Ca parinte, pregatirea meselor este un job in sine. Ce sa gatesti, cum, ce sa mai pui pe lista sunt doar cateva dintre intrebarile unui parinte. Totusi, solutii exista, iar cu informatiile corecte, rabdare si multa expunere poti scapa de stress-ul obisnuit de la ora mesei.
Daca esti parintele unui todler, cu siguranta masa de pranz sau cina e un adevarat camp de bataie. Am scris des pe aici ce se intampla cu un todler si ca multitudinea de achizitii il face (printre altele) sa sara cu usurinta peste mese, lucru ce da peste cap planurile parintilor.
In general, primul lucru la care te gandesti este daca mananca suficient, dar in principiu comportamentul lui se datoreaza acestor motive:
- bea prea mult lapte sau diverse sucuri
- apetit scazut
- oboseala din diverse cauze (joaca, gradinita etc.)
- intimidat sau frustrat de ora mesei
- nu are un program de masa
- in meniu nu exista ceva din safe food (uite aici ce inseamna)
- presiune sau santaj din partea parintilor la masa ceea ce il face sa resimta neplacere la masa
Pe acest blog gasesti multe articole care sa te ajute, dar daca inca nu ai reusit sa reglezi mesele copilului, uite o strategie care ar putea sa te ajute.
Foloseste o SUPER-GUSTARE.
Gustarile sunt usor de integrat in programul copilului, iar in cazul in care copilul sare peste mese, ele reprezinta oportunitatea perfecta de a-i oferi copilului nutrienti esentiali si caloriile de care are nevoie.
In plus, daca "ascunzi" frecvent in gustari anumite alimente noi poti avea surpriza de a-l vedea pe cel mic mai interesat de aceste mese secundare.
Ce inseamna o super-gustare?
Ei bine, in esenta este o masa in care folosesti alimente din minim 3 grupe principale. Asta inseamna sa te asiguri ca ai inclus proteine, fructe si legume, adica cumva o formula apropiata de cea a unui pranz.
Inscrie-te pe lista de asteptare a noului meu curs despre gustarile copiilor.
Eu m-am folosit foarte mult timp de gustari si am facut tot posibilul sa le am cat mai variate si la ore fixe sau in aceeasi conjunctura - intre mese, dupa somn etc. si nu prin parc, pe strada etc. Am scris mai multe despre acest obicei aici.
Uite cateva combinatii pe care eu le folosesc cu succes:
- boabe de porumb, sticksuri si mar
- sunca de praga, castravete si covrigi
- crutoane, branza dulce si nuci
- chipsuri de porumb, sandwich cu cascaval si fructe
- fidea cu lapte, chipsuri de banana si caju
Cum sa servesti super-gustarea?
Cel mai indicat este sa servesti gustarea acasa, asezat la masa. Nu doar ca il inveti sa stea la masa (+ bune maniere), dar ii formezi acest obicei care il ajuta sa manance in siguranta.
Ce faci daca ii este foame atunci cand il iei de la gradinita (scoala)? Sunt multi parinti in situatia asta si atunci e bine sa fii pregatit: un mar, o banana nu ocupa spatiu si te ajuta sa calmezi situatia pana ajungeti acasa.
Daca trebuie sa plecati undeva, atunci apeleaza cu incredere la un pachet (renumitele launch box). Nu doar ca sunt usor de transportat, dar sunt comode si pentru copil si te ajuta sa ii dai totul organizat, indiferent de activitate.
Atata timp cat incluzi in aceste super-gustari optiuni ca chipsuri, iaurt, oua fierte si chiar chestii care ii plac din cand in cand, vei avea mai multe sanse de a recupera mesele pierdute. Mentine cat poti de mult o balanta a gustarilor, nu te duce in zona de "ultra-super-sanatos" si ofera si ceva dulce o data pe saptamana. Asa nu vor fi tentati de pachetelele colegilor si poate va fi incantat si sa manance cu familia.
De ce insist pe gustari?
Dupa ce copilul a venit in viata noastra s-au schimbat multe. Si daca sunteti ca noi. o familie cu indeletniciri normale, comune, atunci cel mai probabil si la voi se intampla la fel.
A lua masa cu totii atunci cand ai un copil mic este un efort mai mare decat s-ar crede. Diminetile sunt mai mereu aglomerate, iar cina nu este atat de usor de sincronizat. Sa iei masa la ora 6-7 cu totii este doar o intamplare de weekend de cele mai multe ori.
Oricum am vrea sa facem, in cultura noastra masa cea mai importanta ramane pranzul: parintii mananca la birou, iar copiii dupa ce vin de afara (gradinita, scoala) sau dupa somnul de dupa-amiaza. Seara cam toata lumea ciuguleste, dar noi incercam sa avem macar un fel pe care sa il mancam cu totii, fie el si desert.
Asta inseamna ca e bine sa depui un mic efort pentru a sta la masa impreuna. Seara e un bun moment sa discutati despre ce s-a intamplat in cursul zilei, sa faceti planuri sau sa vorbiti despre lucruri noi.
Asa ca, daca copilul a mancat cu mult inainte sa ajungi acasa, pune-ti de mancare si cheama-l si pe el sa stea cu tine, fara sa il presezi sa manance. E posibil sa ai o supriza chiar daca el a avut parte deja de o masa si este un copil mofturos.
Expunerea aceasta, conexiunea cu parintele, vizualizarea mancarii fara sa fie obligat sa manance poate face minuni cu un copil care inca refuza alimente noi.
Sa stea la masa cu parintii daca acestia mananca mai tarziu poate fi o regula a saptamanii, iar mancatul optional. In felul asta ridicati presiunea si aveti sansa sa il lasati sa exploreze ceea ce mancati voi.
Deci, un pas mai aproape de mese la gramada!
Oricum. trebuie sa va spun ca saritul peste mese e doar o faza. Copilul mai creste si va privi altfel mesele in familie, chiar va avea rabdare sa stea 20-30 de minute la masa.
Pana atunci, folositi-va de super-gustari si recuperati mesele pierdute. Este o solutie buna ca sa treceti de perioada tulbure si agitata de todler fara sa va ganditi non-stop daca a mancat suficient.