9 decembrie, 2023

Cum sustii dezvoltarea creierului cu alimente preferate de copii mofturosi

TIMP DE CITIT  MINUTE


Orice parinte isi pune copilul pe primul loc, iar unul dintre subiectele "tari" pe la petreceri si intalniri de copii este de cat de multa engleza stie copilul, cat de repede a invatat sa scrie si alte detalii cu privire la capacitatile lui in activitati de genul. Ce e de luat in calcul este nu doar practica si capacitatea copilului in a excela la anumite activitati, cat inteligenta lui mostenita, dar mai ales antrenata si hranita pe parcurs.

Toti parintii isi doresc copii destepti si care sa aiba performante (scolare), iar nutrientii au un rol semnificativ in a sustine invatarea, concentrarea si mai ales dezvoltarea creierului si a puterii lui de procesare.

Ca in orice tine de mesele copiilor avem si aici o provocare din a gasi un echilibru si a oferi copiilor mese si gustari sanatoase, dar care sa suporte si dezvoltarea creierului, dar si o nota in plus cand aceste alimente trebuie sa fie pe placul copiilor mofturosi.

Am discutat recent pe aceasta tema cu cineva implicat in terapii cognitive si care desfasoara diverse workshopuri pentru adolescenti, parinti cu copii supra-dotati si am avut ocazia sa intelegem mai mult despre rolul anumitor alimente. 

Mai mult, dupa toata discutia, am facut ceva "sapaturi" pentru a va oferi niste sugestii si retete pe care le poti gasi sub denumirea de "brain-builders".

Ideea principala este ca majoritatea acestor nutrienti sunt usor asimilati de copii inca de la micul-dejun, de aceea e important sa te tii de un ritual al meselor. Noi adultii mai sarim peste mese, dar pentru copii si mai ales pentru dezvoltarea lor psihica, un mic dejun echilibrat (nu neaparat mult) reprezinta cheia unei dezvoltari armonioase si care alimenteaza creierul pentru cateva ore, nu doar minute.

Pentru copiii mofturosi, cea mai buna varianta ca sa il ajuti cu micul dejun (sunt destui care nu mananca sau se plictisesc) este sa incerci varianta unui mic-dejun echilibrat, dar servit altfel.

Daca inca nu ati integrat formula gen bufet suedez, poti veni cu ceva nou prin a pune alimentele lui preferate sub forma de tapas sau de frigaruie. Un breakfast on a stick daca vreti asa, dar care are super efect.

Are dublu beneficiu, adica isi poate pune singur ce ingrediente vrea, este amuzant si il tine ocupat daca nu are stare sa stea la masa sa manance.

In plus, varianta de a pune pe masa mai multe ingrediente va ajuta si pe voi ca parinti si seteaza mult mai usor trecerea la un stil de mancat tip bufet - care, daca nu stiai deja, este excelent pentru copiii mofturosi.

Poti folosi ingrediente din cele mai diverse gen oua de prepelita fierte, masline, bucati de cascaval, rosii cherry si chiar fructe gen struguri, afine si capsuni.

Vedetele unui astfel de mic-dejun ar trebui sa fie cu siguranta ouale fierte. Puteti folosi de prepelita, sunt mai mici si pica de minune sub forma de frigaruie.

Studii recente au descoperit importanta unei substante numite colina in sustinerea proceselor asociate memoriei si a proceselor de baza ale creierului.

Colina este necesara pentru indeplinerea functiilor de baza precum gandirea, memoria si somnul. Controleaza de asemenea, chiar si modul in care ne deplasam. Muschii nostri primesc comenzi din partea creierului prin intermediul acetil-colinei. Acest lucru inseamna ca echilibrul si stabilitatea sunt controlate de acest transmitator cheie. 

Un alt truc pe care il puteti folosi este sa puneti pe masa cat mai multe sosuri - acestea sunt preferate de unii copii mofturosi si ii ajuta sa isi mentina atentia la masa.

Un aspect important al unui sos este ca ii sustine dreptul de proprietate si control asupra fiecarei imbucaturi si astfel pot alege cat de mult sos sa foloseasca - mai mult, il poate ajuta cand incearca ceva nou, cum ar fi o bucata de leguma.

Folositi si faceti teste cu: hummus, salata de vinete cu tahini pe care sa le imperecheati cu tortilla, pita sau chips.

In afara de a veni mereu cu ceva nou in alimentatia copiilor, cel mai bun lucru este sa mancati cu ei. Modelul oferit de catre parinti contribuie enorm la dezvoltarea lui pe termen lung.

Studiile au aratat ca un minim de 3 mese luate cu familia pe saptamana creste sansele ca un copil sa:

  • faca alegeri mai bune in ceea ce priveste mancarea 
  • sa incerce lucruri noi
  • sa aiba o mai buna relatie cu parintii
  • sa performeze mai bine in activitatile de la scoala
  • sa scada riscul de a avea atragere catre obiceiuri gen mancat compulsiv, alcool

Mesele echilibrate si care ofera nutrienti benefici dezvoltarii creierului ar trebui sa fie o prioritate a tuturor parintilor. E super usor sa faci asta daca iti planifici mesele din timp si intelegi cum si cat de des ii servesti copilului alimente-minune.

Pentru mai multe detalii despre cum sa organizezi mai bine mesele atunci cand ai un copil, puteti citi detalii despre cursul nostru Meal Plan fara Mofturi, un curs usor de parcurs si unde veti gasi un sistem prin care sa te organizezi mai bine cu mesele familiei.

Calitatea si echilibrul din dieta determina sanatatea copilului si are impact nu doar in dezvoltare, dar si in sustinerea functiilor cognitive. Toate studiile arata ca alimente precum pestele, ouale, fructele de mare si boabele (fasole, linte, naut) sunt cele care contribuie cel mai mult la a mentine o minte sanatoasa.

Incearca sa le integrezi in meniul copilului, ajuta-l si sprijina-l in decizii si cu siguranta vei vedea rezultate de la imunitate mai buna la performante viitoare.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>