Dragostea pentru mâncare este transmisă de părinți.

Succesul unei relații bune a copilului cu mâncarea este mai mult despre ce faci tu, decât despre ce face el.

Cu siguranta sunt foarte multe resurse de unde sa te inspiri sau unde poti gasi retete pentru copilul tau care abia descopera mancarea. 

De ce sa iti petreci timpul aici, pe Mofturosi la Masa?

Pentru ca acest loc a fost gandit ca o platforma de educatie pentru parintii cu copii mofturosi (sau nu). Aici vrem sa devii mai increzator, sa te educi cu privire la modul in care mancati in familie si sa deprinzi obiceiuri sanatoase pentru copilul tau, dar si sa previi mofturile la masa!

Ai alaturi de tine niste parinti made in Romania, cu acces la legume proaspete din piata, cu bunici la tara si duminici cu mancare traditionala. Nu renegam toate astea, ne place mancarea traditionala si suntem de parere ca si copiii nostri trebuie sa stie de ea. Toate culturile au amprenta lor, iar modul asta ne defineste pe fiecare dintre noi, deci e firesc sa transmitem asta copiilor.

Speram sa iti fie si tie de folos materialele de aici si sa te ajute sa formezi un copil sanatos, indragostit de mancare. 

Copil mofturos la randul meu, am inteles semnalele copilului meu cand a inceput sa culeaga frunzele de patrunjel din ciorba. Asa ca, exersez permanent sa am rabdare si sa ii ofer ce ii place.

Luiza - fondator mofturosilamasa.ro

Instinctul de părinte este cel mai bun profesor

Cand vine vorba de mancare, probabil mai mult ca in orice alt subiect legat de copii, solutiile se vor mereu a fi usoare, rapide si eventual perfecte. Suntem asaltati de carti de parenting, retete si metode care mai de care cu rezultate ce par desprinse din filme. Vrem cu totii sa crestem copii sanatosi, sa manance bine si sa profite de abundenta de feluri si alimente, multe dintre ele cu care noi nu am crescut si par iesite din comun pentru generatia "mar cu biscuiti".

In plus ne lipseste, spre deosebire de alte tari, implicarea unor institutii care sa ia in serios problemele legate de mofturile la masa, intolerante, alergii, tulburarea mancatului selectiv si tulburari de comportament alimentar (ARFID) etc. De aici o serie de probleme care abordate "dupa ureche" duc copiii spre adultii cu probleme gastro-intestinale, obezitate si alte afectiuni nutritionale.

Formarea celor mici in asa fel incat sa se bucure de masa depinde foarte mult de familie, iar majoritatea mamelor se bazeaza pe sfaturile bunicilor sau, de cele mai multe ori, pe ce sfatuiesc pediatrii si medicii de familie.

Chiar si asa, sunt uneori situatii disperate cand copilul nu mananca sau nici macar nu este dispus sa incerce ce i se ofera. 

Blogul mofturosilamasa.ro s-a nascut tocmai din multitudinea de situatii de acest gen, din zeci de retete care au sfarsit la cosul de gunoi, dar si zeci de altele care au deschis apetitul unui copil incantat acum de gusturi noi si dornic sa descopere altele.

Toate astea in ritmul lui.

Nu degeaba am zis ca primul principiu este de fapt legat de starea mamei si de modul in care gestioneaza ea relatia cu copilul in raport cu mancarea.

Pentru ca fundatia unei diete sanatoase este un mix de educatie alimentara, retete, joc si rabdare.

Bazeaza-te pe instict, pe ceea ce iti place tie si perfectioneaza-te cu ajutorul a ceea ce iti ofera lumea moderna.

Acum este mult mai simplu sa gatesti gustos, atata timp cat te dedici acestui lucru si intelegi ca mancarea este mai mult de cat o reteta intr-o farfurie.

Documenteaza-te, adapteaza si "cresti" o data cu copilul tau!

Atitudinea ta contează ENORM

Pe cat de simple par unele retete, pe atat de multe provocari pot genera mamelor tinere. Sa obtii o reteta gustoasa care sa fie pe placul celui mic este o sarcina care iti pune la incercare nu numai priceperea, dar si atitudinea.

Transformarea unui aliment intr-o mancare gustoasa este un proces care necesita atentie, creativitate si dragoste. Nu degeaba se spune ca cele mai bune mancaruri sunt cele gatite cu iubire. 

Incepe de azi sa lucrezi la propria atitudine astfel incat sa:

  • te organizezi mai bine cu privire la pregatirea meselor
  • inveti mai multe despre gatitul sanatos
  • gatesti mai eficient, fara sa risipesti
  • sa iti educi gustul si mirosul incercand retete noi

In rolul de mama, nu e de ajuns sa amesteci niste ingrediente si sa le transformi in mancare. Ai nevoie de abilitati care sa te ajute sa fii mai creativa si sa intelegi nevoile celor mici in functie de semnalele pe care ti le transmit. Marea majoritate a mamelor ignora aceste semnale.

Ideea este sa mentii o legatura permanenta intre atitudinea ta fata de mancare si semnalele celui mic. Nu poti avea un copil mancacios sau dornic de a manca cu placere, daca tu vezi mancarea DOAR ca pe niste ingrediente intr-o farfurie. 

Mofturosi la Masa nu este inca un blog in care mai gasesti niste retete asezate frumos in farfurie. Este un loc unde parintii stiu ce inseamna sa te confrunti cu un copil mofturos, unde pot gasi resurse si sfaturi despre cum sa fie mai rabdatori, mai organizati si cum sa comunice cu copiii in asa fel incat sa tina situatia sub control.

Si mai important, din experienta mea pot spune ca, doar cu putina vointa si rabdare, orice mama poate sa se transforme intr-o super-mama.

Sa inveti sa gatesti sau sa asezi betigase de morcov pe o farfurie nu e de ajuns.

Obiceiurile, atitudinea, organizarea meselor si abilitatile de comunicare conteaza la fel de mult.

Poti sa incepi chiar de azi sa lucrezi la toate astea folosind resursele pe care ti le punem la dispozitie. Apasa butonul de mai jos si vezi toate cursurile si ghidurile legate de alimentatia copiilor mofturosi (sau nu)

>