Stim deja ca vara e o traditie sa ne intalnim cu prietenii sau cu familia si sa ne bucuram de vreme in jurul unui gratar. Vacanta de vara e un moment in care cumva ne mai relaxam, copiii pot sa se joace afara si sa experimenteze mai bine mediul inconjurator.
Legat de sezonul gratarelor, apare intrebarea daca si cum oferim copiilor din produsele specifice, care sunt cele mai bune alternative si ce anume este recomandat sa le oferim.
Gratarul este o optiune buna sa ii oferi copilului un meniu cu specific (carne fripta, cu miros de fum) si sa il ajuti sa isi extinda paleta de gusturi. In plus, e mai comod sa-i dai masa daca esti in deplasare - o bucata de pui si ai rezolvat rapid problema pranzului.
In plus, un gratar poate insemna si modificarea ritualului din familie: tu poti sa iei o pauza de la gatit si sa lasi barbatii sa se ocupe de tot, timp in care te poti juca cu copilul in gradina sau sa te ocupi de legume, salata si asezarea mesei.
Acum sa trecem la intrebarea care a pornit de fapt acest articol:
Ce pot sa ii ofer copilului meu atunci cand suntem la gratar?
E clar cred pentru toata lumea ca nu putem sa ii oferim copilului tot ce punem noi romanii pe gratar! Avem o traditie cu tone de mici, pastrama si mancaruri grele care nu sunt cea mai buna optiune pentru copii.
Corpurile lor mici nu pot gestiona mancarurile grase ca sa nu mai mentionez diversii compusi chimici care apar in procesul de ardere. Asta nu inseamna ca nu avem alternative sau ca nu putem sa le gatim si lor pe gratar alimente care sa le placa.
Alternative exista cu siguranta: peste, pui, legume pot fi date copiilor indiferent de varsta lor.
Exista totusi cateva secrete de care sa te folosesti pentru a te asigura ca oferi copiilor ce e mai bun in perioada gratarelor.
1. Poti sa pregatesti carnea pentru copii in "tura doi", adica dupa ce ai pus deja un rand de carne. Cel mai indicat este sa tragi o parte din carbuni deoparte - mai ales daca mai este flacara - si sa gatesti carnea acolo ca sa nu aiba parti arse. Chiar daca se intampla asta poti sa dai crusta la o parte si sa ii dai bucati din interior.
2. Marineaza carnea sau pestele inainte de a le pune pe gratar. Putin ulei de masline, sare si piper, previn formarea de elemente cancerigene pe carne.
3. Gateste pentru copii carne mai putin grasa si alege sa nu ii oferi parti care pot prezenta pericol de inec cu mancare: piele de pui, oase sau bucati de zgarci si grasimi. Ii poti da chiar si un burger daca e facut bine, carnea de vita e o ok pentru ei si cu siguranta s-ar bucura sa vada ca mancati acelasi lucru.
4. Poti sa folosesti o tigaie de fonta si sa o pui direct pe gratar pentru a-i gati o bucata zemoasa de piept de pui. Aroma de gratar va fi acolo, dar va fi mult mai bine sa ii faci carnea folosind o bucatica de unt si ceva ierburi proaspete.
Iti garantez ca in felul asta carnea va iesi foarte gustoasa!
GRATUIT! 25 de Alimente pentru Copii Mofturosi
PLUS cateva exemple de meniuri pe care le poti folosi inclusiv in vacanta.
Alternative pe care le poti folosi la gratarele in familie
Ca sa fim sinceri, si noua ne plac preparatele la gratar, dar asta nu inseamna ca le mancam foarte des. Alegem de multe ori si alte variante, unele chiar delicioase si care pe noi ne-au ajutat sa ne imprietenim cu alimente ca porumbul copt, salata de ardei copti si chiar pizza!
Uite cateva chestii pe care le poti face la gratar si pe care le poti servi copiilor chiar si la o mica petrecere de weekend:
- legume la gratar, inclusiv cartofi copti sau vinete
- burgeri vegetali
- porumb copt - asta e preferatul nostru inca de pe la 1 an
- pizza sau quesadilla - folositi o tigaie de fonta de care am zis si mai devreme
p.s. noi avem o tigaie luata de la turnatoriefonta.ro care este perfecta si acasa, dar si la gratar.
Cateva sfaturi in plus
Cel mai important dintre toate este sa va asigurati ca sunteti intr-un mediu sigur pentru copii.
Ca regula generala, unul dintre parinti ar trebui sa fie non-stop cu ochii pe copil.
Petrecerile sunt in general un loc in care se intampla cele mai multe accidente copiilor. Lumea se relaxeaza, exista o gramada de tentatii noi si daca este si niste alcool in zona, combinatia este perfecta.
Acum, nu zic sa fiti parintii aia scortosi care nu beau, nu mananca si stau doar dupa copii. Integrati-va si bucurati-va de moment, dar nu uitati de siguranta copiilor! - asta nu inseamna nici sa lasati copilul cum ati ajuns la petrecere si sa uitati de el pe la locul de joaca.
Nu sunt de acord nici cu parintii care ofera multa libertate copilului pe sistemul "e ok sa exploreze si sa se joace, se descurca el!". Orice se poate intampla intr-un astfel de mediu: copii se imping - ceea ce este periculos daca exista piscina, o terasa cu niste scari - sunt tentati sa faca ce fac cei mai mari sau pur si simplu sunt dornici sa experimenteze lucruri noi.
Este ok sa se intample asta atat timp cat sunt supravegheati de un adult.
In final, chiar nu e nicio problema daca plecati mai devreme. Cand ai un copil mic, programul nu mai este acelasi si e mereu in schimbare. Daca a ramane inseamna sa plecati cu altcineva cu masina sau cu orice alt mijloc de transport, e mai bine sa plecati cat inca copilul nu este obosit si agitat. Stim deja ca sunt imprevizibili, obosesc repede si nu vor intelege faptul ca voi vreti sa mai ramaneti la petrecere.
Faceti ce credeti ca e mai bine pentru familia voastra si lasati sfaturile celorlalti deoparte! Fiecare isi cunoaste mai bine copilul, limitele si programul indiferent de ce se vede din afara. Majoritatea parintilor vor intelege acest lucru.
Pentru sfaturi legate de mancarea copiilor, iti poti face aici un cont GRATUIT si sa citesti ultimele ghiduri legate de alimentatia copiilor.