Te confrunti si tu cu un mofturos la masa? Poti incepe cu aceste mini ghiduri pe care ti le-am pus gratuit in librarie. Este un prim pas pentru a incepe sa il pregatesti pentru feluri noi de mancare si a descoperi cum sa comunici mai bine cu el. Poti sa iti faci un cont gratuit aici!
Cunoasteti si voi zicala "Nu te mai juca cu mancarea!" pe care v-o tot spuneau parintii la masa?
Eu sigur da!
Cu toate ca a te juca cu mancarea era de neconceput la masa, in actualele conditii acest joc este cat se poate de benefic. Mai ales daca avem un copil mofturos si avem nevoie de ajutor pentru a-l imprieteni cu mancarea.
Orice copil are preferinte si este intr-o continua dezvoltare. Incepand cu varsta de 1 incepe sa exploreze si mai mult, uneori atat de mult ca proportional cu asta ii poate scadea apetitul.
Mediul din jur devine mai interesant, lumea din jur le apare mai colorata si incep sa analizeze atent tot ce se intampla in jurul lor.
De ce ar fi mancarea altfel?
In conditiile astea este indicat sa ii ajutam sa exploreze mancarea si sa se joace cu ea, cel putin ca prima interactiune. Am vorbit despre aceasta metoda alternativa de "imprietenire" si in acest articol, iar acum reiau acest subiect.
Ganditi-va la voi cand ati mancat prima data ceva nou. Daca nu va vine nimic in minte si credeti ca ati fost mereu asa deschisi fata de feluri noi, aduceti-va aminte cand ati mancat prima oara...creveti.
Extrem de deliciosi dupa anumite optiuni, dar refuzati cu vehementa de multi gurmanzi. Nu arata prea prietenos si totusi sunt o delicatesa.
Uitati-va in imaginea de mai jos.
Acum, chiar daca nu vorbim de acest fel, cand ati mancat prima data cum ati procedat?
Ati luat o inghititura mica?
Ati mirosit inainte de a musca?
Copilul nu este cu nimic diferit fata de noi!
Tocmai acesta ar trebui sa fie principalul motiv pentru care ar trebui sa incurajati copilul sa se joace si nu sa ii interziceti. Incercati sa lasati un pic deoparte vechile obiceiuri cu care am fost crescuti, cel putin unii dintre noi.
Lasati-l sa fie un mic explorator si aveti sanse mari sa vedeti schimbari in comportamentul lui. Va face progrese singur in ritmul lui si exista aici o componenta de autodiversificare care ii poate fi de mare ajutor oricarui copil.
Eu nu am abordat atat de devreme aceasta metoda, cu toate ca as fi vrut, dar nu e niciodata tarziu. Din contra, daca sunteti in situatia mea, puteti sa vorbiti cu copilul si sa faceti chiar voi jocuri cu mancarea.
Noi de exemplu hranim papusi si dinozauri, dar de ceva timp hraneste si deseneaza singura cu mancarea. Masa e acum interactiva, dar in mod pozitiv avand in vedere ca nu mai avem stres legat de mancare, feluri si evenimentul in sine.
Am vrut si eu sa abordez aceasta metoda, dar...ce facem cu mizeria?
Stiu la ce te gandesti si oricat de "kaka" ar parea povestea asta, mai devreme sau mai tarziu vei ajunge acolo. Acum eu nu spun ca e ok sa iti lasi copilul sa arunce cu mancarea pe toti peretii, dar nici sa ai reguli stricte.
Este un copil, oricat ai vrea tu sa ii tii hainele impecabile!
Poti sa incurajezi acest lucru cat de cat controlat. Eu nu sunt de acord de exemplu cu mancarea prin toata casa, nu alerg dupa Ilinca cu farfuria prin sufragerie si totul se intampla la masa din bucatarie.
Exceptiile o reprezinta micile gustari gen finger foods pe care o las sa le aiba la indemana in spatiul de joaca. Dar asta e alta discutie, pe care o voi aborda intr-un articol viitor.
In ceea ce priveste mancarea, totul se intampla la bucatarie.
Dragostea pentru mancare este transmisa de parinti
Succesul unei relatii bune cu mancarea este mai mult despre ce faci tu, decat despre ce face copilul tau.
De ce este recomandat sa incurajezi explorarea mancarii
In perioada de crestere, explorarea este metoda de baza prin care copilul ia contact cu mediu inconjurator, inclusiv cu mancarea. Folosind joaca in etapa de explorare, totul este mai usor si urmeaza cursul natural al lucrurilor.
Lasand copilul sa exploreze si sa se dezvolte in ritmul lui are un efect dublu:
a) invata singur prin incercari si greseli
- va descoperi singur diverse gusturi (sarat, iute, acru etc) si va intelege ce inseamna o mancare fierbinte si cum ar trebui sa gestioneze mancarea care il poate rani
b) isi va dezvolta mai repede si mai solid increderea in sine
Metoda asta de joaca si explorare va ajuta un copil fie el cat de mofturos pentru ca il va transforma intr-un mic explorator. Va fi nevoit sa investigheze, sa reanalizeze acelasi lucru pana va putea sa ii formeze o parerea despre mancare. In felul asta, rata de interactiune creste si va fi mai aproape de a se imprieteni cu un fel altadata neagreat.
Cum sa ajuti copilul sa exploreze mancarea
Metoda #1 Impacheteaza totul intr-o poveste
Printre altele, datoria noastra de parinti este sa ajutam copiii sa invete cat mai multe despre mancare, incepand cu lucrurile fundamentale: gust, miros, textura, culoare.
