Articolul de azi este despre educatia copiilor prin joc, o metoda prin care sa ii incurajam sa descopere valente noi ale alimentelor, dar si sa interactionam mai bine cu ei si a le dezvolta o relatie sanatoasa cu mancarea. Lipsa presiunii si a anxietatii cu privire la anumite texturi va asigura terenul pentru formarea unui copil mancacios.
Ca regula generala sunt de parere ca primele experiente pe care copiii le au cu mancarea vor determina anumite alegeri pe care le vor face ca adulti.
Copiii trebuie incurajati sa descopere mancarea, iar jocul este prima metoda pe care o puteti folosi. Unii parinti prefera metode standard si curate, poate influentati de anumite tehnici de parenting sau doar ca asa cred ca e bine.
Jocul cu mancarea este o metoda de a invata copiii care a aparut ca un raspuns al interactiunii firesti a copilului cu mancarea. Vremurile actuale, televiziunea si internetul au "ucis" cumva acest instinct al copilului. Astfel, parintii au devenit fara sa isi dea seama niste perfectionisti cu copii pusi in scaune separate, haine de luat masa, protectii de podea si alte chestii care sa mentina bucataria curata si copilul impecabil ca in reclamele tv.
Ei bine, tocmai aceasta abordare este una care sta la baza mofturilor la masa. Acum zeci de ani, nu doar lipsa acestor mijloace moderne, dar si abordarea mancarii ii determina pe parinti sa lase copilul cu mancarea in fata si sa il supravegheze in timp ce se juca sau alegea ce mananca.
Jocul cu mancarea este de fapt o explorare a mancarii fara anumite asteptari, fara conditii sau critici.
Jucandu-se cu mancarea copilul nu trebuie sa manance, el doar creeaza o legatura cu diverse texturi si le asociaza dupa culori sau consistenta. Copiii invata despre lumea din afara prin joaca si mancarea nu ar trebui sa fie altfel!
Toti copiii trebuie sa se joace cu mancarea?
Daca puneti unui copil un castron cu mancare in fata, cu siguranta curiozitatea il va impinge sa se joace cu ea. Acest pas este esential pentru dezvoltarea lui ulterioara, pentru a-si intelege simturile si modul in care se poate hrani.
Copiii trebuie sa se simta confortabil in preajma mancarii si trebuie sa o atinga, sa se murdareasca pentru a invata cum sa manance. E important sa puna mana pe anumite alimente, sa simta textura si gustul. Se intampla lucruri minunate in astfel de momente (in afara de murdaria de rigoare) cand lasam imaginatia copiilor sa exploreze mancarea!
Copiii mofturosi la masa au de cele mai multe ori o problema senzoriala. Acesti copii evita sa guste si chiar sa atinga anumite feluri de mancare si sunt sensibili fata de actiuni ce implica mancarea: sa miroasa, sa atinga sau sa guste.
Aceste semne prin care copiii nu se simt confortabil sa interactioneze cu mancarea pot fi cu siguranta niste semnale de alarma cu privire la modul in care ei se vor hrani. De exemplu, copiii care nu suporta sa atinga mancarea vor avea o problema sa manance cu mana, sa se murdareasca, dar si sa atinga anumite feluri.
Abordand totul ca pe un joc si incurajandu-i sa exploreze mancarea in proprii lor termeni, copiii pot invata cum sa treaca peste astfel de provocari. Si este un sistem care da rezultate mai ales in cazul celor cu meniuri nu foarte variate si care refuza constant feluri noi.
In plus, jocul explorarii te poate ajuta pe tine ca parinte sa intelegi ce fel de texturi ii plac, de ce este atras mai mult ca sa te poti organiza in privinta meselor. E important sa stii ce anume il atrage pentru a gati pe plac sau a folosi ingrediente care ii trezesc interesul.
Acest lucru este esential pentru a te organiza cu mesele si chiar cu cumparaturile. Gatesti pe placul copilului, dar poti sa integrezi foarte bine preferintele in meniul intregii familii.
Planificarea meselor: cum sa organizezi mai bine mesele intregii familii!
Un mini-curs GRATUIT care sa te ajute sa intelegi avantajele planificarii meniului
Cat de important este jocul cu mancarea?
Pe scurt, foarte important. Unii au problema texturilor datorita unor chestii senzoriale, iar altii poate datorita asocierii unor experiente negative cand au mancat sau au incercat sa manance anumite alimente. (mamele prea ingrijorate de curatenie si de faptul ca mancarea ajunge in capul copilului sau pe jos pot transmite copilului o reticenta fata de mancare).
Ce e de retinut pentru parintii de copii mofturosi este ca majoritatea copiilor nu aleg mancarea in functie de valoarea nutritionala si beneficiile pe care le aduce. Ei aleg pentru ca asa simt si corpul le da semnale pozitive cu privire la acea mancare. Daca un anumit fel nu le place sau le provoaca reflex puteti fi siguri ca nu vor manca indiferent de cat de bine il veti prezenta.
Iar aici, jocul poate face minuni.
De asta consider ca jocul cu mancarea ar trebui sa fie incurajat in special pentru copiii mofturosi la masa sau cu anumite aversiuni alimentare.
Cum sa incurajati jocul copiilor cu mancarea
Daca nu pui presiune pe copil si nu il fortezi sa manance sau sa guste, poti scoate copilul din mediul de masa si sa il inviti sa se joace cu anumite alimente. Ce trebuie sa specific este ca aceasta procedura da rezultate mai bune cand copilul este cu o persoana de care e extrem de atasat. Poate fi unul dintre parinti sau chiar bona.
Puteti incepe folosind varianta numaratorii (numarati rosii sau cartofi) sau va prefaceti ca gatiti ceva nou si hraniti jucaria-animal preferata.
Copiii trebuie lasati sa isi foloseasca imaginatia si incurajati sa exploreze. Ei pot de exemplu sa deseneze cu o bucata de morcov si folosind iaurt pe post de vopsea sau sa ii provocati sa striveasca anumite alimente si sa se distreze cu formele rezultate.
Puneti de exemplu o rosie intr-o punga zip si lasti copilul sa o striveasca. O sa fie distractiv si cu siguranta ii veti starni si mai mult curiozitatea fata de alte alimente.
Daca observati o matrice anume in ceea e priveste consistenta sau anumite culori, mergeti pe directia asta. Sunt copii care se feresc de tot ce e galben (cascaval, paste etc) dar folosind aceasta tehnica si colorand cu acea culoare il puteti salva de aceasta reticenta cromatica.
Cum sa profiti la maxim de jocul cu mancarea
1. Sesiunea de joc nu ar trebui sa aiba ca final si mancatul. Nu pune presiune pe copil si adapteaza-te la nevoile copilului. Daca un ingredient nu ii place (gen usturoi) integreaza-l in urmatorul joc. Noi am reusit acest lucru relativ simplu: voia sa gateasca cu noi asa ca am pus-o pe Ili sa curete usturoiul. Win-win!
2. Copilul trebuie sa se simta asa de bine dupa o sesiune de joc incat sa ceara si el anumite jocuri. A arata interes pentru astfel de activitate este foarte importanta pentru evolutia acestei strategii.
3. Include si alimente noi in joaca. Trebuie sa existe un echilibru intre mancaruri favorite si mancaruri noi tocmai pentru a pregati terenul in introducerea de meniuri noi.
Atentie! Mentine totul la nivel de joaca fara reguli sau conditii; cand jocul devine o munca sau e prea provocator copilul are toate sansele sa inceapa sa refuze si aceasta abordare.
Ca nota de final, retine ca poti sa te lovesti in continuare de reticenta, dar poti vedea si anumite progrese. Incurajeaza-l sa verbalizeze ce simte fata de anumite alimente - culoare, miros, textura. Scopul tau ca parinte este sa creezi un mediu de joaca adecvata si sa extragi din "murdara" creata toate elementele pozitive care iti va ajuta copilul sa fie prieten cu mancarea.
Uite aici si alte resurse pe care le poti citi:
[…] o teama de a atinge feluri noi si chiar aversiune pe o topilogie de culori ( de aceea e ok sa il incurajezi sa se joaca mai mult cu mancarea) […]
[…] O strategie „murdara” care poate face copilul mai mancacios […]