16 iunie, 2021

Cum sa te descurci in vacanta cu un copil (mofturos) – ghid de concediu

TIMP DE CITIT  MINUTE


Concediul trebuie sa fie acel moment pe care il asteapta toata familia cu bucurie, iar copilul ar trebui sa fie si el incantat de plecarea in vacanta. Cand ai un copil mofturos, lucrurile tind sa se complice mai mult in deplasare. Meniurile de copii de la restaurante sunt departe de a fi cele mai bune (depinde unde mergeti, evident), magazinele au alte produse si nu gasesti mancarea cu care e obisnuit. Solutii insa exista!

Asta nu inseamna neaparat ca iti poti strica concediul si nu cred ca solutia e neparat sa te cari cu tone de mancare dupa tine - asta daca nu cumva pleci intr-o calatorie cu autorulota si te poti organiza in voie.

E de ajuns sa treaca 1-2 zile si copilul sa nu manance decat sticksuri sau alte gustari, iar cand foamea incepe sa isi intre in drepturi te poti indrepta usor catre niste zile nu tocmai demne de concediu.

Hai sa iti spun ceva, exista solutii! 

Cam la orice restaurant gasesti ceva sa ii dai de mancare si peste tot un mic magazin are chestii care sa te salveze, macar pe moment pana te organizezi.

Uite cateva sfaturi practice care sa te ajute sa depasesti situatia, fie ca e primul concediu, fie ca pleci de acasa cu copilul pentru cateva zile. Si ar trebui sa fie relaxant, mai ales ca anul trecut nu am plecat nicaieri!

Regula pe care trebuie sa o iei cu tine in vacanta e aceeasi pe care o regasiti pe acest site: tu esti parintele si tu decizi CE, UNDE si CUM mananca copilul. Dar, copilul decide DACA si CAT anume mananca.

Cumva, acest principiu traseaza o linie clara cu privire la ce responsabilitate ai tu ca parinte si care ar trebui sa fie optiunea copilului - inclusiv in vacanta.

Stiu, se zice peste tot ca o vacanta cu un toddler nu e deloc o vacanta. Intr-un fel asa este. Ai alt program, pleci in camera cand ceilalti abia se pregatesc sa iasa la masa si alte asemenea discrepante. Asta daca mai sunteti in grupul de prieteni fara copii. Sau cum le spunem noi, ceilalti.

Oricum, e doar o etapa si are si ea farmecul ei. Da, nu mai poti face multe lucruri si stai doar dupa programul copilului, dar asta se va diminua de la an la an. Si bucuria va fi cand o sa puteti face chestii din nou, unele chiar impreuna cu copilul.

Sa revenim la concediul in compania unui copil mofturos (sau nu).

vacanta-cu-copii

1. Tine sub control cat de mult poti gustarile zilnice

Stiu ca e o regula nescrisa sa ne relaxam cu totii in vacanta si sa nu mai fim asa stricti ca acasa. Asta inseamna pentru copii mai multe gustari, pizza, inghetata si alte chestii in cantitati mai mari ca in mod obisnuit. Insa, acest lucru poate face lucrurile mai rele pentru un copil mofturos.

Cu siguranta, e in regula sa manance si el pe plaja, dar incearca sa te tii de programul de acasa cat de mult posibil. Asta te va ajuta cumva si sa il lasi sa ii fie foame si sa te descurci mai usor cand vine vorba de cina.

In plus, daca ai deja o lista cu snacks-uri "permise" sau preferate e mult mai usor. O astfel de lista o poti concepe daca ii stii preferintele, dar si modul in care reactioneaza la altele noi. Urmatorul meu curs va fi despre gustari, si te poti inscrie pe lista mai jos ca sa fii sigur ca nu il ratezi!

Gustari pentru cei mici: fa pace cu gustarile si invata sa profiti de ele!

2. Intereseaza-te despre restaurantele din zona in care mergi

Tu stii cel mai bine ce ii place copilului tau sa manance. Inainte de a pleca, fa un research cu privire la restaurantele din statiune -  la multe vei gasi meniul online. Daca stii ca ii place carnea de pui, orienteaza-te dupa unul care are asa ceva in meniu, are terasa sau loc de joaca.

O sa iti fie mai usor atunci cand pleci de la plaja sa te duci direct la tinta. Cu siguranta si voi parintii veti gasi chestii de mancat acolo, dar mai ales de pus in plus la meniul copilului. 

Chiar daca nu ai pui, ai si alte alimente "safe" pe care sa le servesti  si poate nu ar fi rau sa iti faci dinainte un meniu pe 2-3 zile din carne si garnituri pe care sa le comanzi rapid.

Citeste si: Top 5 mancaruri pe care le folosesc ca safe food

3. Ia in bagaj cateva alimente de "urgenta"

Daca plecati cu masina si chiar cu avionul, ia cateva chestii esentiale in bagaj. E posibil sa nu ai ce sa ii dai de mancare in aeroport cand ajungi si dupa 2-3 ore de zbor cu siguranta ii va fi foame.

Evident, ai grija sa nu fie nimic perisabil sau care sa contina sosuri, branza, carne etc.  Evita sa iei sandwichuri sau orice altceva, chiar daca le-ai pregatit inainte de pleci. Poti lua batoane cu fructe, nuci sau fructe deshidratate si vor fi la fel de bune si atunci cand vei ajunge la destinatie. 

