16 mai, 2024

De ce nu mai mananca copilul nici macar alimentele lui preferate?

TIMP DE CITIT  MINUTE


Pentru mult timp, Andrei (unul dintre copiii Mariei care ne citeste frecvent) a mancat in fiecare dimineata cereale cu lapte. Uneori si la pranz si chiar seara. Sunt crocante, usor de mancat si o fac si pe Maria fericita ca stie ca mananca fara sa faca mofturi. In ciuda repetitiei, avem acolo si lapte si fibre, dar si nutrienti.

Din pacate acest fel este 1 din cele 10 mancaruri favorite pe care cel mic le mananca si unul dintre cele care nu fac parte din categoria gen biscuiti, napolitane sau gogosi. Partea mai putin interesanta a acestei povesti este ca Maria este terifiata ca in curand nu va mai manca aceste cereale - exact cum a facut cu iaurtul si cu cartofii prajiti.

Majoritatea familiilor cu copii mofturosi se confrunta cu acest fenomen mai devreme sau mai tarziu. Favoritele sunt bune, ofera stabilitate si siguranta intregii familii.

Doar ca exista sansa sa nu le mai manance nici pe alea intr-o zi. 

Hai sa descoperim de ce poate renunta la ele si care e de fapt mecanismul care ii tine legati de ceea ce denumim "safe food".

De ce ramane copilul blocat la alimentele lui preferate?

Asta vom incerca sa descoperim impreuna in cadrul acestui articol. Luat in ansamblu nu este greu sa identificam de ce se intampla asta.

Copilul mananca ceea ce ii place si are permanent o teama de alimente noi. Este o situatie comuna pentru copiii mofturosi la masa sau care au probleme cu a-si gasi curajul de a incerca alimente noi.

Aceasta probleme apare din mai multe motive, dar cele mai importante sunt acestea:

  • copilul este stresat sau anxios, poate chiar speriat sa incerce alimente noi si pentru el alimentele preferate sunt "safe"
  • daca ai un program stabilit de mese, el deja poate prezice ce anume mananca si ii ofera siguranta; e simplu si doar daca ai sa zicem "friday pizza" cum avem noi, cand asteapta ziua si e fericit pentru ca stie deja meniul
  • in trecut anumite alimente nu i-au facut bine: poate a avut reflux, poate l-a durut burta si este un motiv pentru care in acest moment prefera ceea ce stie ca ii face bine si nu i-l scoate din ritm

Ce poti face ca sa te asiguri ca nu renunta la alimentele lui preferate?

Ca intotdeauna, poti incepe prin a vorbi si cu medicul pediatru legat de cat de selectiv este la mancare copilul tau. Apoi, poti folosi aceste trucuri care te ajuta sa ramai pe directie si chiar sa ii introduci alimente noi in meniu.

1) Roteste mancarea si tine evidenta meniului

Rotind meniul te ajuta sa ii oferi alimentele lui preferate de-a lungul saptamanii, fara sa te repeti prea des si fara sa il pui prea des in fata unor alegeri. E in regula sa ii prezinti alimente noi impreuna cu cele preferate si poti face asta prin rotatie: o zi la micul-dejun, iar in alta zi la masa de pranz. Aceasta a fost o metoda si pentru noi sa introducem cate o leguma in meniu.

Dupa zeci de incercari eu am folosit o metoda de a crea meniuri care sa nu-mi mai dea batai de cap si care sa ofere varietate intregii familii. Daca te intereseaza cum anume fac asta fara sa mai gatesc zilnic (separat pentru fiecare) poti gasi mai multe detalii in acest curs.

2) Schimba meniul constant (inclusiv modul de prezentare)

Faptul ca sustii si oferi varietate te va ajuta sa il ajuti sa isi exploateze curiozitatea si fata de alte alimente. Zona de "safe" in care se afla copilul tau iti da permanent semnale despre ce poti face, fara sa pui mare presiune.

Te poti juca cu forma alimentelor preferate sau cu modul in care il expui la ele: ii poti taia legumele in forma de noodles daca mananca paste, ii poti pune nuci si fructe in iaurt sau poti sa ii gatesti diferit legumele lui favorite.

