Daca esti ca majoritatea parintilor carora le pasa de ceea ce mananca copiii lor, iti doresti ca ei sa manance sanatos si sa ajunga un adult echilibrat. Asta inseamna nu doar o relatie buna cu mancare, dar mai ales sa stie sa isi modereze alimentatia, sa inteleaga ca si ce e "rau" e bun cand ai limita si cel mai important sa isi asculte corpul.
Pare utopic in societatea noastra de azi, dar chiar cu avansul pe care l-a luat societatea, cu sursele variate de informatii din jurul nostru, in continuare in jurul nostru educatia alimentara este precara. Aici nu e un spatiu de judecat, dar depunem eforturi sa dam informatii si sa oferim educatie alimentara generatiei actuale si a celei care vine.
Copiii nostri nu au de ce si nici nu ar trebui sa aiba aceeasi alimentatie ca noi. Vad des in social media copii care sunt serviti cu sarmale si sunca de la 3 ani - ca e mancarea noastra traditionala si asa au trait bunicii nostri. Posibil, dar ei nu aveau altceva si doi, mare parte din generatia hranita haotic sau cu lipsuri este cea care intampina deja la 45 ani probleme de digestie, boli cardiovasculare, infarcturi si tot felul de complicatii pe care bunicii le aveau la 80.
Romanii au lipsuri mari la capitolul educatie din pacate, iar cea alimentara e pe loc fruntas in lista. Poate ca nu ar fi asta o problema, dar educatia alimentara a copiilor pleaca de la parinti.
Lipsa unei constiinte alimentare, a unei minime culturi si indiferenta fata de ce se pune pe masa se vede in ceea ce mananca copiii in Romania. Evident, aici nu e loc de generalizare, dar cifrele spun alte lucruri. Ce e mai trist e ca suntem una din putinele tari care au acces la mancare sanatoasa si preferam alimentele procesate mai mult decat vesticii.
E responsabilitatea noastra ca parinti sa le oferim ce e mai bun, dar faptul ca le punem pe masa dulciurile pe care noi nu le-am avut are efect total invers.
Nu trebuie sa fii nutritionist si nici obsedat ca sa poti sa schimbi traseul alimentar al familiei - in bine, evident. Si insist pe asta pentru ca multi au impresia ca ce au romanii pe masa e ok si micii si gratarele sunt ale noastre, de baza si asta e romanism pur.
Ideile astea se vad in kilogramele copiilor nostri, in afectiunile pe care le au si in modul in care NU gestioneaza deloc ceea ce mananca. Si mai trist e ca peste ani se vor vedea si mai tare.
Problema cu educatia alimentara traditionala
Principala problema cu modelul de educatie traditionala este ca e usor de asimilat de copii. Ei nu gandesc in termeni abstracti si e doar modelul cognitiv pe care il au pana la 7-8 ani.
Ei nu pot intelege concepte ca nutritie, calorii sau beneficii pentru sanatate pana la varsta de 10-12 ani. Asa ca, e cumva cam degeaba sa-i spui sa manance legume ca ii face bine la sanatate - ei vad lucrurile doar in alb si negru, sunt gustoase sau nu, ii plac sau nu.
Idei de genul de mai jos in perioada de pana la 10 ani sunt doar concepte folosite de parinti:
- carnea are proteine
- morcovii sunt plini de vitamine
- ciocolata e plina de zahar si iti face rau la dinti
- nu poti manca prea multi cartofi prajiti
In astfel de discutii, copii vad de fapt cu totul diferit lucrurile. Asa ca mancarea e doar mancare pentru ei si pica in responsabilitatea parintelui sa se asigure ca exista acolo un echilibru.
"Brocoli-ul asta sigur nu e prea bun daca mi-l tot pune in farfurie".
"Mama nu insista asa mult cand e vorba de aripioare de pui si ele sunt atat de delicioase!".
Copii au propria lor parere despre alimentele pe care noi incercam sa le bagam cu forta in meniu. La fel se intampla si cu cele despre care le catalogam a fi "rele", dar copilului ii plac. Faceti un exercitiu de imaginatie si veti descoperi ca o astfel de atitudine poate adauga o anxietate in plus raportata la anumite alimente - de care chiar si noi adultii tragem o viata intreaga.
Sau, daca vreti sa va convingeti singuri, deschideti o discutie cu un copil de 5-6 ani despre alimentatie si intrebati-l care sunt din punctul lui de vedere alimentele sanatoase si care nu.
Apoi intrebati-l care sunt preferatele lui. Daca aveti o relatie deschisa despre mancare o sa vedeti in lista de preferate cam tot ce credem noi parintii ca sunt nesanatoase: pizza, chipsuri, ciocolata, inghetata, cartofi prajiti.
Daca vrei sa tii sub control ceea ce mananca copilul tau, venim in intampinarea ta cu un mini-curs despre planificarea meselor. Nu doar ca tii controlul asupra a ceea ce mananca, dar poti urmari cat de des are in meniu proteine, dulciuri si carbohidrati. Planificarea meselor este unul dintre cele mai folosite sisteme pentru a face copiii mofturosi sa manance.
Apasa pe bannerul de mai jos si inscrie-te si tu astazi la acest mini-curs.
Cum putem vorbi cu copiii nostri despre alimentatie
Asa cum am zis la inceput de articol, nu trebuie sa avem scoala de nutritie ca sa vorbim despre alimentatie cu copiii nostri. Dar, sunt cateva lucruri despre care ar trebui sa vorbim si va las aici cateva teme, idei si modul in care le puteti aborda.
Subiectul 1 - Masa in familie
Cel mai important lucru dupa ce trecem de perioada diversificarii este sa nu mai tratam copilul ca pe un bebelus. El trebuie invitat sa participe activ la mesele in familie (da, sunt importante si trebuie sa il implicam cat mai mult). Pentru multi dintre noi mesele in familie sunt doar seara, atunci cand ne adunam cu totii, gatim, povestim si ne bucuram de ora mesei.
Copilul in momentul asta are drepturi egale, alege ce vrea sa manance daca e o oferta de tip bufet si trebuie sa fie responsabili de ceea ce simt la masa.
O fraza care poate ajuta este:
"Chiar daca nu iti este foame acum, stai cu noi la masa, e un moment pe care noi il apreciem in familie."
Subiectul 2 - Discutia despre gustari
Gustarile sunt subiectul zilei peste tot si ele trebuie sa fie unul dintre subiectele abordate cand e vorba de educatie alimentara. Poate pentru unii dintre voi nu e asa un subiect important, dar gustarile au un impact major in ceea ce priveste alimentatia.
Cand exista o structura alimentara si se face trecerea la un program de masa nu este decat o parte din maturizarea copilului. Este de fapt o lectie importanta pentru orice copil: mancam dupa un plan, avem ore de masa si de gustare. In felul asta, scapi de multe mofturi la masa - copiii care mananca gustari toata ziua au mai multe sanse sa nu manance la mesele principale sau sa accentueze mofturile. In fond, cum sa manance cina la ora 7, daca a mancat un pachet de biscuiti la ora 5 30 cand erai cu el in parc?
Cum poti implementa si tu asta?
"Stiu ca vrei sa mananci biscuitii acum. Dar se apropia ora de masa si daca inca iti mai doresti poti manca dupa cativa."
Subiectul 3 - Preferintele alimentare
Multi dintre copii trec prin perioada de mofturi la masa. Si e foarte usor sa cazi in capcana de a-i servi doar ce ii place pe motivul ca macar mananca si isi gasesti tu linistea ca parinte.
Dar, facand asta in primul rand il privezi de expunere. Iar expunerea la alimente noi este una dintre solutiile de a combate mofturile.
Sa ai in fata mai multe alimente este una dintre cele mai importante lectii despre alimentatie. Da, masa poate fi o provocare pentru copil, nu are in fata ce prefera el si nici tantrumurile nu lipsesc uneori.
Dar poti face in felul urmator. Aseaza sau gateste in functie de preferintele lui - gasesti aici o fisa care sa te ajute sa depistezi care sunt alimentele lui preferate. In felul asta exista pe masa si alimente care ii plac.
Daca cumva masa tinde sa se transforme intr-un dezastru vorbeste cu copilul:
"Sunt zile in care avem la masa si alimente preferate, dar in unele zile altul dintre noi alege ce vrea manance. Oricum ar fi, gasesti mereu ceva care sa iti placa in meniu."
Ca nota finala, as vrea sa spun ca e ok ca sa te bucuri si de alimente care nu sunt considerate sanatoase. Copiii sunt atrasi cu precadere catre dulciuri si asta nu mai e demult un secret. Si in aceste situatii ii poti face un mare deserviciu daca ii tot mentionezi ce rele sunt dulciurile.
Ca exemplu personal: noi nu am avut dulciuri in casa pana sa avem un copil. Dupa ce a aparut noul membru, avem deja celebrul sertar cu biscuti, ciocolata, napolitane si alte chestii cu zahar.
Asta nu inseamna ca mananca non-stop. Dar am reusit cumva sa facem un program si sa nu fie disperata dupa ele. Are acces si mananca cand e momentul de o gustare sau pur si simplu are pofta de ceva dulce. Acest lucru a facut copiul sa nu fie disperat si sa nu cerseasca in permanenta.
Asta ajuta copilul nu doar sa inteleaga un raport nou fata de astfel de alimente, dar nici sa nu faca din asta o drama. Peste tot o sa auda ca zaharul si grasimile te imbolnavesc, dar nu o sa auda ca daca mananci sarmale si cozonac 3 zile de Craciun o sa iti dea corpul peste cap.
Ce spui in situatii de genul asta?
"Mancarea e ceva de care trebuie sa te bucuri. Ne face sa ne simtim bine si ne ajuta corpul sa fie puternic. E important sa incerci si sa mananci cat mai multe lucruri. Si e minunat ca putem sa facem asta si avem acces la multe alimente. Sunt fericiti ca putem cumpara si gati atat de multe lucruri!"
In plus fata de aceste sfaturi, as vrea sa nu uitati despre ce am tot mentionat pe aici. Implicati copilul in pregatirea mesei si lasati-l sa se joaca si sa exploreze mancarea.
E minunat sa il lasi sa exploreze semintele de la pepene si sa ii explici cum creste de exemplu. Nu te concentra pe partea nutritionala, concentreaza-te pe aspect, pe forme pe moduri de a consuma un aliment si copilului i se va parea si mai interesant data viitoare.
Cum au aparut cartofii prajiti?
De ce are salata frunzele verzi?
Implica geografie, stiinta, istorie cand stai la masa si nu doar ca ii oferi informatii de cultura generala, dar masa va deveni un teren de experiment. Ori fix acest lucru va ajuta orice copil mofturos sa treaca de bariera caloriilor si a nutrientilor cu care suntem noi bombardati si va invata de la noi sa se bucure de orice gust.
Dragostea pentru mancare este transmisa de parinti. Si ar trebui sa ne aducem aminte de asta mai des.
Tu cum implici copilul la masa? Ce ii povestesti? Aveti vreun joc preferat?