Ce poate fi mai bun pentru un copil mofturos decat ceva crocant? Ei bine, batonasele de zucchini pot fi o alternativa a cartofilor prajiti si in plus o noua leguma in meniul copiilor. Pentru vara, alaturi de un sos racoritor poat face minuni la pranz sau ca o gustare hranitoare.
Betigase crocante din dovlecel (zucchini)
Cand vine vara e un moment bun sa incerci sa ai in meniu cat mai multe legume de sezon. Vara, gasesti dovlecei sau varianta lor zucchini cam pe peste tot.
Varianta pe care v-o propun azi este usor de facut, delicioasa si faptul ca au o textura crocanta poate fi un pic mai usor de introdus in lista de alimente a copiilor (mofturosi).
Cui nu ii plac chestiile dulci si crocante? Ca sa obtii acest lucru de obicei trebuie sa prajesti, dar azi vorbim despre o reteta facuta la cuptor, plina de savoare si la fel de crocanta.
De ce functioneaza aceasta reteta?
- e o leguma care de altfel e greu de introdus in meniu
- e crocant
- usor de facut
- interesant pentru copii pentru ca pot manca cu mana
- ideal pentru petrecerile de copii
Tip:
Aceste bastonase pot fi servite cu sos tzatziki sau orice alt sos cu iaurt. Sunt ideale de servit si in faza de diversificare pentru ca pot si mancate si de cei mai mici - usor de tinut in mana si de mestecat.
Reteta de bastonase crocante din zucchini
Trebuie sa incepi prin a taia zucchini in batonase subtiri ca si cum ai pregati cartofi prajiti. Ideea este sa tai in asa fel incat sa ai tot timpul o bucata cu coaja. Taie dovlecelul pe lung in doua, apoi in 4 bucati si tot asa pana ai bucati egale ca grosime si lungime- asta va ajuta ca toti sa se faca in acelasi timp.
Usuca apoi bucatile cu un servet de hartie - daca ai dovlecei de gradina cel mai probabil va trebui sa ii lasi putin sa mai elimine din apa.
Intre timp, bate un ou intr-un bol. Adauga in alt bol faina, parmezanul si pesmetul, amestecand usor. Ca sa iti iasa bine, pune cate 2-3 bastonase in ou, apoi in amestecul de mai sus.
Aseaza bucatile pe hartie de copt in tava. Optional poti sa dai la final un spray de ulei de masline, o sa ajute la culoare.
Se servesc calde, alaturi de sos tzatziki sau ketchup, dupa preferinte.
Reteta de bastonase crocante de dovlecel
Ingrediente
- 2 dovlecei (zucchini)
- 1 ou
- parmezan
- faina
- pesmet
- 1 praf de sare
Dupa ce tai bastonasele, pregateste o tava cu hartie de copt. Trebuie sa le dai pe rand prin ou si apoi prin amestecul de faina, pesmet si parmezan. Eu folosesc cam 2 linguri din fiecare la un dovlecel. Cantitatile le reglati in functie de cati dovlecei taiati.
Aseaza bastonasele in asa fel incat sa fie destul spatiu intre ele. In acest moment poti sa preincalzesti cuptorul la 200 de grade.
Cand sunt gata, le poti baga la cuptor pentru 10 minute. Cand sunt rumene, le poti scoate si le intorci usor una cate una si apoi le mai lasi 10 minute.
Pentru cei care agreeaza, poti sa pui deasupra patrunjel si le serviti calde cu un sos de iaurt.
Absolut delicios!