Toate aceste lucruri ii va duce in final sa incerce si sa manance pentru ca totul se intampla etapizat. Nu poti sa mananci ceva pentru data daca nu mirosi si nu te imprietenesti cu mancarea.
In plus, sa nu va fie teama sa spuneti diverse povesti despre mancare, inclusiv sa va transformati in personaje si sa va jucati impreuna cu mancarea:
" Iti place ce zgomot face painea cand musti din ea?"
" Incearca sa atingi piureul. Ce simti?"
" Iti place culoarea acestui mar?"
" Vrei sa desenam ceva din fructe?"
"Vezi aceasta gramada de cartofi. Parca seamana cu un vulcan, nu?" etc.
Tip
Ca si sfat secundar va recomand sa nu cadeti in capcana de a grabi gustatul mancarii. Aveti sansa sa pierdeti tot ce claditi prin joc pentru ca ii mutati din nou focusul de la explorare la a manca. Iar acest lucru poate fi perceput ca o presiune, dar si ca un side-efect al jocului si e posibil sa fie mai greu cand reluati.
Metoda #2 Foloseste-te de jocurile preferate
Ca sa fie si mai usor puteti chiar sa inventati jocuri. La noi a dat roade urmatorul joc:
Daca este ceva nou, trebuie "sa dam noroc" cu cea mai mica bucata si sa gustam toti. Mananca doar cui ii place.
Am reusit asa sa introducem o serie de alimente noi, pe care nici nu le voia in farfurie!
Unele jocuri chiar pot fi amuzante la masa:
- sa faceti forme din diverse alimente
- sa separi mancarea in forme si culori
- "lupta cu sabia" cu anumite legume: morcov, telina etc
- turnulete din mancare etc
Metoda #3 Implica-l cand ii gatesti
Cand ii pregatesti mancarea, poate fi la indemana sa ii stimulezi interesul pentru anumite alimente, implicand copilul pe cat posibil. Daca tai legume ii poti da si lui cate o bucatica sau sa il lasi sa le taie cu o forma speciala - noi folosim o chestie din plastic cu care se joaca cu cartofi, rosii, castraveti etc.
Metoda e buna si daca copilul e foarte mic ca sa faca alte lucruri - de pe la 2-3 ani poate fi implicat si cu altele de exemplu sa bata oua, sa puna sare, sa culeaga frunze de patrunjel etc.
Aceasta metoda poate fi una extrem de folositoare: tu, ca mama. iti poti face treaba avand in supraveghere copilul, iar el are un mediu de joaca prin care se imprieteneste cu mancarea1
Si noi asta vrem, nu?
Metoda #4 Mergeti impreuna la cumparaturi
De metoda asta mi-am dat seama pentru ca nu am avut alternativa si de cele mai multe ori am mers impreuna.
Incepand cu varsta de 2 ani, am observat ca a inceput sa imi arate diverse alimente in magazin si chiar sa isi expuna preferintele. E un exerictiu bun mai ales ca ii puteti da sa se joace cu un aliment preferat sau sa il puna in cos.
Puteti folosi acest moment pentru a pregati discutia despre culori si a transforma shoppingul - multi copii nu au rabdare in aceasta etapa.
"Poti sa ma ajuti sa punem bananele in cos?"
"Ma ajuti sa gasim legumele rosii in aceste cutii?" etc
Daca faci deja unul din lucrurile astea sau iti sunt de folos sfaturile mele, sper ca pui deja mai mult accent pe mancare si pe puterea pe care o are in a ne conecta.
Explorarea mancarii poate fi un joc de succes si reprezinta o metoda de baza in a apropia un copil mofturos de mancare. Jocul este extrem de important in etapa asta tocmai de aceea, nu va feriti sa va prostiti si sa va implicati in jocul de la masa!
Fiti creative, implicati-va si veti avea enorm de castigat!
[…] un veritabil test, nu-i asa? Am trecut prin tot ce inseamna alaptare, leganat, pozitii de somn si diversificare si acum asta. Dintr-o data micutul care manca linistit dintr-o sticla de lapte sau statea si […]
[…] in preajma mancarii si trebuie sa o atinga, sa se murdareasca pentru a invata cum sa manance. E important sa puna mana pe anumite alimente, sa simta textura si gustul. Se intampla lucruri minunate in astfel de momente (in afara de murdaria de rigoare) cand lasam […]
[…] in preajma mancarii si trebuie sa o atinga, sa se murdareasca pentru a invata cum sa manance. E important sa puna mana pe anumite alimente, sa simta textura si gustul. Se intampla lucruri minunate in astfel de momente (in afara de murdaria de rigoare) cand lasam […]
[…] Aduceti-va aminte ca expunerea nu inseamna sa manance, ci sa vada, sa miroasa sau pur si simplu sa le aiba in fata pe mas… […]
[…] de mancare, e clar ca apar schimbari majore. Si ca sa reusesti sa treci de etapa asta si chiar sa il faci sa manance alimente noi, trebuie sa fii atenta la cateva […]
[…] ai un copil mofturos, care nu mananca mai nimic, sa il faci sa manance "ceva" e o lupta continua. Cel mai important […]
[…] mare lucru sa vezi un progres cand e vorba de alimentatia copilului si eforturile tale sunt rasplatite. Dar, chiar si aici exista un "dar": bucurandu-te prea tare de un progres sau folosindu-l ca […]
[…] Regulile sunt bune, dar cand ele devin prioritate la masa unde se afla un copil ele au un efect advers: il opresc pe acesta din a constientiza ce ii spune corpul, ce il atrage si din a incerca noi experiente. Acest lucru este o mare pierdere mai ales cand vorbim de copii mofturosi si pentru care orice experiment este un pas inainte. […]