26 noiembrie, 2020

Desertul copilariei – cornuri pufoase cu gem

TIMP DE CITIT  MINUTE


Vrei sa te organizezi mai bine cu mesele? Ti-am pregatit o fisa de preferinte pe care o poti folosi pentru a analiza preferintele culinare ale copilului tau. Iti va fi mult mai usor sa gasesti idei de retete noi.  Citeste mai multe despre fisa aici!

Eu sunt fanul numarul 1 al aluaturilor, asa ca mi-a fost clar ca nu aveam cum sa ratez o asa reteta. Am tot amanat sa fac cornuri cu gem doar pentru ca nu ma convingea nicio poza cautata pe internet ca aluatul e pufos si se pastreaza asa si a doua zi.

Pana la urma am gasit o reteta veche, pe care am tot incercat-o si m-am gandit sa va impartasesc si voua comoara.

Cornurile cu gem sunt dulcele din pauza de masa de la scoala. Pe langa batoanele cu mac si triunghiurile mozaic, cornurile, atunci cand apucai sa le cumperi calde, erau ceva divin. Sau ma rog, asa mi-au ramas mie in minte. Nimic nu se compara cu mirosul aluatului cald.

Am folosit in reteta un gem de gutui facut de mine. Singurul regret a fost ca am pus foarte putin pentru ca mi-a fost teama ca se va scurge din corn si se va arde pe margini.

Sunt potrivite cornurile cu gem pentru copii?

Din punctul meu de vedere, orice desert facut in casa, cu ingrediente bune, bio este potrivit pentru copii. Daca alegi sa inlocuiesti zaharul, ai grija cu ce o ingredient o faci. Unele retete pur si simplu nu ies fara acest ingredient, dar aici e alegerea fiecaruia. Eu prefer sa folosesc ingredientele clasice, cu masura cat de rar se poate.  

In urma cu ceva timp recomandarea principala era sa introducem cerealele cu gluten, dupa varsta de 1 an a copilului, mai ales in familiile unde exista deja un teren cu alergii. Acum, dupa multe studii, s-a demonstrat ca glutenul nu e chiar bau bau si se recomanda introducerea cerealelor dupa varsta de 6 luni a bebelusului.

Daca iti e teama de anumite alergii, poti incepe cu preparate facute din grau spelta sau kamut, mult mai putin alergene decat graul obisnuit si mai nutritive.

Citeste si:  Reteta de rulouri cu scortisoara

Cornuri pufoase cu gem

Cum faci cornuri pufoase cu gem?

Pe Ilinca am impresionat-o total cu acest desert. Am implicat-o si pe ea in prepararea retetei si a fost foarte incantata. Singura problema a fost ca tot voia sa guste din aluat. Nu prea intelegea ea de ce trebuie sa asteptam, sa le coacem, dar rabdarea i-a fost rasplatita si la final a avut o gustare delicioasa, insotita de o cana cu lapte cald.

Iata pasii:

1. Inainte cu 1 ora de a incepe pepararea aluatului, scoti ouale din frigider si pregatesti ingredientele.

2. Incalzesti apa si o rastorni intr-un castron incapator.

3. In castronul cu apa calduta adaugi drojdia, zaharul, galbenusurile si uleiul si amesteci pana ce zaharul se dizolva. Lasi preparatul sa se odihneasca 10 minute.

4. Cerni faina si pui cate putin in castron pana se incorporeaza in aluat.

5. Framanti aluatul cu mana pana devine elastic.

6. Acoperi castronul si il lasi intr-un loc caldut pentru 1 ora sau pana isi dubleaza marimea.

7. Rastorni aluatul pe o suprafata pudrata cu faina, in prealabil si formezi un cerc cu sucitorul.

8. Din cercul rezultat ar trebui sa iasa 10 triunghiuri. Nu va stresati sa iasa perfecte, mai ales daca faceti preparatul impreuna cu copilul. Nu asta e important aici, ci implicarea lor si satisfactia amandoura.

9. La baza fiecarui cerc am pus cate o lingurita de gem si am rulat triunghiul in forma de corn. Eu am pus prea putin gem, cred ca ar fi iesit mai bune daca puneam 1 lingura, nu 1 lingurita.

10. Asezi cornurile formate intr-o tava, tapetata cu hartie de copt. Le lasi acoperite inca 30 de minute ca sa le dai ocazia sa mai creasca putin.

11. Inainte de a le baga in cuptor, 180 de grade, 25 de minute, le ungi cu pensula inmuiata inntr-un ou batut cu putin lapte.

Tip:

In reteta originala se folosea drojdie proaspata. Eu nu prea ma impac cu ea si am inlocuit-o cu drojdie uscata. Mi se pare mai safe asa. De asemenea puteti inlocui uleiul cu unt si zaharul cu sirop de artar. Important este ca aluatul sa fie ferm si elastic.

Reteta de cornuri pufoase cu gem

Cornurile calde au fost perfecte la micul dejun, dar s-au pastrat foarte bine si a doua zi. Bucatile ramase le-am pus intr-o punga de hartie si le-am mancat si in ziua urmatoare.

Din cele 10 bucati, Ilinca a mancat jumatate de corn cald, ceea ce e suficient pentru ea, iar eu am fost o mama multumita.

Cornuri pufoase cu gem

Reteta de cornuri pufoase cu gem

timp de preparare: 1 h si 30 DE MINUTE

timp de coacere: 25 MINUTE

Ingrediente

Aluatul:

  • 550de grame de faina, plus 50 de grame pentru pudrat suprafata de lucru
  • 1 lingura de zahar
  • 1 plic de drojdie uscata, 7 grame
  • 5 linguri de ulei 
  • 2 galbenusuri
  • 1 ou pentru uns, plus 2 linguri de lapte
  • 300 ml de apa incalzita

Umplutura:

  • gem de orice fel, nu dulceata

Incalzesti apa, atentie nu o fierbi, apa trebuie sa fie calduta. O rastorni intr-un castron incapator.

Adaugi in castron: drojdia, zaharul, uleiul si galbenusurile. Amesteci totul pana ce zaharul se dizolva si lasi preparatul sa se odihneasca pentru 10 minute.

Vine randul  fainii, cernuta in prealabil, si adaugata in transe. Framanti pana ce alautul devine elastic. Daca alautul e inca lipicios poti adauga putina faina. Gramajele depind foarte mult de felul de faina pe care o folosesti.

Cand aluatul devine ferm, il acoperi si il lasi la dospit pentru 1 ora sau pana ce isi dubleaza marimea.

Rastorni aluatul pe o suprafata pudrata cu faina si formezi cu sucitorul un cerc, pe care il tai in 10 triunghiuri.

Pui cate o lingurita de gem la baza fiecarui triunghi si rulezi pana se formeaza un corn.

Pui cornurile formate intr-o tava tapeta cu hartie de copt. Acoperi tava si o mai lasi la un loc caldut pentru 30 de minute.

Pui tava in cuptorul setat la 180 de grade pentru 25 de minute.

Pofta buna.


  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >