4 iunie, 2024

Sucurile din fructe pot fi bune pentru copiii mofturosi la masa

TIMP DE CITIT  MINUTE


Discutiile despre alimentele care sunt "bune" sau "rele" au mereu primele locuri in fruntea forumurilor, discutiilor la gratar intre mame si chiar intre profesionistii dedicati alimentatiei. Unele dintre ele au impact asupra alimentatiei si starii copiilor, altele isi pastreaza doar cateva elemente de legenda urbana.

Experienta cu anumite alimente ar trebui sa se bazeze nu doar pe sfaturi, dar si pe rezultate din studii si analize facute de-a lungul timpului. Si asta ne-am propus si noi in acest articol - sa urmam cateva date despre ce inseamna sucurile in dieta copiilor.

Exista sanse mari ca din informatii luate de cele mai multe ori dupa ureche un parinte sa rateze ceva nutrienti sau alimente care nu sunt atat de "periculoase" pe cat se crede.

Si cumva e firesc pentru ca "parintii buni" nu dau copiilor "alimente rele". Am pus intentionat ghilimele pentru ca noi credem ca nu e tocmai de bun augur sa catalogam mancarea in buna si rea. 

Dar, asta e alta discutie.

Multe dintre alimentele care sunt vazute ca fiind "rele" sunt de fapt indragite de copiii mofturosi, e sigur pentru ei si starea lor si chiar le aduc energie, comfort si, de ce nu, niste kilograme in plus.

Focusul nostru de astazi este acea varianta pe care o vedem mai mereu cu un mare "NU" - sucurile.

Tratand subiectul sucuri vrem sa ajungem si la alti parinti, vrem sa oferim asigurari si date concrete din studii pentru ca exista in aceste bauturi destule beneficii. Si a se lua la cunostinta ca acest articol nu este un ghid de nutritie.

De ce au sucurile o reputatie asa de rea?

Ar trebui sa analizam cateva dintre cele mai uzuale explicatii, iar in paralele sa analizam datele concrete din studii care vin sa arate ca nu au efecte negative asupra sanatatii si ca unele etichete ale sucurilor nu sunt deloc adevarate.

  • sucurile sunt pline de zahar si ofera dependenta

Stim deja cat de preocupati sunt copii de dulciuri si ca pare a fi cu adevarat o dependenta de zahar, dar studiile au aratat ca nu exista o adictie psihologica la zahar.

Mai mult, dorinta "de dulce" este de fapt o alta forma de foame, iar corpul unui copil incearca doar sa supravietuiasca, nu sa alimenteze creierul cu zahar. Si este valabil si pentru adulti.

When our bodies don’t receive the energy they need, biological reinforcements kick in to ensure our survival. This can come in the form of craving sugar or feeling out of control around it. Whether you’re in the middle of a no-added-sugar challenge, on a low-carb diet, or just trying to cut your calorie intake, your body’s natural response is to crave sugar as a quick source of energy.

In plus, ca la orice alt aliment, restrictionarea nu face altceva decat sa creasca interesul. Cat despre zahar, multe dintre studii au fost facute pe sobolani cu acces nelimitat la zahar - iar in situatia asta ei nu au sansa sa se manifeste compulsiv. Da, stim si e adevarat ca zaharul activeaza inclusiv centrii placerii, asta e si motivul pentru care si noi adultii salivam la un ecler cu fistic.

Singura legatura cu adictia (un termen folosit pentru droguri) este ca si ele activeaza aceiasi centri, dar la fel o face si simpla voastra imbratisare a copilului sau cand primeste bani de la bunici!

  • sucurile (cu zahar) pot fi o problema pentru greutate

O serie de cercetari facute in 2016 si 2022 de Crowe-White nu au gasit nicio legatura intre sucuri si obezitate. Da, greutatea copiilor este o problema, dar e mai curand legate de ceea ce mananca decat de consumul excesiv de sucuri dulci. In plus, copiii cresc diferit prin urmare legatura nu este una directa.

  • copiii care beau sucuri au o alimentatie deficitara

In mod normal, un copil care consuma si suc de fructe nu are de ce sa aiba o alimentatie slaba. Din studiile facute pe sucurile de fructe s-a gasit chiar o legatura intre un aport de fibre si vitamina C, magneziu si potasiu. Problema cu sucul este ca poate in anumite conditii sa diminueze apetitul pentru ca un copil isi umple burta cu el si refuza sa mai manance. Aici trebuie sa fiti atenti si sa echilibrati momentul si cantitatea consumului. 

Ce aduce un suc de fructe in plus in dieta copiilor

  • Sucul e delicios. Stim asta si noi adultii!

Cel mai probabil consumul de sucuri este asociat copiilor cu faptul ca are un gust care le place. Prin urmare o experienta placuta poate fi ceva deosebit pentru un mofturos care are deja probleme cu anumite gusturi.

  • Ajuta in diverse probleme senzoriale

Atat acasa cat si la gradinita, un suc de fructe poate fi benefic de la a invata copilul sa gestioneze lichidele (daca e mai mic sau are probleme senzoriale), pana a invata sa beau cu paiul sau cu paharul, dupa caz.

Un suc la momentul lui poate sa te ajute ca parinte sa introduci un aliment nou sau sa creezi familiaritate cu alte produse. Poti usor sa faci trecerea de la un suc la un smoothie in care sa incorporezi legume sau alte fructe. Mai mult, daca tot e vara poti sa te folosesti de suc sa faci inghetata si in felul asta sa atenuezi si pofta de alte dulciuri.

  • Sucul servit acasa iti ofera control si te ajuta sa nu instaurezi un regim de "interzis"

Copiii au destul restrictii de la noi, prim urmare daca ii servesti suc acasa va fi mai usor si pentru el cand va merge la petreceri. In felul asta eviti sa mai fii mama care alearga si tipa la copil non-stop cu "prea mult suc", "prea mult tort", "nu mai manca aia.." etc.

Daca este deja invatat cu un consum, nu il vei gasi in baie golind 3 sticle de suc pe ascuns.

Ca o concluzie in acest moment este ca parintii nu trebuie sa introduca sucul in meniul copiilor, dar nici sa le fie frica de el. Scopul nostru cu astfel de sfaturi este ca sa ajutam parintii sa scape de temeri si anxietati si sa abordeze problema nutritiei deschis, motivat de studii pe care incercam in permanenta sa le studiem.

Nu uitati, copilul este si el motivat de consum pentru ca e bun, e dulce si ii ofera placere! Speram sa va fie de folos aceste informatii si nu uitati sa intrati in cont, vom posta curand un ghid nou gratuit despre ce inseamna sucurile in alimentatia copiilor.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>