Te confrunti cu un copil mofturos la masa? Descopera cateva fraze cheie care te pot ajuta sa comunici mai bine cu el. Conecteaza-te aici si ai acces la toate materialele gratuite! Comunicarea este cea care te ajuta sa construiesti o relatie buna a copilului cu alimentatia.
Articolul legat de greselile in diversificare sunt povesti din experienta mea personala. Sunt greselile pe care si eu le-am facut la inceputul diversificarii, sunt cumva inevitabile si am invatat multe din ele.
Asa m-am mobilizat sa gatesc mai bine, sa-mi ascult copilul, sa-mi ascult instinctul si sa incerc sa le ofer si altora din povestea mea.
Hranirea bebelusului cu mancare solida este un pas important pentru toti parintii.
Miza este mare pentru a dezvolta preferinte alimentare sanatoase si pentru a invata copii sa manance, asa ca nu lasati aceste trei greseli frecvente sa va incetineasca procesul.
Toate deciziile luate in primul an de viata, e clar ca sunt luate cu cele mai bune intentii, dar nu sunt intotdeauna cele mai fericite, din pacate. In incercarea de a hrani copilul, ne dam peste cap, ne schimbam comportamentul si in loc ca acest drum sa fie relaxant, sa insemne bucurie la masa, devine un traseu plin de frustrari si angoase.
De ce inceperea diversificarii este o adevarata provocare?
Intr-o perioadă de 6 luni, bebelusul tau va trece de la o dieta complet lichida la mancarea solida catre drumul spre alimentele familiei. Asta inseamna ca tranzitiile alimentare sunt foarte rapide. Odata ce te-ai obisnuit cu un lucru, deja esti nevoita sa treci la urmatorul.
De exemplu, ai inceput diversificarea cu piureuri sau supe creme si totul e perfect. Copilul tau mananca orice leguma sau fruct, singurul tau stres este ce combinatii noi sa mai gatesti. Si dintr-o data, copilul tau refuza piureurile si vrea fingerfoods, vrea sa manance singur, nu mai accepta nimic din ce gatesti tu si tu trebuie sa te adaptezi.
Si trebuie sa faci asta de pe o zi pe alta, rapid.
O alta provocare este gama larga de substante nutritive de care au nevoie copiii în primul an. Elementele nutritive cheie pentru dezvoltarea creierului, cresterea oaselor si suficiente calorii si proteine pentru cresterea in greutate, ar trebui sa fie in centrul atentiei.
A fi constient de toate astea si a incerca sa le sustii pe toate, poate fi de-a dreptul coplesitor.
Daca hranirea bebelusului iti ofera o senzatie de agitatie sau sentimentul ca lucrurile nu merg asa cum le-ai planuit, inseamna ca faci anumite greseli, pentru ca, totul pleaca de la noi. Fie ai nevoie de mai multe informatii, fie sfaturile pe care le-ai primit de la oamenii din jur sunt complet gresite sau nu se pliaza pe copilul tau.
Greseala 1: Incerci sa pastrezi copilul curat in timp ce mananca
Aceasta este greseala pe care o regret amarnic si care ma bantuie si acum. M-am mai calmat intre timp, dar la inceput eram obsedata de curatenie la masa, ceea ce a dus la obsesia Ilincai de a nu se murdari.
In scopul de a ramane curat bebelusul si de a fi ordine la masa, este posibil sa stai non stop cu un servetel in mana ca sa ii stergi gurita si il hranesti doar cu lingurita pentru ca se murdareste peste tot. Sau este posibil chiar sa eviti anumite alimente care produc dezordine tocmai ca sa eviti curatenia de dupa.
De ce este o greșeală?
Ii rapeste bebelusului experiente importante de invatare, cum ar fi expunerea la diferite texturi, mirosind complet mancarea si invatand cum sa manipuleze mancarea folosind mainile si gura.
Dupa un timp mi-am dat seama si eu ca nu exista modalitate mai buna de a invata despre mancare decat sa il lasi sa se murdareasca, sa exploreze, sa guste, sa arunce pe jos, sa se joace cu mancarea.
Greseala 2: Hranesti bebelusul cu lingurita mult prea mult timp
O sa gasiti in multe locuri parerea conform careia bebelusii ar trebui hraniti cu lingura pana ce implinesc varsta de 1 an.
Total gresit dupa parerea mea, as putea spune acum, numai ca atunci cand am inceput eu diversificarea eram terifiata sa o las sa manance singura. Si a durat cateva luni pana m-am linistit.
Bebelusii pot face tranzitia de la piureuri la mancaruri taiate, in jurul varstei de 8 luni, bineinteles avand in vedere regula inceperii diversificarii la 6 luni. Pana la 1 an bebelusul ar trebui familiarizat incet-incet cu mancarea pe care o mananca toata familia, adaptata normal si la nevoile lui.
