11 noiembrie, 2020

Distragerea atentiei la masa: benefica sau nu?

TIMP DE CITIT  MINUTE


Am citit multe despre distragerea atentiei, mai ales in perioada cand am inceput diversificarea. Majoritatea cartilor de afara bat moneda pe acest fenomen, iar parentingul modern il are in vizor cu aproape orice ocazie.

Mai mult, vedetele de la noi imping tare in social media copiii lor care nu se uita la TV si care aparent nu au crescut cu un telefon mobil in preajma.

Lasati-ma sa fiu sceptica si sa va explic punctul meu de vedere. Ca mama normala care traieste in secolul digital cu tot ce ofera el.

Atentia copilului - element cheie

Vreau sa pun accentul aici pe faptul ca, distragerea atentiei copilului, in special cand ne referim la mofturile de la masa, este o metoda care te poate ajuta si da de cele mai multe ori rezultate. In plus, va asigur ca este de cele mai multe ori recomandata chiar de pediatri si terapeuti.

Asa ca sa incercam sa raspundem la aceste intrebari:

Cand este in regula sa oferim mici distrageri ale atentiei copiilor mofturosi? Este mai bine sa incercam sa le dam sa manance fara mici distractii? Ce efect are distragerea atentiei pe termen lung?

Ce inseamna in acest context distragerea atentiei?

In mare, inseamna a folosi cam tot ce ajuta sa ii distragi atentia copilului de la ceea ce ii genereaza nervi si frustrare copilului. In cazul nostru, poate fi ora mesei in sine, alimentele sau orice altceva legat de mancare. Caci asta este momentul de care vorbim in articolul asta.

Cartile de parenting mentioneaza ca nu e bine sa faci asta si ca mai bine incerci sa separi activitatile si sa tratezi problema ca si cum te-ai confrunta cu un adult. 

Da, sigur! Doar ca tu ai in fata un copil, nu un adult!

distragerea-atentiei-la-copii

Nu consider ca este nici pe departe asa dramatica abordarea, mai ales ca cele mai folosite metode de distragere a atentiei sunt vechi de cand lumea: sa "faci avionul" cu lingurita sau sa dai de mancare animalutului-jucarie preferat. 

Si pot sa adaug aici pe cele "moderne": sa il lasi sa se uite la TV sau pe telefonul mobil.

Distragerea atentiei -  subiect controversat

In circumstante normale, sa-i distragi atentia copilului inseamna ca el nu mai este focusat pe ce face, respectiv pe actul de a manca, de a savura alimentele. Astfel de comportamente pot duce la dificultatea de a-si controla apetitul sau de a interpreta gresit semnalele cu privire la satietate. Si de aici, obezitate, lipsa focus etc. o serie de afectiuni asupra carora se trag semnale de alarma cam pe peste tot.

Asta cand sunt niste circumstante ideale si copiii se cresc dupa carte intr-un mediu perfect, controlabil. Numai ca nu prea este cazul si vremurile astea ne demonstreaza perfect ca totul este volatil.

In ce conditii poate fi benefica distragerea atentiei

Lumea moderna ne-a adus multe in plus fata de vremurile parintilor nostri, inclusiv abordari noi in ceea ce priveste copiii. Cu siguranta, acum 30 de ani intr-o familie modesta din Romania, mama nu isi petrecea prea mult timp analizand ce sau de ce nu mananca copilul.

Si abordarea asta dadea de cele mai multe ori roade prin tehnica in sine: copilul manca ce avea in fata sau nu mai manca deloc (de multe ori nu mai apuca daca erau mai multi copii). Era o adaptare rapida, de circumstanta si care nu lasa loc de mofturi sau de un eventual alt fel. Pur si simplu nu era.

In plus, orice "anomalie" nu era considerata o afectiune sau o boala si prin urmare era lasata deoparte. Multi copii aveau probleme cu mancarea: intolerante, alergii si chiar deficiente mari de vitamine esentiale si greutate scazuta.

