19 octombrie, 2020

Idee de pranz pentru copii: paste cremoase cu ciuperci

TIMP DE CITIT  MINUTE


Vrei sa te organizezi mai bine cu mesele? Ti-am pregatit o fisa de lucru pe care o poti folosi pentru a analiza preferintele culinare ale copilului tau. Iti va fi mult mai usor sa gasesti idei de retete noi. Gasesti mai multe despre aceasta fisa AICI!

Desi sunt folosite foarte des in retete pentru gustul lor inconfundabil si ne plac tuturor, se pare ca de fapt se stiu foarte putine lucruri despre ciuperci, mai ales despre viata si ingrijirea lor.

Le consideram plante, dar in fapt lor le lipseste clorofila, pe care o folosesc plantele pentru a-si fabrica propria hrana si energie. Din acest motiv ele se incadreaza in regnul fungi.

Ciupercile sunt bogate in glucide, caroten, grasimi, vitamina B1, potasiu, vitamina B2, sodiu, vitamina PP, calciu, vitamina C, magneziu, fier si au o valoare calorica de 35 de calorii pentru 100 gr.

Acestea sunt doar motivele "stiintifice" pentru care ciupercile sunt bune pentru copii. Principalul motiv poate fi faptul ca ele sunt versatile si pot aduce un plus de savoare la orice pranz sau cina. 

Servite inca din primii ani, ciupercile au beneficii datorita aportului de calciu - bun pentru sanatatea oaselor-, dar si a fierului si a vitaminei D, elemente care sunt mereu in prim plan cand vorbim de cei mici.

Cand introducem ciupercile in alimentatia bebelusului

Recomandarea principala este sa ne procuram ciupercile doar din magazine, unde clar sunt verificate si este sigur ca sunt comestibile, fata de cele adunate din padure. Chiar daca esti un cunoscator, nu e indicat sa faci experimente pe familia ta, mai ales cand vine vorba de alimentatia copilului.

Pediatrii nu sunt foarte precisi in ceea ce priveste varsta recomandata pentru introducerea ciupercilor in alimentatia bebelusului, dar ne sfatuiesc sa ii facem cunostinta cu ele, dupa implinirea a 10-11 luni. De asemenea trebuie sa ai grija la prepararea lor, ciupercile trebuie sa fie foarte bine curatate si spalate, intotdeauna preparate termic, nu crude.

Prima reteta pe care am incercat-o eu a fost un piure din 2 ciuperci albe, 1 cartof, ulei de masline si un fir de ceapa verde. A fost foarte incantata, spre surprinderea mea, asa ca la urmatoarea reteta am prins curaj si am preparat o supa crema de ciuperci, super cremoasa. Nu ii dau foarte des, poate de 2 ori pe luna, dar am descoperit acum cateva retete pe care cu siguranta le voi incerca mai des.

Ciupercile contin catitati moderate de Vitamina D, fiind cam singurul aliment de origine vegetala care sintetizeaza aceasta vitamina. Din acest motiv, sunt ideale pentru alimentatia bebelusului in formare, un ajutor binevenit pentru dezvoltarea sistemului lor osos.

Cum faci paste cremoase cu ciuperci

Pastele ocupa un loc de cinste la noi in casa. Le gatim foarte des, in mod special la pranz, iar de cand Ilinca s-a declarat un fan infocat al pastelor, am inceput sa caut retete cat mai diverse, potrivite si pentru ea. Nu ii plac mancarurile cu sos, asa ca a fost o adevarata provocare sa gasesc combinatii pentru paste in asa fel incat sa nu le refuze.

Initial gateam paste doar cu usturoi, unt si ulei de masline. Incet-incet, am introdus si legume si putin sos pesto si chiar si cate putin sos de rosii proaspete cu busuioc.

Iata ce ai de facut:

1. Pregatesti o oala cu 2 litri de apa si putina sare, pe care o pui la fiert. Cand apa clocoteste, adaugi 3 porti de spaghetti, sau orice fel de paste iti sunt pe plac.

2. Cureti 500 de grame de ciuperci albe Champignion, in apa rece, le rupi coditele si le tai felii subtiri.

3. Intr-o tigaie teflonata pui 2 cuburi de unt si o lingurita de ulei de masline. Adaugi ciupercile inainte de a se topi tot untul.

4. Lasi ciupercile sa se caleasca pana in momentul in care nu mai exista apa in tigaie. Ciupercile la gatit, lasa multa apa. 

5. Cand ciupercile s-au gatit, mai pui 2 cuburi de unt si 3 catei de usturoi pisati. 

6. Adaugi peste ciuperci si 2 polonice din apa in care au fiert pastele. Dupa 2-3 minute pui si pastele in tigaie peste care razi parmezan.

7. Amesteci totul cu 2 linguri de lemn pana cand pastele devin cremoase.

8. In momentul asta poti inchide focul si cele mai cremoase paste cu ciuperci din lume, sunt gata. 

Tip:

Poti presara peste paste piper sau orice fel de condiment va mai place, oregano, chili, patrunjel. Eu am ales sa pun cateva fire de chives.

Reteta de paste cremoase cu ciuperci

Cand ai o caserola de ciuperci si nu prea stii ce sa faci cu ea, incearca si alte retete, cum ar fi paste cu ciuperci sau risotto cu ciuperci, si renunta la banala supa crema de ciuperci, foarte buna de altfel, dar care nu e pe gustul tuturor.

Sau poti folosi ciupercile intr-o reteta cu ardei umpluti fara carne, ceea ce ma bate gandul sa incerc si eu. Am mancat pe undeva, nu-mi aduc aminte exact, si mi-au placut foarte mult. Nu am avut niciodata curajul sa fac la pranz ardei umpluti cu legume intr-o casa in care suntem obisnuiti din copilarie cu vesnicii ardei umpluti cu carne.

Sunt sigura ca in toate casele, se pregatesc si acum in zilele de sarbatoare chiftele, ciorba de perisoare si ardei umpluti sau sarmale.

paste-cremoase

Paste cu ciuperci

timp de preparare: 30 MINUTE  

O reteta de paste, foarte usor de gatit, dar excelenta pentru toate gusturile. In plus, contin ciuperci ceea ce le face mai savuroase

Ingrediente

  • o caserola de ciuperci albe, 500 de grame
  • 3 portii de spaghetti sau tagliatele
  • 3-4 cuburi de unt
  • 1 lingura ulei de masline
  • 3 catei de usturoi
  • cateva fire de chives sau patrunjel 
  • oregano
  • 1 lingurita de sare
  • 100 de grame de parmezan ras

Mod de preparare

  1. Pui la fiert 2 litri de apa cu sare. Cand apa clocoteste, adaugi pastele si le lasi la fiert, conform instructiunilor de pe pachet.
  2. Intr-o tigaie mai incapatoare, teflonata, pui doua cuburi de unt si uleiul de masline. Inainte de a se topi tot untul, adaugi ciupercile si le lasi sa se caleasca 10-15 minute, depinde flacara de la aragaz, de cata apa lasa.
  3. Cand ciupercile s-au gatit si nu mai e niciun pic de apa in tigaie, adaugi si restul de unt, usturoiul pisat si oregano.
  4. Pui si pastele peste ciuperci cu 2 polonice din apa in care au fiert.
  5. Le amesteci cu 2 linguri de lemn, in asa fel incat amestecul de ciuperci si arome sa cuprinda toate pastele.
  6. Adaugi parmezanul, mai amesteci 1 minut si inchizi focul.
  7. Cand pui portia in farfurie, mai razi putin parmezan, daca iti place, si aici e momentul cand poti adauga patrunjel sau chives.
  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >