De cand am inceput sa postez pe pagina de Facebook si Instagram, am primit cateva intrebari legate de mancarurile cu sos.
Paste, mancare de legume sau orice are sos.
Stiu foarte bine subiectul, mai ales ca Ilinca inca are ceva probleme cu anumite sosuri, cel de rosii in special. In plus, o reactie a copilului cu privire la sosuri denota o sensibilitate crescuta fata de mancare.
Si asta este un motiv pentru am decis sa scriu acest articol si sa impartasesc cu voi ce am descoperit in legatura cu acest subiect si ce strategii sa folositi pentru a depasi etapa "fara sos".
Copiii mofturosi au in general, reactii intense si diverse fata de texturi, gusturi si chiar mirosuri. Acest comportament necesita nu doar atentie, dar si rabdare.
Mancarea acoperita cu sos - pastele de exemplu - pot pune copiii in dificultate. In general, sosul arata ciudat si se si simte ciudat mai ales la atingere.
Este un punct critic pentru majoritatea copiilor care vin din diversificare si sunt in etapa in care se imprietenesc cu mancarea.
Daca cumva textura aduce cu piureurile din diversificare, de fapt poate fi inselator pentru ca el arata fin, dar poate contine si mici bucatele "ascunse". Pentru un copil care simte aceste lucruri mai intens decat altii, nu e nicio surpriza ca ei sa refuze astfel de feluri.
Sunt copii care mananca doar zeama de la ciorba si scuipa imediat ce simt o bucata de morcov sau de ardei. E poate cel mai elocvent exemplu si sunt sigura ca majoritatea dintre voi v-ati lovit de situatia asta.
Un toddler este prin formare un copil mofturos
Sa fii un copil mofturos este parte din viata unui toddler. Si exista inclusiv motive legate de crestere de ce un copil cu varsta intre 1-3 ani este un mofturos la masa.
Dupa un an in care a crescut rapid ( in medie un copil isi tripleaza greutatea de la nastere) ritmul de crestere incetineste si incepe sa ia in greutate mult mai lent.
Asta inseamna ca au nevoie de mai putina mancare. Iar faptul ca micutii sunt mereu in miscare, afecteaza cu siguranta modul in care mananca. Nu vor sta locului sa manance, mai ales daca este ceva care ii pune la incercare.
Citeste si: Ce poti sa faci cand copilul nu vrea sa stea la masa
Un snack e mult mai sigur pentru ei, mai ales ca nici nu mai sunt obligati sa stea in scaun minute bune si sa li se bage mancare pe gat (daca intelegeti ce vreau sa zic).
Suntem datori sa ne invatam copiii cat mai multe despre mancare
Intra si tu in comunitate si o sa ai numai de castigat! O multime de ghiduri si sfaturi gratuite care sa te ajute pe tine si pe cel mic sa depasiti barierele in relatie cu mancarea.
Ce strategie folosesc eu
O tactica pe care am inceput sa o folosesc pentru a trece peste teama de mancare cu sos este sa servesc totul separat. Poate ca pare simplist si ca nu rezolva problema pe care un copil poate sa o aiba cu textura, dar are cateva parti bune:
1. OFERA CONTROL. Pentru un copil mofturos care se lupta cu "atacul" acestor senzatii, faptul ca are control conteaza enorm. Copilul va putea sa controleze daca si cat sos va manca, ceea ce ii ofera un input pozitiv in timpul mesei. Mult diferit fata de a fi fortat sa manance.
2. INCURAJEAZA. E o solutie mai domoala de a-i prezenta sosul, consistenta si mirosul. Va fi mai tentat sa incerce singur, ceea ce va reduce considerabil stressul de la masa. In felul asta poti sa incepi prin a pune sos din ce in ce mai mult si a lucra la feluri in mod gradual.
3. NOI OPORTUNITATI. O data ce ai reusit sa il imprietenesti cu un sos anume, ai sansa sa folosesti acelasi sos si in alte situatii. De exemplu, daca a inceput sa ii placa sosul pesto - ca in cazul nostru - prefer sa i-l servesc si langa cartofi la cuptor.
La fel poti proceda si cu sosul de rosii facut in casa pe care il poti servi pe post de ketchup.
Ideea principala e sa folosesti impreuna cu sosul alimente de texturi diferite, mai tari, cum ar fi cartofi pai si chiar legume: castravete, morcov, tellina.
De ce zic asta? Pentru ca sosul deja are o textura moale, in amestec cu pastele poate sa faca totul si mai moale ceea ce accentueaza dislike-ul.
Poti avea surpriza sa descoperi ca copilului ii place sosul pe post de "dip" si nu amestecat.
Nota de final
Sa iti imprietenesti copilul cu diversele sosuri este in primul rand un exercitiu de a intelege ce anume il opreste din a explora si manca.
Uneori, copiii nu au o problema cu gustul sosurilor, ci se leaga de obiceiul de a evita sa se murdareasca cu ele. Poate fi din etapa de diversificare si parintii ar trebui sa se concentreze aici si pe propriile actiuni.
Parintii care sunt obsedati de curatenie pot transmite involuntar aceasta teama de murdarie catre copil. Daca imediat ce bebelusul se murdareste pe maini cand mananca, folosesti un teanc de servetele si il stergi constant, exista sansa ca in etapa de toddler sa devina foarte precaut in a manca chestii care murdaresc.
De aceea tot mentionez ca e important sa ne educam si noi cu privire la relatia pe care o avem cu mancarea si e important sa identificam din vreme relatia pe care o avem noi.
In esenta, murdaria poate fi o joaca pentru orice copil, chiar si fara sa distruga bucataria si in loc de "Vai, te-ai murdarit, ce ai facut?" poti sa ii spui "Wow, se pare ca ti-a placut noul fel!".
Uneori, poti face si tu asta impreuna cu el. Cand ai mancat ultima oara spaghete cu mana?
[…] Acest lucru este de ajuns ca el sa nu vrea sa manance transformandu-l instant intr-un copil mofturos. (citeste si articolul Mancare cu sos? Nu, mami, nu-mi place!) […]
[…] Nu mica ne-a fost surpriza cand a inceput sa adune de prin platouri cam ce i se parea ei atragator, mancare fara sos si usor de apucat pentru […]
[…] Avantajul este ca in general copiii mofturosi nu prea mananca felurile amestecate, iar daca o fac sunt extrem de selectivi. Am scris un articol pe pe tema asta cu privire la mancarurile cu sos. […]