Desenele animate, Youtube sau programele tv sunt cele mai comune distractii la care apeleaza majoritatea parintilor cu copii mofturosi sau nu. Si nu de putine ori toate astea au o reputatie proasta. Dar, chiar si asa obiceiul asta rezista acolo pentru ca, de ce nu, atat timp cat copilul sta linistit si mananca si parintii sunt linistiti.
Ideea este ca toate aceste proceduri nu au intotdeauna ca sursa faptul ca parinii sunt lenesi, nu vor sa interactioneze cu copilul sau vor sa scape de el, cel putin pe moment - cu toate ca sunt destui care fac asta. In principiu este o chestie tacita pentru ca ambele tabere profita de moment, dar exista ca la orice legat de copii avantaje si dezavantaje.
Astazi trecem prin ele si evaluam toate aceste aspecte legate de expunerea copiilor la ecrane, mai ales la masa.
Cum ajuta telefonul un copil mofturos
Una din principalele probleme rezolvate este ca in primul rand copilul sta linistit. Sunt multi dintre cititorii nostri care se lupta cu greutatea copilului sau cu mancatul la masa si spun ca apeleaza la telefon pentru ca in acel moment masa se transforma in ceva confortabil pentru toata lumea.
Deci, nu e de mirare ca solutia aceasta este la indemana.
Unii parinti apeleaza la acest lucru cand introduc un aliment nou si e mult mai bine cand apare ceva in peisaj sa existe si o distractie de genul asta. Copilul e mai linistit, incearca alimentul nou si toata lumea e ok.
Altii - in cazul nostru am trecut la casti si muzica - apeleaza la solutia asta cand calatoresc sau cand sunt in restaurant. Daca va uitati in jur majoritatea copiilor mananca la restaurant cu telefonul in fata.
Prin urmare principalele avantaje sunt:
- calmeaza copilul
- mancatul devine mai linistit
- dispare anxietatea si stresul de la masa
- copilul poate invata ceva in acelasi timp
- mentine formula de a sta la masa cand mananca
Ce dezavantaje ofera telefonul mobil la masa
Exista ca la orice si o parte negativa cu privire la a folosi distractia la masa, mai ales daca ei se lupta deja cu mofturi, anxietati sau pur si simplu de a-si controla agitatia.
Sunt destui copii care au probleme senzoriale si orice distragere a atentiei de genul asta ii ajuta sa scape de acei factori care ii agita. Doar ca, de fapt acest lucru nu ii ajuta cu problema principala.
Toata procedura asta functioneaza ca un bandaj, dar daca vrei ca cel mic sa invete sa manance lucruri noi ar fi bine sa il dezveti din a manca cu telefonul mobil. Mai mult conteaza ca tu sa fii prezent la masa si sa interactionezi cu el.
Probabil ca ati citit de mai multe ori pe aici despre faptul ca prezenta parintelui la masa e importanta. In felul asta ei observa ce si cum se mananca, ce face adultul si cum anume interactioneaza la masa. Asa ca formula ideala este fara televizor, fara tableta, fara carti.
Este suficient sa ai mancare pe masa si sa faci acel moment cat mai interesant posibil.
E clar ca daca apelezi la telefon, de cele mai multe ori o faci dintr-un anume motiv. Primesti comfort, liniste si pare ca totul este in regula. Iti ofer astazi cateva alternative de care sa beneficiezi la masa atunci cand ai un copil mofturos.
P.S. Organizarea mesei iti ocupa mult timp, asa ca daca vrei sa te pui la punct cu asta, ar fi bine sa stapanesti planificarea meniului saptamanal si lunar. Am pus intr-un curs tot ce am descoperit eu despre planificare - daca vrei sa nu mai stai cu orele in bucatarie si te-ai saturat de mancare refuzata, aici poate fi un start.
Cum am reusit eu sa limitez accesul la telefon in timpul mesei
- Tine tot timpul un program de masa si incearca sa fie totul scurt si la obiect. Pe masura ce copilul devine mai confortabil sa stea la masa fara niciun fel de stimul, poti sa ii maresti durata de a sta la masa.
- Incepe cu cat mai multe alimente preferate de copil. Daca nu stii care sunt preferintele lui am pus aici o fisa a preferintelor care sa te ajute. Orice mancare noua il stimuleaza in plus si nu e un moment bun cand faci tranzitia la fara-telefon. In plus, daca ii faci mancarea preferata ai mai multe sanse sa manance.
- Pozitia la masa conteaza foarte tare. Fii atent la pozitie, la cum se aseaza si la ce are in fata, dar mai ales la scaunul pe care sta. E recomandat sa stea pe un scaun care sa-i ofere posibilitatea sa stea cu picioarele la un unghi de 90 de grade.
- Am pus regula ca se poate uita la telefon dupa masa. Nu am mers pe ideea de acces interzis total, dar am reusit sa ii creez o asteptare. Si in felul asta, am facut o schimbare in program. Nu mai mananca dulce sau gustare imediat dupa masa, avand de ales intre telefon si dulciuri. Ce credeti ca alege?
Tema pentru acasa
E momentul sa analizezi cum se intampla lucrurile la tine si sa incepi sa actionezi daca ai o problema cu ecranele in timpul mesei. Decide ce ti se potriveste si alege o cale care sa te ajute si sa incepi cu un pas mic in fiecare zi. O data ce incepe sa fie confortabil si trec cateva zile poti veni cu o noua provocare. Retine, trebuie sa fii acolo, implicat si sa te asiguri ca orice distragere de la mancare nu il indeparteaza si mai mult, sabotandu-i atentia catre masa.