Vrei sa te organizezi mai bine cu mesele? Ti-am pregatit o fisa de preferinte pe care o poti folosi pentru a analiza preferintele culinare ale copilului tau. Iti va fi mult mai usor sa gasesti idei de retete noi. Citeste mai multe despre fisa aici!
In general, cred ca exista o reteta de orez cu lapte in fiecare casa. Este desertul mult iubit din copilarie, bine, ce-i drept pe vremea cand eram noi copii, nu sunt foarte convinsa ca se facea exclusiv cu lapte ci cu apa sau proportii egale de apa si lapte.
In plus nu imi aduc aminte daca se adauga sau nu scortisoara, dar parca nu il pot manca fara, mi se pare ca se potrivesc perfect aromele. Unii il prefera cu dulceata, eu mai degraba as manca grisul cu lapte si cu dulceata, nu orezul.
Oricum l-ai manca si orice arome ai adauga, cu orezul cu lapte, nu dai gres daca il gatesti pentru familia ta. Noi il mancam la cina deseori sau ii mai fac Ilincai o portie mai mica la micul dejun.
Eu urmez intotdeauna reteta mamei. Stiu ca atunci cand fac pilaf, de exemplu proportia este de 1:4, 1 cana de orez si 4 cani de supa, iar la orezul cu lapte, proportia este de 1:3, 1 cana de orez cu 3 de lapte.
De preferat ar fi sa folosesti un orez cu bob rotund. Din cate am experimentat cred ca este cel mai potrivit pentru acest fel de mancare. Daca vrei sa citesti mai multe despre acest tip de cereala, gasesti mai multe informatii aici.
Citeste si: Reteta mea preferata de biscuiti cu mere.
Cum faci orez cu lapte si cu scortisoara
Dupa cum spuneam mai sus, exista mai multe variante de preparare a acestui desert. Prima varianta ar fi sa il fierbi in apa prima data si cand se evapora apa sa adaugi laptele. Eu am facut si asa si nu am fost foarte multumita de rezultat.
A doua varianta este sa fierbi orezul de la inceput in lapte. Mie mi se pare ca iese mai cremos. Dureaza mai mult prepararea lui, ce-i drept, si te uita D-zeu langa aragaz, dar eu zic ca merita.
Iata pasii:
1. Pregatesti o oala sau o cratita cu fund gros, adica una care stii sigur ca nu lipeste mancarea.
2. Pregatesti o cana de orez, pe care il speli in cateva ape.
3. Pui la fiert 3 cani de lapte impreuna cu foarte putina sare si cu ce arome doresti, esenta de vanilie, pastaie de vanilie, rom.
4. Cand laptele da semne ca se umfla, adaugi cana de orez si incepi sa amesteci.
5. Nu pleci de langa aragaz pentru ca laptele se mai umfla si risti sa il dai pe aragaz. Amesteci din cand in cand ca sa nu se lipeasca orezul. Orezul ar trebui sa fiarba in 15-20 de minute.
6. Dupa ce orezul este fiert, stingi focul si acoperi oala cu un capac. Dupa 10 minute este numai bun de mancat. Adaugi un praf de scortisoara sau dulceata in fiecare farfurie, dupa preferinte.
Tip:
Te sfatuiesc sa investesti in pastai de vanilie pentru orice desert vrei sa prepari acasa. Au o aroma deosebita foarte mult diferita de esenta de vanilie. Am spus sa investesti pentru ca pe la noi este destul de scumpa, dar eu zic ca merita, asta daca nu faci desert in fiecare zi.
Reteta de orez cu lapte si cu scortisoara
Ilinca iubeste orezul, dar sincer am avut ceva emotii cand i-am pus pe tavita farfuria cu orez cu lapte. Nu eram foarte convinsa ca ii va placea textura, dar a mancat tot din farfurie fara sa clipeasca, ceea ce m-am bucurat maxim pentru ca asa am mai adaugat unn fel de mancare pentru cina, atunci cand nu mai stiu ce sa ii gatesc. (am descoperit asta tot completand in Fisa Preferintelor).
Eu nu adaug zahar atunci cand fac deserturi cu lapte. Fiecare mananca diferit si daca iti pui dulceata, de exemplu deja ar fi prea mult si zaharul. Asa ca fiecare e liber sa isi puna in farfurie ce doreste. Eu de exemplu imi pun sirop de artar si scortisoara.
Reteta de orez cu lapte si cu scortisoara
Ingrediente
- 1 cana de orez cu bob rotund
- 3 cani de lapte
- vanilie (de preferat pastaie)
- sare
- scortisoara
Intr-o oala sau cratita cu fund gros puneti cele 3 cani de lapte la fiert. Adaugati aromele, vanilia sau esentele.
Cand laptele da semne ca fierbe, face spuma si se umfla, adaugati orezul si amestecati cat sa nu se lipeasca orezul.
Din pacate nu prea va puteti dezlipi de aragaz pentru ca laptele se mai umfla si poate da in foc. Amestecati din cand in cand ca sa nu se lipeasca orezul.
Orezul ar trebui sa fiarba in 15-20 de minute. Cand e gata, luati oala de pe foc si o acoperiti cu un capac.
Dupa 10 minute puneti in farfurii si fiecare e liber sa isi adauge ce doreste, scortisoara, dulceata, zahar brun sau sirop de artar. Cel mai bun e cu scortisoara si nicio dulceata din lume nu imi poate schimba parerea, sau poate dulceata de nuci verzi cu nuci...hmm.
Pofta buna!