuns reteta si la noi, am imbunatatit ceva la ea si am recreat o formula cu care nu dai gres in fata copiilor!
Cand am incercat prima data reteta aceasta, prima tura a disparut pur si simplu din farfurie. Stiam de fenomenul asta de cand le cumparam de la IKEA, dar facute in casa, ele devin cea mai buna arma pe care o poti avea cu un copil caruia ii plac chiftelele.
Reteta originala de chiftelute de la IKEA inseamna aroma mai puternica, sunt ceva mai tari (noi le preferam mai pufoase) si servite cu piure si dulceata de merisoare.
De ce sunt tari cele de la IKEA? Pentru ca amestecul sta la frigider 4-5 ore, se prajesc in tigaie si apoi sunt puse si la cuptor. Eu am preferat sa sar etapa asta si sa nu pun nici cardamom in ele - care se pune de altfel in cele mai multe retete de chiftelute suedeze. Nu sunt toti incantati de acea aroma, mai ales ca in Romania nu se foloseste atat de mult.
Daca folositi totusi acasa condimente mai puternice, puteti incerca. Stiu asta pentru ca in etapa de diversificare incepusem sa fac multe retete foarte aromate tocmai pentru a incuraja cunoasterea de arome si gusturi noi. A functionat foarte bine scortisoara, deci nu se stie de ce poate fi atras copilul vostru.
In fine, am adaptat reteta si pun doar putin sos de soia si nucsoara in compozitie. Apoi le prajesc la foc mic ca sa nu se lipeasca si nu le mai bag deloc la cuptor.
Vrei mai multe rețete?
Vom lansa curând o carte cu cele mai de succes rețete pentru copii mofturoși.
Reteta de chiftelute de la IKEA
Eu folosesc un amestec de porc-vita in proportie 50/50. Mai folosesc ceapa, usturoi, lapte, ou si pesmet. In plus pentru aroma neaparat mustar Dijon si ceva zeama de la castraveti murati.
Aveti mai jos toate ingredientele. Sper sa va placa la noi au devenit optiunea numarul 1!
Varianta prin care dupa ce le formati sa le puneti la frigider este pentru a evita sa se farame atunci cand le prajiti. Daca nu umblati la ele cat sunt la prajit (si lasati focul mai mic) nu se vor sfarama. Ideea e sa aveti o culoare frumoasa, uniforma nu sa le fortati sa le prajiti excesiv.
Pentru un plus de look a la IKEA puteti sa le bagati 7-10 minute la cuptor. Chiar puteti sa le faceti un sos, ramane la preferintele voastre.
Reteta de chiftelute de la IKEA
Ingrediente
- 1 kg carne de porc
- 1 kg carne de vita
- 1 ceapa mare alba
- 3 catei de usturoi
- 1 ou
- 1/2 cana de lapte
- 1/4 cana de faina
- 100 ml supa de vita
- 50 ml zeama castraveti murati
- 2 linguri mustar Dijon
- sare, piper, nucsoara
- 2 linguri ulei de masline
- 1 cana pesmet
Pregateste chiftelele:
Combina carnea, ceapa, usturoiul, laptele, pesmetul, sarea, piperul intr-un bol si mixeaza usor cu mana pana ai un amestec omogen.
Prajeste chiftelele:
Pune ulei in tigaie (poti adauga si putin ulei de masline) si pune totul la foc mediu. Adauga chiftelele si prajeste pe fiecare parte - cam 3-4 minute pe parte. Nu vor fi prajite total.
Transfera chiftelele pe o farfurie si gatestele si pe restul. Nu curata tigaia, resturile alea mici vor fi delicioase pentru sos.
Pregateste sosul:
Topeste putin unt intr-o tigaie de fonta sau una pe care o poti baga la cuptor. O data topit adauga 2-3 linguri de faina si amesteca totul 2 minute. Adauga aici treptat supa de vita si apoi smantana. Poti da focul mai mare amestecand pana se mai leaga. Acum poti adauga nucsoara, zeama de la castraveti si mustarul. Poti adauga si sare daca e nevoie.
Da focul mic acum si adauga in sos chiftelele. Lasa-le acolo 5 minute, amesteca usor si sosul incepe sa stea pe lingura. Le poti servi calde in orice combinatie - cartofi, piure etc.
Sper sa iti placa si tie! Pofta mare!