Probabil ca te-ai aflat de multe ori in situatia asta...ai gatit mai multe chestii noi, ai incercat sa planifici totul, chiar ai facut eforturi sa aiba 3 mese pe zi plus gustari. Si in situatia asta ori ai patit ceva de genul "Mami, mie tot mi-e foame!!!"...dar nu se atingea de mancare.
Stim povestea. Biscuitii sunt mai buni decat mancarea. Orice dulce are mereu loc chiar daca copilul spune ca e satul.
Si cu siguranta nu e niciodata infometat de legume sau fructe.
Deci, care e faza totusi si ce putem face?
Cel mai probabil copilul are cam tot timpul acces la mancare. Sau ciuguleste toata ziua - daca e inca mic si te duci cu el in parc ar trebui sa iti dea de gandit asta daca alergi dupa el pe acolo cu un biscuite, o banana etc.
Asta inseamna ca el nu e niciodata incantat de masa principala si "pasiunea" lui sunt gustarile.
Ah, gustarile!
Care de obicei nu au destule proteine sau grasimi ca sa il tina pana la urmatoarea masa.
Ce sfat poti sa iti dau, inainte de a intra in detaliu despre comportamente si mofturi?
Tine sub control mesele si gustarile si fa-i un program de mancat.
Jobul tau de parinte este sa decizi ce anume sa ii oferi si cand. Tu esti adultul care face programul si copilul se integreaza in el, prin urmare a avea un orar zilnic nu este nimic iesit din comun si nici greu.
Mai ales daca merge deja la gradinita, unde are un program, nu?
Asta nu inseamna sa nu ii dai mici gustari sau sa il tii infometat doar pentru ca masa e la ora 2. Poate are o altfel de zi si ii e foame mai devreme. Dar, ca idee un copil trecut de 2 ani ar trebui sa manance ceva la fiecare 3-4 ore.
Ca regula, asta nu merge la toti copiii, dar e un principiu pe care il poti lua ca reper.
Copiii sunt spontani, asa ca orice planificare ai avea nu te astepta sa fie ca in armata. E ok sa ai flexibilitate, sa faci lucrurile diferit in vacanta sau in vizita, dar ca principiu e bine sa ai cele 3 mese si gustarile pe lista zilnica.
7-8 AM micul dejun
11.00 AM gustare
13.00 PM pranz
3.30 gustare
6.30 cina
Un beneficiu major al faptului ca ai un program de masa este ca in felul asta copilul isi va forma un ceas propriu. Va stii cand vine masa si va invata ca daca nu ii dai acum gustarea, va manca in jumatate de ora.
In plus, daca nu mananca bine la pranz va intelege si el ca masa de seara ii va oferi alte variante.
Copilului ii poate fi foame mai repede daca nu mananca o gustare sau sare peste o masa
Spun asta pentru ca perfect normal sa sara peste o masa sau sa nu ii fie foame intr-o zi. Nu trebuie sa fie fortati sa manance tot, ci din contra trebuie sa ii incurajam sa invete sa isi cunoasca corpul.
Cand ti-e foame, mananci.
Cand esti satul, te opresti.
Daca nu iti este foame acum, poti manca mai tarziu.
Adica, chestii firesti care sa ofere incredere - se pare ca de cele mai multe ori presiunea pusa de parinti accentueaza starea de stres de la masa. Incearca sa nu faci asta pentru bine tau si al copilului.
Tine de noi cate libertate oferim si cum punem regulile, dar asta nu inseamna ca va pati ceva daca nu mananca intr-o zi la fel de bine sau sare peste o masa.
Ar trebui sa il cunosti deja si sa stii ca va recupera la urmatoarea masa.
Copiii cer frecvent mancare inainte de culcare
Sunt copii care chiar daca mananca bine la cina, tot li se face foame inainte de culcare. Depinde foarte tare si de ora de culcare, dar daca se culca la 2 ore dupa cine nu mai are nevoie de un snack.
Dar, pentru cei care prefera asta o cana cu lapte, branza usoara cu biscuite sau lipie poate fi tocmai bun. Evitati sa mai manance cu 1 ora inainte de somn si mai ales alimentele grele. E important sa ii oferi alimente care sa ii ofere confort, indiferent daca a mancat mult sau putin la cina.
Noi avem aceasta rutina inca de la 2 ani si de obicei avem fructe: mar, mango, banana. E o chestie pe care o facem impreuna si ne simtim bine cu ea.
De ce conteaza sa ai un plan de masa pentru copii?
Tocmai pentru ca daca nu mananca la pranz si vine ora de cina si tu ii face 2-3 feluri preferate vei intra intr-un cerc vicios. Va refuza ce se ofera la gradinita sau la masa pentru ca mama sau bunica ii gateste seara ce vrea el!
Iar asta nu e corect pentru nimeni si nici nu il ajuta pe el foarte tare.
Vor stii ca primesc ceva special seara, deci vor avea tendinta sa ignore pranzul si sa ciuguleasca pana seara. Daca sunteti deja aici si nu stiti ce se intampla, acum ati aflat.
Ce solutie ai acum?
Planifica mesele si apuca-te sa pui totul pe foaie - gasesti si aici la noi ghiduri si cursuri si daca vrei sa faci ceva cu adevarat bine, aloca-ti timp pentru asta.
Vei avea numai de castigat pe viitor.
In cursul nostru Meal Plan fara Mofturi punem accent pe astfel de situatii, dar mai ales pe a elibera timpul din bucatarie. Multe mame de copii mofturosi traiesc in bucatarie si rezultatele intarzie sa apara.
O regula pe care o mentionam in curs?
Foloseste ceea ce ai - adica ce a ramas de la cina de aseara de exemplu. Orice mancare poate fi gustare, in fond o gustare e o masa mai mica, dar nu inseamna ca daca copilului ii e foame nu ii poti da atat cat doreste.
Important sa fie un echilibru pentru ca o gustare echilibrata are rolul ei: sa il tina satul, sa nu doreasca altceva pana la masa si sa stie ca atunci cand ii e foame primeste varietate. Nu il poti forta sa manance ceva anume, dar e bine sa ii iei in calcul si preferintele lui.
O regula cand ai copii mofturosi este sa fii mereu pregatit. Indiferent daca pleci cu masina, cu trenul sau cu avionul, e bine sa ai ceva de mancare la tine. Noi avem mereu un pachetel cu tot felul de fiecare data cand plecam pe undeva.
Uneori nu ajungem sa mancam la ora mesei. Nu vreau sa sufere nimeni de foame, e ok sa putem decala o masa. E in regula, o banana, un castravete, ceva masline si biscuiti. Astfel de momente sunt bune sa pui in fata legume sau chestii pe care le ocoleste de obicei la masa.
E o strategie de gustare pe care noi am folosit-o cu succes si ne-a adus numeroase beneficii, printre care si faptul ca am reusit sa largim paleta de alimente. Evident, mancam cu totii pentru ca exemplul ramane exemplu.
Daca si la tine a functionat asta, sunt curioasa ce anume mancati la gustare si cum va faceti programul. Lasa-mi un comentariu mai jos daca vrei mai multe sfaturi despre alimentatie si planificarea sau daca te-ar ajuta si ceva retete noi pe care sa le incerci.