Daca exista un lucru care schimba dinamica familiei cand apare un copil, cu siguranta acel lucru este gatitul si mesele in familie. Este o schimbare care implica acum pe toata lumea. Ora la care mancam, ce mancam are cu totul alte valente. Si in plus, pe langa astea, stressul in sine despre ce mai gatim si mai mancam astazi.
Tot acest proces ce mai mancam-gatit-ce mai mancam nu se opreste aproape niciodata. Iar daca pentru unele mame este doar o etapa pusa pe repeat, pentru altele a devenit o povara.
Ce facem in situatia asta?
In primul rand sa recunosti ca esti om si toate astea au efect asupra fiecaruia in parte. Suntem sanatosi si in putere, avem cui sa gatim si de ce nu, ce sa gatim.
Departe de aceste lucruri pragmatice este insa starea pe care ne-o livreaza zilnic aceasta situatie. Si pare cu atat mai complicata cand vorbim de copii mofturosi. Ei sunt cei care schimba norma, ei sunt cei care ne ofera motive sa regandim si sa adaptam totul prin prizma lor.
Daca privim in ansamblu sunt o gramada de lucruri care se intampla in spatele scenei:
- sa faci cumparaturi
- sa tii cont de ce isi doreste fiecare
- sa te asiguri ca cel mic are lapte/iaurt
- sa gatesti in asa fel incat sa iti poti lua si pachet la serviciu
- sa economisesti bani si sa faci cumparaturi cat mai eficiente
- sa faci meniul propriu-zis macar pe 2-3 zile daca nu pe o saptamana
- sa incerci retete noi si sa bucuri familia si cu ceva care sa le faca bucurie
- si apoi urmeaza curatenia, impachetatul si...de la capat!
Doar daca ma uit pe lista asta si am in minte ceea ce inseamna a gati pentru familie. Si oricat am vrea sa spunem acest lucru devine mai usor cand incepi sa planifici.
Cine se duce la cumparaturi, ce mancam seara, ce mancare punem la pachet si ce avem pentru dimineata. Cu cat le organizezi mai bine cu atat lucrurile sunt mai usoare.
Personal, dupa ce am apelat la mai multe metode de a planifica mesele, am ajuns la concluzia ca trebuie sa exista acolo un input personal. Un simplu planificator pe care il poti gasi si online nu este suficient. Solutia nu este una care sa se potriveasca tuturor.
Asa a fost pentru mine acel AHA moment in care am zis ca succesul din spatele unor mese reusite in familiile cu copii sta intr-o planificare atenta. Ori asta am legat-o strict de timp:
- de ce sa nu am mai mult timp pentru mine si sa stau non-stop in bucatarie?
- de ce sa nu gatesc in asa fel incat sa manance toti si sa nu gatesc pentru fiecare in parte?
- de ce sa nu economisesc bani (fie ca iei pachet fie ca gatesti in asa fel incat a doua si sa nu mai faci asta)
Toate aceste lucruri mi-au creat un sistem si sunt detalii pe care vreau sa vi le dau si voua. Prin urmarea daca vreti sa stiti cum am facut sa ma organizez mai bine va ofer mai jos o serie de 5 sfaturi gratuite pe care vi le trimit pe mail.
P.S. Dupa ce va inscrieti cu adresa de email va trebui sa confirmati ca sa puteti primi cursul in urmatoarea saptamana. Asa suntem siguri ca e adresa corecta 😉
Cum sa gatesti pentru familie fara sa simti presiune constanta
1. Ia lucrurile ca atare
Toti avem ambitii si ne dorim sa facem lucrurile cat mai bine. Poate ca ai cele mai bune intentii sa gatesti in fiecare zi ceva fresh sa ai mereu paine proaspata si toata lumea sa fie super fericita.
Mai ales in era digitala prin care tranzitam, e usor sa pici prada mamelor perfecte care gatesc, arata bine si au timp si sa arunce un ochi la televizor printre toate astea.
Daca iti ajustezi asteptarile si nu te mai compari continuu cu altii ai sanse mai mari sa scapi de burnout. Daca tinzi constant catre ceva ce e greu de gestionat e posibil sa te prinzi intr-un joc din care iesi foarte greu.
Cel mai bun sfat pe care pot sa vi-l dau este sa va adaptati situatiei si sa aveti mese asa cum va doriti si nu e nicio drama daca intr-o seara mancati doar chestii pe care le aveti in frigider.
Ceea ce duce la urmatorul punct.
2. Foloseste ceea ce ai deja
Cand vorbim de mancare nu vorbim si de standarde. Unii prefera mancare gatita, altii prefera sa manance vegetarian. Nu inseamna ca e o rusine sau un motiv de dezbatere. Fiecare familie are preferinte, fiecare familie are tabieturi si prefera sa faca lucrurile intr-un anume fel. Ce e comun e poate doar modul de a organiza si de a implica si copilul in povestea asta.
Nu trebuie sa simti ca nu esti un parinte bun daca nu gatesti zilnic ceva nou. Sau ca nu ai in meniu mereu niste salate demne de pus pe Instagram. Aici nu luam cazurile astea in care pare ca toti sunt bucatari, ci cazurile in care suntem niste familii normale, cu program normal si nu avem 3 maini si extra 3 ore in fiecare zi doar pentru asta.
Sa fii sanatos inseamna in primul rand sa iti gestionezi in asa fel timpul si programul ca sa nu pici in faza de brain damage, lucru care nu e benefic pentru nimeni. Sa ajungi sa gatesti in disperare doar pentru a face pe plac tuturor e o solutie care iti poate cauza in primul rand tie, dar mai ales modului in care se serveste masa.
