3 septembrie, 2020

Regula care poate sa iti faca cina mai placuta

TIMP DE CITIT  MINUTE


Te confrunti si tu cu un mofturos la masa? Poti incepe cu aceste mini ghiduri pe care ti le-am pus gratuit in librarie. Este un prim pas pentru a incepe sa il pregatesti pentru feluri noi de mancare si a descoperi cum sa comunici mai bine cu el. Poti sa iti faci un cont gratuit aici!

In copilarie, am fost si eu la randul meu un copil mofturos. Evident, nu era o chestie care sa dea parintii peste cap. Alte vremuri, alte obiceiuri. Se manca ce era, nu era o drama daca copilul refuza, pentru ca ori era lasat infometat pana manca ori se apela la diverse "pedepse". Nu era o regula la masa constanta, dar asa imi aduc aminte ca se cam proceda. 

Am fost foarte slaba cam toata tineretea mea si am "supravietuit" cu clasicii cartofi prajiti si ardei copti.

In plus, imi aduc aminte ca daca se servea la cina ceva si nu-mi placea, mama incerca si gasea o varianta sa imi faca ceva ce imi placea. Lucrul asta se intampla destul de des, motiv pentru care probabil ca refuzam voluntar chestii doar pentru a manca ce-mi place.

Acum cand am si eu la randul meu copil, dupa luni in care m-am chinuit cu mancaruri si zeci de retete, am decis ca sa incep prin a organiza masa de seara in asa fel incat sa gatesc un singur fel. 

Cumva de teama sa nu perpetuez acelasi obicei care mi-a marcat buna parte din copilarie si care posibil sa aiba urme si in ziua de azi. In plus, cina e o masa importanta a zilei in care stam cu totii si sa ne bucuram de ziua respectiva.

Asa ca pentru mine, regula de la cina este simpla:

Gatesc un singur fel de mancare pentru toata lumea.

Aceasta regula are mai multe beneficii. Una ar fi ca nu te mai chinui sa gatesti n feluri si sa transformi bucataria in restaurant. Daca copilului nu ii este servit in permanenta ce ii place (gen clatite, cereale si alte chestii pentru care a facut o obsesie) este mult mai motivat sa incerce ce mananca toata lumea.

La noi s-a vazut destul de repede acest lucru. Nu mult timp dupa aceasta regula, Ilinca a inceput sa arate si sa ceara ce mancam noi. Si a fost cam tot timpul curioasa sa guste din ce aveam noi in farfurie.

Inclusiv niste ardei iute care nu era in plan 🙂.

Alta regula pe care o va invata copilul tau este ca nu orice masa este ceea ce isi doreste copilul sa manance si asa ar trebui sa stea lucrurile. Exista o diversivitate de alimente si nu putem manca doar cartofi prajiti sau doar paste. Pur si simplu asa stau lucrurile si e bine ca cei mici sa invete asta devreme. 

Este foarte usor ca parinte sa cazi in panta asta, dar lucrurile facute devreme iti asigura un obicei alimentar sanatos al copilului, variat si care pe parcurs poate fi ajustat. Nu e vorba de militarie, copilul poate sa isi exprime pe termen lung faptul ca nu "ii place" ceva, ceea ce e total diferit de a manca doar ce ii place.

Ganditi-va doar la copiii care, o data ajunsi la scoala, au probleme de a manca doar anumite mancaruri, eventual doar cele gatite acasa.

Dragostea pentru mancare este transmisa de parinti

Succesul unei relatii bune cu mancarea este mai mult despre ce faci tu, decat despre ce face copilul tau.  

Cum procedez eu de obicei

Sa spunem ca ma hotarasc la o reteta de paste. Pot fi simple, doar cu rosii si busuioc sau cu legume. De obicei in seara respectiva Ilinca mananca doar pastele. Nimic altceva. Chiar daca a refuzat sa le manance la inceput datorita culorii - parea ca nu ii place rosiile sau culoarea -cu timpul a inceput sa incerce si cu sos si chiar si ceva legume sau parmezan.

Ideea e cand nu mananca deloc pastele este sa ii spun ca intr-o seara vom servi si unul din felurile ei preferate. Si chiar facem asta cu totii.

Faptul ca gatesti un singur fel nu te opreste sa adaptezi pe cat posibil masa de seara. Poti sa servesti lucrurile separat sau in orice formula prefera membrii familiei. Daca faci de exemplu un orez cu legume si pui, pune-i celui mic orez separat inainte de a pune legumele sau sos de soia de exemplu. 

Ii poti pune si lui pe o farfurie restul de ingrediente daca vrea sa guste sau macar sa vada ca tot ceea ce se serveste are si el in farfurie. E posibil din combinatia asta sa manance doar legumele sau doar puiul, dar in final tu oricum ai gatit un singur fel de mancare. 

Recomandare #1

Cand pregatesti masa ar trebui sa te asiguri ca ai mereu pregatit ceva care sa ii placa, fie ca e doar o leguma, o tortilla sau o carne pe care o mananca (pui, peste). Uneori probabil ca va manca doar un singur ingredient, ceea ce este ok.

Recomandare #2

Daca nu ai o zi pe saptamana in care fiecare mananca ce vrea, ai putea sa organizezi una. De exemplu la noi vinerea este zi de pizza sau de mancat fiecare ce vrea din frigider. Daca e mancare gatita de joi, o reincalzim si incercam sa avem pentru toti ceva bun de mancat.

Uneori gatim chestii din ce mai e in frigider: salate cu carne la cuptor ramasa de joi, sandwichuri cu mozzarella, salata cu paste reci, clatite umplute cu branza si marar la cuptor, supa crema cu ce legume mai avem etc.  

Mancam in continuare impreuna, fiecare mananca ce vrea, dar din ce este disponibil. In felul asta nu risipim din mancare, consumam ce am cumparat in acea saptamana si e mult mai usor de facut realimentarea in weekend cu alimente proaspete.

Si da recunosc, uneori imi fac o portie de cartofi prajiti cu ardei copti.

Asa de dragul copilariei.

cartofi-prajiti-de-pofta
  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >