Te confrunti cu un copil mofturos la masa? Gasesti aici o librarie cu sfaturi gratuite care sunt menite sa te ajute si sa iti ofere alternative pentru a depasi situatiile problema. Vrei sa te bucuri de potentialul mancarii? Conecteaza-te aici!
Stim cu totii ce inseamna cartofi prajiti. Amintiri din copilarie, miros divin. Ati trait banuiesc cu totii experienta aia cand sunteti la o petrecere si niciodata nu sunt destui cartofi prajiti.
Ei bine, si copiilor le plac cartofii prajiti. De fapt, stiu copii care mananca zilnic, dar nu pe asta vreau sa pun accent aici. Toti copiii trec prin faza "mofturi" si cartofii prajiti par a fi salvarea.
Stiu, peste tot scrie ca nu sunt buni, ca fac mai mult rau etc. Exista studii care explica ce si cum e cu cartofii prajiti si fiecare intelege ce vrea de aici. O singura mentiune am de facut: majoritatea studiilor se refera la cartofii de la fast-food si nu la cei pe care ii stim noi.
Vreau sa va spun in articolul asta de ce cartofii prajiti sunt o optiune buna atunci cand aveti un mofturos la masa si cum puteti sa ii folositi pentru a invata copiii sa manance si altceva.
Daca nu ai mai fost pana acum pe acest blog, ei bine, in mare parte abordez probleme cu care se confrunta majoritatea mamicilor: copii mofturosi, mancare refuzata si aruncata, mame cu frustrari si nervi.
Nu stiu daca ajuta si cazurile mai severe gen copii care mananca 3 alimente saptamani la rand, dar cu siguranta ajuta cazurile moderate, adica cu ce m-am confruntat si eu. Fetita mea s-a "batut" cu greutatea inca din fasa si chiar si acum refuza o gramada de alimente noi.
Mananca echilibrat, ce ii place si permanent ii ofer alimente noi, pe care le introduce usor-usor in meniul ei.
*saptamana asta a descoperit castravetii murati
De ce cartofii nu sunt chiar asa de rai
Avand problema cu greutatea, cumva pediatra ne-a dat "mana libera" sa lasam fata sa manance ce vrea si cat vrea. Asa a inceput sa guste de prin farfuriile noastre prin care aveam si chestii diferite de ce manca ea.
Ei bine, nu totul a fost pe placul ei, dar cu ocazia asta a descoperit cartofii prajiti.
Asa ca, atunci cand am vazut ca mananca m-am bucurat ca cel putin mai am un lucru pe care il pot introduce in meniul ei. Si de cele mai multe ori, chiar ne-a salvat prin deplasari. Daca am fost nevoiti sa ne oprim la restaurant, am ales varianta la indemana, fara stres si fara sa ne dam ochii peste cap ca nu gasim la restaurant mancare pentru copii.
Si as vrea sa va zic ca nu mi-a pasat nicio clipa de cei din jur care cel mai probabil se uitau dubios si judecau. Pentru ca zilele astea judecata si critica e oricum mai acerba decat un sfat, oricare ar fi el. De toleranta nici nu mai zic...
(scurta paranteza: incercati sa nu mai judecati. Daca vedeti o mama care ii da copilului ei cartofi prajiti la McDonalds nu stiti daca este doar micul lui "cadou" lunar, este mult in urma cu greutatea si e singurul lucru pe care il mananca de zile bune sau pur si simplu doar asa sta linistit si ea poate sa manance dupa ce nu a dormit toata noaptea din cauza lui. La fel si cu telefonul. Poate e o mama divortata si e tot ce poate face ca sa mai raspunda la mailurile de la birou sau pur si simplu nu are chef si are nevoie de o pauza cat copilul se uita la desene. Nu stiti povestea, asa ca opriti-va din a judeca!)
Inapoi la cartofii prajiti.
Nu cred ca e atat de rau pentru copii sa manance cartofi prajiti, atata timp cat nu mananca DOAR cartofi prajiti. Si e valabil si pentru adulti. Ilinca mananca diversificat si variat, fructe in fiecare zi, iar legumele pe care nu le mananca le introduc zilnic in felurile ei preferate. Ca de exemplu in aceasta reteta de paste cu ciuperci.
Cum m-au ajutat pe mine cartofii prajiti
Texturi noi si mai ales condimente
Sa mananci cartofi saptamanal poate fi repetitiv, dar nu trebuie sa fie asa. E foarte simplu sa te folosesti de cartofi sa iti imprietenesti copilul cu forme noi. Ii poti taia in diverse forme si ii poti face si la cuptor. Ii poti taia cuburi sau felii, ii poti face chiar si chipsuri.
Tip
M-am jucat destul de mult cu cartofii si asa am reusit sa imprietenesc copilul cu usturoiul verde, cu diverse condimente (folosesc des rozmarin) si chiar cu sosurile pe care nu le place in mod deosebit. A tot vazut la noi ca mancam cartofii cu sos de iaurt si nu a durat mult pana a inceput sa incerce si ea, in joaca.
Garnituri mai consistente
Stim deja ca e un plus de calorii in cartofii prajiti, dar fetita mea chiar are nevoie de calorii in plus. "Paiele" de cartofi au doua beneficii: o tin ocupata si atenta la masa si ii ofera in timp scurt un aport consistent de calorii. Ziua cu cartofi prajiti e motiv de bucurie pentru toata familia! Si asta cantareste mult pentru noi toti.
Alternative noi, mult mai usor de controlat
Am mentionat deja ca te poti folosi de cartofi pentru a introduce in meniu arome si gusturi noi.
Posibilitatile sunt variate si poti face:
- dovlecei pai
- cartofi dulci la cuptor
- friganele cu cartof, ou si praz
- cartofi fierti si piure
- musaca
Vedeti cate posibilitati sunt? E de ajuns sa puneti variante din astea langa cartofii pai si intr-o zi poate va incerca si "noul fel" si va descoperi ca nu este asa diferit la gust fata de ce stie deja.
Nota: daca vrei sa descoperi cum te ajuta preferintele copilului sa gatesti mai usor si mai ales pe placul lui, gasesti aici o fisa a preferintelor alimentare. Foloseste-o ca sa gasesti tipare in preferintele lui culinare si adapteaza-ti meniul. Intra aici si citeste mai multe despre metoda asta.
Totul pare mai sigur pentru copil
Multi dintre copiii mofturosi de fapt se simt "amenintati" de alimentele noi. Unii dintre ei plang, altii arunca mancarea pe jos. Asezand un fel sigur langa un fel care ii ofera nesiguranta e o buna metoda de a-l ajuta sa incerce, fara a pune presiune pe copil.
Nu trebuie sa te astepti sa manance dintr-o data, dar se invata cu el in farfurie si uite! mami si tati mananca si ei. La noi a functionat si Ili a inceput sa manance castravetele in felul asta.
O varianta simpla sa inceapa sa manance singur
Cartofii prajiti sunt cea mai simpla si la indemana varianta de finger food. Nu ai nevoie sa ii dai sa manance tu cu furculita, ceea ce inseamna ca ai si tu ocazia sa mananci linistita fara sa faci "avionul" 1 ora la fiecare masa. E mai relaxant pentru toata lumea si ii da copilului un boost cu privire la independenta. Un pas mare in care invata ca nu va fi hranit de cineva in permanenta si care te ajuta inclusiv cand esti in vizita.
Normal, ar trebui sa te sfatuiesti cu pediatrul despre acest aspect si sa te asiguri ca ai in meniul copilului alimente variate, fructe, legume si cereale.
Asadar, cum iti schimba aceste argumente parerea despre alimentatia copilului tau? E ok sa ii dai cand si cand cartofi prajiti? Lasa un comentariu mai jos si o sa fiu bucuroasa sa iti raspund.
[…] si sa manance ceea ce ii place in mod deosebit nu inseamna si abuz. Daca copilului ii plac cartofii prajiti nu e o idee buna sa ii dai asta zilnic. Din pacate, traim intr-o era a vitezei si dominata de […]