Revenind in vremurile moderne cu servicii medicale ceva mai avansate, am auzit frecvent recomandari de la pediatri legate de folosirea oricaror tehnici de distragere a atentiei atata timp cat copilul mananca. 

Tips

Asa cum tot spun mereu, instinctul matern este un bun profesor. Asa ca daca pana acum ai cantat, ai desenat cu mancare sau orice altceva pentru a-i distrage atentia si a-l face sa manance, ei bine, nu ai gresit cu nimic!

ATENTIE! Diverse tehnici sau recomandari trebuie facute de un pediatru si se fac luand in calcul particularitatile fiecarui copil in parte. Nu cred ca se pot aplica la fel pentru toti copiii, dar cu siguranta exista o solutie.

Cum ii poti distrage atentia:

  • Foloseste jucariile lui preferate
  • Lasa-l sa se joace in timp ce manana -  la noi a functionat cu puzzle-uri
  • Poti sa ii pui muzica in surdina
  • Sa folosesti telefonul mobil pentru desene si alte showuri

Poti folosi orice tehnica consideri pentru a determina copilul sa manance si, cel mai probabil, telefonul mobil este cel mai indemana. Vreau doar sa iti spun ca am facut si eu asta si renuntarea la el este un proces destul de greu.

Va trebui sa fii categorica si sa incerci sa renunti la telefon cam cand incepi sa te intelegi cu copilul si ii poti explica mai multe despre asta. Este greu o data ce este invatat asa, de aceea daca nu ai facut inca asta as recomanda sa incerci orice alta metoda inainte de a ajunge la telefon.

Pentru noi au functionat bine alte variante si de cele mai multe ori, ca prin magie, a inceput sa deschida gura sa manance in timp ce facea un puzzle sau hranea plusul preferat.

Plus ca, mi se pare ca a inceput sa dea o sansa si noilor feluri de mancare in timp ce danseaza pe muzica de la radio.

Evident, mananca de rupe cand ii pun desene pe telefon (Pepa Pig rulz). Am pastrat asta ca un as in maneca pentru cand mancam in deplasare sau cand e cineva in vizita si trebuie sa stam toti la masa.

Ne pregatim acum serios sa nu mai facem asta acasa si sa separam lucrurile si mai mult.

Ce avantaje poti sa ai ca parinte

In primul rand, ai mai multe sanse sa iti faci copilul sa manance. Fara nervi, murdarie si tipete.

In fond, asta este scopul principal. Copilul va fi mai putin stresat si mai mult interesat sa incerce alimente noi. Si tu ca parinte la fel.

Nu e obligatoriu sa ii placa tot ce primeste. Dar poti sa fii atenta la el si o data ce incepe sa manance ceva nou sa ii spui cum se cheama, cum se face si cat mai multe despre ceea ce experimenteaza. 

Citeste si: Cum sa introduci copilului alimente noi

In modul asta va invata sa ii placa mancarea si senzatia pe care i-o ofera.

Sper sa iti reuseasca si daca esti in pozitia in care ai folosit deja aceste tehnici si crezi ca nu va scapa de ceea ce ii creaza dependenta, uite cateva idei care sa te ajute:

  • orice lucru necesita timp. De regula, rutina si mai ales mesele care se vor transforma intr-un moment din ce in ce mai placut, fac copiii sa uite de micile distractii
  • cu timpul, poti sa te intelegi cu copilul si sa ii spui ca va beneficia de distractie dupa ce mananca - chiar si desert!
  • daca te organizezi si faci un program, poti pune distragerile pe lista. Gradinita va avea cu atat mai mult un rol pozitiv.
  • Jucariile preferate vor fi mult timp in compania lui, asa ca i le poti lasa si la masa. Acum fac parte din familie.

Daca treci si tu prin faza asta mi-ar placea sa aflu - copilul tau mananca doar daca este distras? Este o chestie frecventa, o folosesti la fiecare masa?

Crezi ca astfel de metode ajuta sau suntem prea "slabi" si ar trebui sa folosim timpul de la masa doar pentru mancare?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>