Eu am asa ceva in rucsac in permanenta pentru astfel de situatii si evit alergatura pe fondul foamei care poate agita intreaga familie.

4. Profita de moment si orienteaza-te spre fructe si legume proaspete

Poate ca ai calatorit mult, nu ai nimic la tine si copilul spune ca ii este foame. Uita-te dupa un magazin local si vezi ce gasesi in oferta de fructe - in Grecia sau Bulgaria gasesti cu siguranta - si incearca sa ii dai sa manance pana ajungeti la hotel.

O banana sau un mar e usor de servit si are puterea sa calmeze orice micut infometat pana ajungeti la cazare. Chiar daca ai un copil mofturos care nu mananca de obicei asa ceva, e un bun moment sa il expui din nou la ele si sa profiti de situatie.

Daca aceste alimente sunt cumva noi pentru ei, gandeste-te la formula toddler=mancare noua care e universal valabila. Toti toddlerii sunt "programati" sa fie neofobi, intr-un fel de protectie desteapta a naturii de a nu lasa copilul sa manance chestii noi care i-ar putea face rau.

in conditiile date, e posibil sa vezi la el mai multa curiozitate si ai sanse sa il imprietenesi rapid cu un fruct nou.

5. Stai calm daca are un tantrum si nu ii place nimic

Vacanta e un moment de relaxare sau asa ar trebui sa fie. Ar trebuie sa fie la fel si in ceea ce priveste disciplina? Ar trebui sa spui "Da" cand de obicei spui "Nu"?

Ar trebui sa ii cumperi tot ce vede si cere?

Raspunsul meu este simplu : Nu. 

Concediul este un moment diferit de plimbarea in parc de acasa, dar si un moment in care sa iti intaresti legatura cu copilul. Da, e ok sa il lasi sa exploreze mai mult, poate iti permite si locatia sa nu mai strigi la el de 10 ori pe minut, dar in acelasi timp copilul are nevoie de la tine de setarea si confirmarea unor limite, dar si de autoritate si nu de mai multa permisivitate.

In timp ce tu ca parinte ii impui limitele ca el sa fie in siguranta, asigura-te ca acest lucru il faci cat mai bland si mai categoric ca el sa inteleaga ca il ajuti de fapt sa fie in siguranta si sa se bucure alaturi de tine.

Ce faci daca copilul are o criza?

  • pastreaza-ti calmul si asigura-te in primul rand ca e in siguranta (nu se poate lovi, sa cada, sa alunece, sa fuga in strada etc)
  • incearca sa gasesti un loc linistit unde sa va retrageti si unde poti sa il lasi sa se calmeze si sa il iei in brate (eventual sa il intrebi ce s-a intamplat)
  • cand a trecut momentul, nu te ancora de el si nu face un caz din asta. Revino la concediu si bucura-te de moment! Nu te apuca sa il certi sau sa ii tii teorii mai ales daca sunteti la restaurant sau pe plaja!

6. Pune-l la masa alaturi de alte familii cu copii care ar putea sa il inspire

Daca ai plecat in vancanta cu prieteni (ar fi ideal sa pleci cu mai multi prieteni cu copii) profita de oportunitate si aseaza toti copiii unul langa altul. S-ar putea sa fiti placut surprinsi de faptul ca va incerca sa manance ceva nou doar pentru ca alt copil de langa el mananca doua portii!

E un bun moment sa pui in aplicare beneficiile unui exemplu (role model), fara insa a o face sub forma de critica:

"Uite Andrei mananca toate legumele!"

"Hai mananca, ia uite Ioanei ce mult ii place pestele!"

Simpla expunere si mediul in care va aflati iti poate oferi un avantaj in ceea ce priveste comportamentul copiilor la masa. Profita de asta!

7. Luati cina mai devreme decat acasa

In vacanta, locurile de obicei se aglomereaza si toata lumea este mai agitata in special cand sunt si copii. Asa ca, fiindca nu stii cat dureaza pana vine mancarea, du-te mai devreme tocmai ca sa aveti timp sa mancati sa va intoarceti la hotel si sa va pregatiti de seara.

Puteti sa va organizati inainte de ora 6 cand inca nu se aglomereaza restaurantele si nu va trebui sa asteptati prea mult servirea.

Acest lucru e benefic si daca copilul se plictiseste si vrea sa se plimbe cat timp asteptati mancarea.

Sfat: ar fi bine daca gasiti un loc cu muzica si terasa, nimeni nu va fi prea deranjat daca copilul face zgomot.

Viata impreuna cu un toddler este minunata si surprinzatoare, dar in acelasi timp una plina de presiune si schimbari bruste. Asa ca o vacanta, ar trebui sa aduca ceva liniste in viata de parinte.

O sansa sa te pui pe picioare cat de cat cu somnul, sa stai la soare si sa te bucuri de copilul care se joaca in apa si face castele de nisip fara sa mai traga de tine. 

Chiar daca nu iti iese totul perfect e o experienta noua si vei stii ce sa faci pe viitor in astfel de situatii. Copiii se adapteaza usor, au nevoie de noi ca parinti si cu siguranta, modul in care ne comportam noi are impact asupra comportamentului lor.

Mancati alaturi de copii si bucurati-va de vacanta!

p.s. daca nu ti-ai facut inca cont pe site acum e momentul! Ai cateva ghiduri gratuite numai bune de citit in vacanta. Inregistreaza-te aici!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>