Primavara se tot lungeste si cum era de asteptat a venit cu gripa, viroze si tuse. Combinatia asta este cosmarul oricarui parinte pentru ca inseamna nu doar febra, stare alterata, dar si zile de stat acasa si schimbari de program.
Ce putem sa facem sa ii ajutam pe copii sa aiba o stare de sanatate mai buna si o imunitate care sa ii tina cat mai departe de spital? In afara de regulile clasice de igiena si evitarea aglomeratiilor sau a celor care prezinta stari de boala, putem aduce ceva in plus in meniul copilului pentru a-l ajuta in lupta cu bolile de sezon.
Multi parinti ne-au intrebat, mai ales daca nu mananca foarte mult, "ce putem face ca sa ii intarim imunitatea si ce sa ii dam de mancare cat este bolnav?".
Din fericire, exista o gramada de metode prin care sa ii intaresti sistemul imunitar copilului. Nu ne-am propus sa vorbim despre suplimente (vorbiti cu pediatrul daca e cazul) sau de cum sa ii facem sa manance mai multe legume sau sa stea macar la masa, ci despre ce sa evitam pentru a nu altera imunitatea copiilor.
#1 Zahar
Pe primul loc se afla deja celebrul zahar. Nu e nevoie sa mai mentionam cat si cum mananca fiecare, dar e clar unul dintre inamici. Nu doar ca vine cu un bagaj de probleme de dinti, greutate sau schimbare de comportament, dar zaharul afecteaza in mod direct imunitatea copilului.
Cum face asta?
In primul rand zaharul reduce abilitatea celulelor albe de a functiona la parametri normali, adica in faza in care copilul se afla expus la anumiti virusi are sanse mai mari sa se imbolnaveasca.
Unele studii au arata ca efectul pe care il are zaharul asupra organismului dureaza pana la 5 ore.
Consumul de zahar rafinat poate avea un impact negativ semnificativ asupra capacitatii sistemului imunitar de a functiona corespunzator. Cu toate acestea, acest lucru nu inseamna ca cei mici care adora dulciurile nu ar putea sa se bucure de ele. Este important ca parintii sa citeasca cu atentie etichetele alimentelor si sa faca distinctia intre zaharul sanatos si cel nesanatos.
De asemenea, este crucial sa impuneti limite privind consumul de dulciuri si sa promovati moderarea. Stim ca este greu sa ii invatam pe copii sa fie constienti de cantitatea de dulciuri pe care o consuma, dar limitarea cantitatii de produse zaharoase din casa poate fi o strategie utila.
#2 Alimente prajite
Din pacate, multe mese ale copiilor contin alimente prajite. Am mai spus asta aici si pe Facebook legat de asa-zisele meniuri de prin restaurante (vestitele snitele cu cartofi prajiti) care nu au nici pe departe o legatura cu alimentatia sanatoasa a copiilor.
Dar, cu toate astea orice petrecere sau eveniment implica si alimente prajite pentru copii. Si e normal sa le placa.
Insa, prajelile contin substante care incurajeaza inflamatiile si reduc efectul antioxidant din corp, ceea ce inseamna functionare limitata a celulelor.
Avand in vedere ca majoritatea sistemului imunitar se afla in intestine, exista o legatura clara intre sistemul imunitar si bacteriile din stomac, asa ca este important ca ele sa nu interactioneze cu alimente care afecteaza aceste culturi.
Multe dintre prajelile la care apelam pot fi evitate in asa fel incat sa nu alteram prea tare sistemul imunitar al copilului. Poti face peste sau pui la cuptor in loc de prajit si sa eviti pe cat posibil junk food-ul.
Evident, ca la orice alt domeniu de obicei preventia este mai buna decat tratamentul, iar daca poti tine familia departe de aceste alimente e cu atat mai bine. Dar, daca obisnuiti sa mancati astfel de alimente constant, atunci poate ca acum te intrebi ce poti face si daca e prea tarziu sa schimbi ceva.
Tocmai de aceea vei gasi aici in curand un curs nou Plan de Masa fara Mofturi care sa te ajute in planificarea meselor cu o metoda usoara si care sa iti dea mereu variante cand nu mai stii ce sa gatesti, atat pentru copii cat si pentru intreaga familie.
Te poti inscrie aici sau prin formularul de mai jos. O data ce te-ai inscris vei primi pe mail si 5 sfaturi gratuite ca sa iti dai seama cum stai cu planificarea si ce sa faci ca sa te organizezi mai bine cu toata familia.
Te va pregati pentru noul curs si te asiguram ca iti va schimba modul in care privesti organizarea meselor.
Planificarea face minuni cu un copil mofturos !
O serie de sfaturi gratuite ca tu sa te organizezi mai bine cu mesele familiei.
#3 Dulciuri sau siropuri antitusive
Majoritatea parintilor stiu ce inseamna episoadele de tuse si e cumva drept sa apelezi la diverse metode ca sa schimbi lucrul asta.
Pe la farmacii sau chiar bacanii sunt tot felul de acadele si siropuri care, le langa ca au zahar, nu fac mare lucru in ceea ce priveste tusea. Mai mult, astfel de produse nu sunt recomandate de medici pentru copii mai mici de 12 ani - tusea este o reactie a corpului fireasca de a elimina sputa si secretii, inhibarea ei fiind o solutie nu tocmai care sa trateze de fapt boala din spatele tusei.
Multe dntre studiile facute pe astfel de produse nu au demonstrat ca ele si functioneaza, de fapt e doar un efect placebo. Pot fi folosite in caz de raceala medicamente antitermice si de durere, dar cam atat.
Ce poti face ca sa ajuti sistemul imunitar al copilului?
Cel mai bine este sa ai sub control lucrurile care iti sunt la indemana, in principiu cat mai multa plimbare, joaca si limitarea stress-ului.
Pe langa mese echilibrate si cu nutrienti ca zinc, vitamina B si acizi omega 3, mesele copilului au rol de a-l ajuta sa scape de stress si anxietate.
In plus, un program care sa incorporeze somn, joaca si diverse activitati contribuie clar la o stare mentala si de sanatate echilibrata.
Plimbarile si joaca la aer este o metoda buna de a expune copilul la diversi microbi si factori externi, lucru care ajuta sistemul imunitar sa se antreneze si sa isi creeze o varietate de sisteme de aparare.
Expunerea la aer nu e doar despre microbi este si despre faptul ca in felul asta copilul profita de vitamina D, ceea ce da un boost sistemului imunitar. Orice plimbare in natura, joaca in gradina si murdarire propriu-zisa este un bun mijloc de a-l ajuta sa isi intareasca sistemul imunitar.
Aceste elemente sunt simple aspecte de care orice familie poate sa tina cont pentru a fii sanatoasa si a preveni diverse afectiuni. Poti sa iti inveti simplu copilul sa puna mana la gura cand tuseste sau stranuta sau sa il tii departe de alti copii daca este bolnav.
Simple lucruri care fac diferenta in societate si ajuta copiii sa traiasca intr-o luma mai curata si mai responsabila.