15 februarie, 2023

Depasirea aversiunilor alimentare: sfaturi pentru parinti de copii mofturosi

TIMP DE CITIT  MINUTE


Studiile au aratat ca majoritatea copiilor cu sensibilitate senzoriala orala consuma mai putine legume si alimente sanatoase decat cei cu sensibilitate senzoriala "normala". 

Interventia timpurie a parintilor pentru problemele de procesare senzoriala la copiii mofturosi este critica pentru a aborda din timp comportamentele la masa si pentru a extinde preferintele lor alimentare.

Imbunatatirea obiceiurilor alimentare ale unui copil mofturos si extinderea optiunilor alimentare cat mai devreme posibil este cheia succesului, mai ales atunci cand este vorba despre hipersensibilitati.

Cu cat il poti ajuta pe copilul tau sa isi imbunatateasca obiceiurile alimentare si sa-si extinda preferintele alimentare mai devreme, cu atat mai bine. Acest lucru va dura ceva timp, iar tu va trebui sa abordezi totul cu calm si rabdare pe sistemul "incepi cu putin, fara graba".

Iata sase sfaturi care pot fi utile pentru toti parintii care au nevoie de idei pentru a-i ajuta pe copiii mofturosi sa depaseasca aversiunile alimentare si sa incurajeze introducerea de noi texturi in dieta lor.

1. RENUNTA LA TACAMURILE COLORATE

Pentru multi copii, incercarea de a gusta noi alimente cu texturi diferite poate fi coplesitoare, mai ales pentru cei mofturosi la masa. Vederea unor amestecuri de alimente crocante, moi, lipicioase si de culori diferite pe o farfurie poate provoca anxietate si duce la confruntari frecvente la masa.

O modalitate de a calma suprasolicitarea senzoriala, in special daca copilul are probleme de sensibilitate vizuala sau tactila, este sa servestii mancarea pe o farfurie neutra.

Renuntati la culorile stralucitoare si personajele de desene animate si optati in schimb pentru o farfurie de o singura culoare.

2. SERVESTE MANCAREA SEPARAT

Copiii mofturosi si majoritatea copiilor cu tulburari de procesare senzoriala au probleme cu mancarea alimentelor combinate intr-un singur bol.

Problemele cu textura copiilor se pot extinde pana la dorinta ca alimentele sa nu se atinga, in special daca nu este o mancare preferata.

Asa ca, in loc sa turnati sos peste paste sau sa amestecati orezul cu legume pastrati alimentele (mai ales cele noi) separat. Sunt sanse mari ca la un moment dat sa fie curios de ce e in plus in farfurie si sa isi faca curaj.

3. NU UITA DE MARIMEA PORTIILOR

Cand vine vorba de a face fata copiilor mofturosi care au aversiuni fata de texturi, este important sa se ia in considerare marimea portiilor pe care le primesc. Acest lucru este deosebit de important atunci cand introduceti alimente sau texturi noi in dieta unui copil, dar in acelasi timp cam 60% dintre parinti exagereaza sau spun ca nu stiu cat ar trebui sa manance un copil de 3 sau 6 ani.

O modalitate de a aborda marimea portiilor este de a va asigura ca alimentele noi sau cele mai putin preferate sunt servite in portii mici, in timp ii dati suficiente alimente preferate ale copilului pentru a forma majoritatea mesei. 

Acest lucru poate ajuta la prevenirea sentimentului de coplesire sau presiunea de a manca prea mult dintr-un aliment cu care nu se simt confortabil inca.

Este util sa fiti atenti la semnalele de foame si de pofta ale copilului. Desi poate fi tentant sa incurajati copiii sa manance mai mult dintr-un anumit aliment, este important sa evitati sa ii fortati sa manance dincolo de nivelul lor de confort.

Acest lucru poate crea asocieri negative cu alimentele si cu timpul de masa, iar introducerea de noi alimente sau texturi poate deveni si mai dificila in viitor.

4. JUCATI-VA MAI DES LA MASA

Copiii mici cu probleme de procesare senzoriala pot beneficia foarte mult de jocurile inventate de parinti la masa si ii ajuta la reducerea fricii si anxietatii legate de alimentele noi.

Poti personaliza jocurile senzoriale in functie de comportamentul alimentar al copilului tau. De exemplu, poti sa creezi o cutie cu o varietate de texturi diferite, inclusiv alimente si obiecte non-alimentare si sa le denumiti,mirositi sau sa construiti cu ele.

Incurajati copilul pe cat posibil sa miroasa si sa atinga alimentele, tocmai pentru a descoperi preferinte si modul in care percepe anumite texturi.

5. DISCUTA DESPRE ALIMENTE SI BENEFICIILE LOR

Pentru copiii mai mari, conversatiile pot ajuta la imbunatatirea obiceiurilor alimentare si reducerea fricii legate de texturi si alimente noi.
Discutati despre diferitele senzatii pe care le aduce mancarea sau atingerea alimentelor. Cum se simte? Este moale sau tare? Face un zgomot anume?

Creati conexiuni intre alimente si experiente pozitive. De exemplu, ati putea ajuta la evidentierea locului unde copilul a vazut sau a gustat mancarea pentru prima data, cum ar fi la petrecerea de ziua de nastere a unui prieten sau intr-o vacanta minunata.

Pentru un pic de distractie in plus, transformati expunerea la texturi intr-un joc. Cine poate zdrobi cei mai multi mazare in 10 secunde? Cine poate mesteca cei mai tari morcovi?

Ai nevoie de ajutor cu privire la meniul copilului? Ei bine, uite aici o lista cu 25 de alimente pe care le poti folosi in orice situatie!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>