3) Lucreaza si la prezentarea mancarii

E extrem de usor pentru un copil sa fie blocat in ceva ce ii aduce comfort. Ca sa nu mai mentionam ce impact au acum reclamele, brandurile asupra copiilor. Probabil ca v-ati lovit deja de problemele astea cand prin supermarket ati gasit lapte, dulciuri cu ambalaje care expun personaje din desene animate.

Un copil lasat la raft nu va alege dupa eticheta si compozitie, ci dupa ambalaj - noi ne-am lovit recent de asta cu o punga de pufuleti cu ambalaj tip "Elsa". Evident, ca in aceste conditii discutiile sunt mai greu de purtat:

Cum sa convingi un copil ca nu sunt tocmai sanatosi chiar daca o au pe Elsa pe cutie??

De aceea sfatul nostru este sa serviti cat de des se poate mancarea la masa, in farfurie si nu in ambalajele lor originale. Pentru un copil, expunerea la culorile si la personajele de pe cutia de cereale ii favorizeaza comfortul, lucru care il poate tine in anumite conditii blocat. Dar, in acelasi timp il poate indeparta cand el se va indeparta de acele personaje.

Bun, acum ca ai aceste 3 sfaturi la indemana, probabil ca te intrebi ce e de facut daca deja incepe sa faca mofturi la alimentele lui preferate sau daca doar pe alea le mananca.

Ei bine, cea mai buna solutie pe care o ai la indemana este sa folosesti fix ceea ce atrage un copil in toata perioada lui de crestere.

Povestile.

Jocul, povestea si modul in care tu ca adult ii faci o paralela cu viata reala te poate ajuta si in ceea ce priveste alimentatia. Avem povesti despre doctor, despre prima zi de gradinita, despre durere, frica si prietenie, deci putem avea si povesti despre mancare.

Eroul jocului este chiar copilul tau. Este simplu sa inventezi o poveste si sa ii pregatesti pentru o schimbare, facandu-l sa inteleaga ca in viata lucrurile se schimba si ca totul trebuie sa mearga inainte. 

Asta poate fi cazul laptelui cand el nu va fi singurul si unicul lui mod de a lua micul-dejun. Ca vor fi zile in care va fi incantat si de alte alimente si ca burtica lui va fi super incantata sa aiba alte senzatii si sa se bucure de alte alimente.

Un exemplu ar fi:

Ursuletul Beni mananca cereale cu lapte in fiecare dimineata.Acest fel de mancare il face fericit si ii da putere. Dar, mai sunt si alte alimente care il pot ajuta sa creasca mare si puternic. Ca sa il ajute sa isi dea seama mami ii va oferi in fiecare zi din acele variante cate 2 ca el sa aleaga si sa guste. Uneori, laptele cu cereale va fi o alegere la indemana, alteori nu. Dar, mama se va asigura ca Beni va avea mereu pe masa alimentele care ii plac. In felul asta, ursuletul va manca alimente care ii dau energie si il va ajuta sa fie mai puternic sa faca ce ii place: sa alerge sau sa mearga cu bicicleta lui preferata.

Blocajul copiilor in zona alimentelor favorite este frecvent, asa cum este si reversul medaliei - cand copilul mofturos renunta la unele dintre alimentele lui preferate micsorand si mai mult optiunile pe care le prefera. 

Motivele pot fi diverse si pot fi uneori legate chiar si de probleme medicale. Nu e nimic rau sa vorbesti cu un medic pediatru daca te lovesti de problema asta, dar in paralel poti sa folosesti si sfaturile de aici.

Daca deja a renuntat la ceva ce ii placea, e momentul sa iti faci un plan sa introduci ceva nou in meniu, sa te organizezi cu mesele si sa vezi cum anume poti sa il ajuti. Cea mai buna metoda este sa aveti mese in familie, chiar daca e doar cea de seara. Din pacate, cu programul din zilele astea, parintii mananca din ce in ce mai putin alaturi de copii lor, dar cu un mic efort puteti sa rezolvati asta.

Alimentatia si educatia alimentara a unui copil nu e doar despre mancare, retete sau farfurii asezate frumos la masa. Este despre conexiune, despre familie, despre a imparti si despre a crea experiente.

Orice masa impreuna este o ancora si un moment de bucurie si ar trebui sa profitati mai mult de asta!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>