Sa mananci relaxat impreuna cu copilul tau e mai important decat ce mananci si cum arata. Asta ca tot vorbeam intruna din zile cu o mama care voia o solutie ca sa manance cu totii impreuna.
Masa in familie este extrem de importanta. Faceti efort si mancati impreuna cat de des posibil.
Daca ajungi in etapa sa iti sacrifici sanatatea pentru a avea mese la ore fixe, uiti un aspect important:
Mancarea de doar mancare, cel mai important lucru din spatele ei este ca ne tine familia conectata, ne satisface niste nevoi pe moment si ne leaga in asa fel incat sa ne simtitm impliniti si...satui.
Gatit azi. comandat sau de la bunica la pachet, mancarea trebuie sa fie modul in care sa simti ca implici si copilul si toata lumea se bucura de mancare.
3. Nu lasa planificarea deoparte
Inca din faza de diversificare am crezut ca meal planningul este doar o notiune din cartile de parenting de afara. Multe mame nu fac asta si nici nu ar incepe de teama ca este prea complicat. De fapt, asta iti usureaza munca si viata.
Sa iti planifici saptamana este poate cel mai bun lucru pe care il poti face. Eu am inceput sa fac asta mai mult din motivul de a avea cu adevarat difersificare.
Adica daca nu notez ce am dat copilului sa manance, cum pot sa stiu ca am acoperit un spectru cat mai mare? Poate nu va dati seama, dar si faptul ca spui "o sa-i dau ou sau peste de 2 ori pe saptamana" e planificare.
- te ajuta sa stii cand i-ai dat sa nu te repeti
- te ghidezi dupa asta pentru aport de vitamine si pentru un mix in meniu
Asa am ajuns la ideea unui jurnal pe care l-am tinut inca de la 5 luni. Ce ii place sa manance, cum reactioneaza la anumite alimente, ce stare are, cat mananca si cum etc. Mi-am dat seama de importanta lui abia cand mofturile s-au accentuat si am discutat pe baza lui cu pediatra. Pentru ea, un astfel de istoric a fost extrem de valoros si a putut sa vada acolo anumite lucruri pe care sa ne ofere ceva solutii si sfaturi. Daca v-ar fi de folos asa ceva gasiti acest jurnal aici.
Acum legat de planificarea meselor, nu trebuie sa te apuci sa scrii toate mesele dintr-o saptamana. Dar poti sa te concentrezi sa ai o tematica sau o schema adaptata pe familie.
O idee pe care ti-o imparasesc si o vei gasi si in plannerul meu este asta: alege o zi cu ce va place tuturor si organizeaza toata ziua. Sa spunem ca mancati pui, exista o solutie ca in Ziua Puiului sa poti gati 2 feluri si sa multumesti pe toata lumea. Detalii despre cum folosesc eu acest sistem vei gasi in Meal Plan fara Mofturi - un sistem pe care l-am aplicat si adaptat si care mi-a eliberat mult din a gati non-stop.
Daca inveti sa te organizezi si sa pastrezi mancarea nu vei mai simti ca e totul prea calculat. Noi pastram sos de paste de exemplu, si in weekend daca nu avem chef de gatit facem o pizza, avem sos la congelator si punem branza si ceva sunca ramasa.
In felul asta fiecare isi face ce pizza vrea, mancam si ne si distram!
4. Mananca si tu la masa
Legat de punctul de mai sus, e crucial sa participi si tu la mesele in familie. Stim majoritatea dintre noi imaginea mamei care gateste, toti stau la masa si ea pune in farfurii si mananca de obicei ultima. Ei bine, poti schimba asta daca te organizezi si daca sunt si ceilalti implicati la bucatarie - mai ales cei mici. Educatie se face de timpuriu si e foarte bine sa implici copilul la ajuta cu pusul si mai ales stransul mesei!
Mamele sunt de obicei cele care sunt atente la nevoile celorlalti, dar pentru sanatate e important sa te organizezi ca sa poti lua loc la masa si sa mananci linistita. Daca nu mananci si doar alergi dupa copii sa le dai sa manance, un intreg dezechilibru se ruineaza. Copilul nu are exemplul mesei, tu alergi permanent dupa el si ai sanse mari sa ajungi la epuizare.
Copiii sunt resursa nelimitata de energie si gandeste-te cum ar fi sa ai 2-3 copii si sa faci asta zilnic. Poti face o regula a familiei, gen daca asteptati sa mancati toti o data, sau daca lipseste ceva va ridicati pe rand sau pe zile. In felul asta, creati un flux si toata lumea poate sa manance asa cum e firesc: la masa.
Uneori, simti nevoie ca e timpul sa te deconectezi. Sunt familii in care si tatii gatesc si se formeaza un echilibru. Toti sunt oameni si orice rutina poate fi prea mult uneori. O pauza e bine-venita si la fel este si sa ceri ajutor familiei.
Sa planuiesti dinainte mesele este poate singurul mod prin care sa nu mai ai tot timpul panica a ce se va manca. Toata familia merita sa manance bine, delicios si se poate face asta si fara sa gatesti zilnic sau sa cheltui multi bani.
Ca sa poti sa treci de la starea in care esti acum si iti petreci mult timp in bucatarie, incearca sa recitesti punctele de mai sus. Vezi imaginea de ansamblu si apoi incepe cu pasi mici de a aplica cate ceva. Nu ai nevoie de mai mult stress in plus, dar mai ales nu ar trebui sa fie la masa!
Sper sa te ajute sa intelegi ca atmosfera de la masa este la fel de importanta cu ceea ce mananci si doar impreuna cu familia poti sa obtii timp de calitate.
Dragostea pentru mancare este transmisa copiilor de catre parinti si este important ca noi sa facem lucrurile cu placere mai ales atunci cand asiguram mancarea copiilor.