Citeste aici: Retete preferate
Sa nu uitam si de un element extrem de important: apa. In momentul in care incepi diversificarea, bebelusul ar trebui invatat sa bea singur apa dintr-o cana speciala adaptata la varsta lui.
Te va ajuta mult pe parcurs pentru ca va invata sa inghita si sa isi foloseasca limba in asa fel incat sa manipuleze mai bine solidele.
Greseala 3: Ii oferi bebelusului mancare prea sanatoasa
Oo da, asta e greseala mea "preferata". Am avut si eu perioada mea de "babyfriendlyfood". Totusi e bine ca m-am desteptat pe parcurs si mi-am dat seama ca bebelusul meu are nevoie de mai mult decat o dieta sanatoasa.
Ce inseamna de fapt mancare prea sanatoasa? Inseamna ca ne axam prea mult pe fructe, legume si cereale fara gluten si uitam de carne, lactate, fibre, uleiuri, oua, peste sau le introducem prea tarziu.
Stomacul bebelusului, foarte mic de altfel, se umple repede cu aceste alimente si fara sa vrem il privam de substante nutritive importante.
Citeste si: Cand introducem lactatele in alimentatie
Cerealele integrale, nucile, uleiurile bune, proteinele sunt nutriente importante pentru bebelusi și cresterea creierului lor.
Tips
Inainte de a incepe diversificarea, consulta-te cu un pediatru. El este singurul care te poate ghida pe acest drum. Dar mai ales ai incredere in instinctul tau si in ceea ce alege copilul. Daca pediatrul iti spune sa ii dai cereale de orez incepand cu 4 luni, sfatul meu e sa mai cauti si alte pareri.
Pe langa cele trei greseli de mai sus, mai exista ceva important de mentionat. Atunci cand tu mananci o briosa cu ciocolata in fata bebelusului si ii oferi doar o bucatica mica, crezand ca nu ii face rau, asa e, nu ii face pe moment. Dar ii mai oferi si peste doua zile o muscatura din altceva dulce si peste o saptamana o inghititura din sucul tau si s-ar putea ca pe la 2 ani sa ai surpriza ca el sa aiba o preferinta pentru alimentele dulci. Si e tare greu sa il dezveti de asa ceva.
Cum am procedat eu?
Mare amatoare de mancare gatita si dulciuri facute in casa, mi-a fost foarte greu sa ma adaptez la schimbarea asta colosala de meniu.
Pana cand Ilinca a implinit 1 an, am respectat cu sfintenie regurile principale in introducerea mancarii solide: fara sare, fara zahar, fara prajeli, fara mancaruri procesate, etc. Dupa ce a implinit 1 an, totul s-a schimbat pentru ca a inceput sa manance singura anumite feluri de mancare si ii placea sa incerce si sa manance ce mancam noi.
Foarte atenta si curioasa incerca cam tot ce vedea pe la noi prin farfurie.
Asa ca m-am adaptat, gatesc aceeasi mancare pentru toata lumea, doar ca nu adaug multa sare, prepar toate retetele de dulciuri cu mai putin zahar sau chiar deloc in unele cazuri si toata lumea este multumita.
Ma bucur ca dulcele nu e printre preferate ei. Evit sa cumpar din magazine diverse ciocolate sau prajituri, si daca ma gandesc de fapt nu i-am luat niciodata. Singura ei placere sunt pufuletii cu sare, pe care ii cumpar rar, dar ii cumpar.
Ii mananca si pe cei cu legume, bio, dar cei cu sare sunt preferatii ei de departe. Nu i-am dat niciodata suc, dar nici nu ne vede pe noi practicand asta.
Cam asta e de fapt ideea. Obiceiurile alimentare se invata acasa. Daca eu nu cumpar Nutella si Cola sau alte sucuri, nu le consum acasa, de ce ar fi curiosa sa incerce? Vorbim de varsta ei, ce va fi ulterior va sigur influentat de ceea ce facem noi accum.
Nu suntem nici pe departe stricti ca parinti si avem si noi momente de excese cand mancam cu placere pizza, fast-food sau alte lucruri promovate a fi "daunatoare". Le vede in casa si consideram ca atata timp cat nu sunt vazute a fi "rele", ci doar optiuni secundare, ele nu vor fi permanent o dorinta, un bun interzis.
Cand o sa mearga la scoala, e deja alta poveste, dar pana acolo sper sa ii insuflu cat mai multe obiceiuri sanatoase de hrana si sa discearna ea.
Variante sunt destule si cred cu tarie ca va putea sa manance sanatos, dar si sa aprecieze un hamburger cand va iesi cu colegii.