O problema pe care am depistat-o in comunicarile pe care le avem cu parintii este modul in care invatam copilul sa manance singur. Acest obicei nu doar ca are multe alte beneficii, dar este de un real impact pentru parintii care au mai multi copii sau sunt obositi pur si simplu. Motivatia sa faci asta devreme este ca poti si tu sa te bucuri de masa ta!
Tranzitia si formarea acestui obicei de la varsta cat mai mica are in principal 2 mari avantaje: ofera independenta copilului si opreste acel obicei care perpetueaza inclusiv mofturile la masa. Hranirea indelungata a copilului de catre adult ii limiteaza curiozitatea, intarzie independenta si capacitatea lui de a se descurca singur.
La copiii mofturosi acest obicei vine ca un raspuns imediat: copilul nu mananca, adultul preia controlul si forteaza mesele oferindu-i copilului mancarea. Tehnica asta a indoparii nu face altceva decat perpetueze modul acesta de hranire care in final aduce multe puncte negative.
Asadar, ce pasi ar trebui sa urmati ca sa il invatati sa manance singur?
Primii pasi pe care trebuie sa ii faci sunt sa incepi cu finger foods.
- aseaza inca din etapa diversificarii bucati de alimente in fata lui folosind o tavita sau o farfurie compartimentata
- ofera o lingura sau o furculita si lasa-l sa exploreze si sa imite comportamentul vostru de la masa (mancati impreuna macar o data pe zi)
- folositi cat mai des lingura si furculita si aratati si copilului cum sa le foloseasca
Toate aceste skilluri se vor transforma pe parcurs si de obicei sunt stapanite la varste diferite. Cu ajutorul tau si cu sfaturile noastre de mai jos, copilul tau va manca singur si va invata repede sa se descurce cu lingura si furculita.
Haideti sa vedem ce ar trebui sa faceti.
Cand incep copiii sa dea semne ca vor sa manance singuri?
Primele semne apar de obicei o data cu diversificarea adica undeva in jurul perioadei de 8 luni. La inceput se vor juca cu mancarea, vor experimenta modul de apucare - in etapa asta folosesc toata palma - si tind sa apuce mai multa mancare decat pot manui. Nu e o miscare care sa ii ajute, dar se vor prinde singuri de ce trebuie sa faca dupa ce vor indesa prea multa mancare in gura.
Pe parcursul urmatoarelor saptamani vor folosi mai eficient degetele pana cand vor avea control deplin asupra degetului aratator si a degetului mare - cam in jur de 1 an, uneori si mai devreme.
Aceasta deprindere este foarte importanta pentru ca il pregatesc pentru manuirea diverselor instrumente, inclusiv a celor pentru scris.
Descopera si tu cum sa ai gustari dulci, dar sanatoase!
Un curs in din care vei invata rapid despre importanta gustarilor si rolul lor in meniu. Inscrie-te pe lista de asteptare si il poti achizitiona la jumatate de pret.
Daca copilul are aproape un an si nu face eforturi pentru a manui mancarea cu degetele, asigurati-va ca ii oferiti cat mai des aceasta oportunitate: poate ca il hraniti prea des si nu il lasati deajuns sa se descurce singur (aici intervine rabdarea voastra si incepeti sa il hraniti voi cand ar trebui sa il lasati singur chiar daca pare o chinuiala pentru el.)
Dar tocmai aceasta metoda este cea care il ajuta sa isi rafineze miscarile!
Lasati-l sa experimenteze cu diverse texturi si bucati (dar nu atat de mari incat sa fie pericol de inec) si incurajati-l sa le rupa si sa isi foloseasca ambele maini.
Majoritatea copiilor dezvolta rapid capacitatea de a apuca cu degetele, dar daca acest fenomen apare greoi luati-va ceva timp sa faceti antrenament cu el. Cel mai la indemana lucru este sa ii oferiti din mana voastra o bucata de mancare pentru a-i fi mai usor sa o apuce. Nu ii da drumul la mancare pana cand nu apuca cu degetul aratator si degetul mare.
Folositi metoda asta la inceputul mesei de 3-5 ori si apoi lasati-l sa manance cum vrea. De obicei dupa 1-2 saptamani de astfel de practica vor fi capabili sa faca asta si singuri!
Folositi o lingura moale de copii si daca doriti sa gustati din masa copilului este recomandat sa folositi o alta lingura. In plus, pentru ei optati pentru linguri din silicon, sunt mai usor de manevrat si mai bune pentru a exersa dexteritatea lor.
In aceasta etapa majoritatea copiilor pot trece la a se hrani singuri cu o lingurita si de obicei pot fi complet independenti in jurul varstei de 2 ani. Multi copii pot face asta mult mai devreme daca li se ofera posibilitatea. In jur de 14-18 luni todlerii pot sa manuiasca (destul de murdar) o lingura pentru a se hrani singuri. Daca ai o problema cu murdaria si cu acest mod de a se hrani ar trebui sa reconsideri acest lucru: uite de ce ar trebui sa il lasi sa se murdareasca cand mananca.
Din acest moment, progresul spre lingura este foarte aproape! Tot ce ai de facut este sa ii oferi oportunitati sa exerseze.
Da, va fi foarte murdar in bucatarie. Si va dura mai mult decat daca ii dai tu. Dar, e ok pentru ca aceasta interactiune il ajuta la familiarizarea cu diverse texturi si la prevenirea mofturilor la masa.
- pune-i lingura in mana si apoi cu mana ta pune lingurita in mancare si ajuta-l sa guste
- dupa ce face asta cateva zile, ofera-i si lui un mic castron separat de cel din care ii dai sa manance; probabil ca il va varsa, dar poti folosi unul cu ventuza sau un covoras in jurul scaunului
- nu uita de educatie, pentru ca foarte rapid i se va parea distractiva joaca cu mancarea! spune-i ca mancarea trebuie sa ajunga in gura si nu pe jos si incurajeaza-l sa se joaca cu lingura in castron si nu sa arunce pe pereti!
Da, este provocator dar totul face parte din proces. Oricum, nu iti face griji, in jur de un an deja lucrurile ar trebui sa fie mai simple - daca ai inceput diversificarea in jur de 6-8 luni. Daca inca te lupti cu obiceiul aruncatului de mancare la masa uite un articol care sa te ajute sa gestionezi mai bine situatia.
Cum sa incurajezi copilul sa manance singur chiar daca nu vrea
Daca ai depasit aceste etape de mai sus si copilul a fost hranit fie de tine fie de bunici, cu siguranta va fi mai provocator sa il pui sa manance singur. Multi parinti nu sunt lasati de parinti sa manance singuri, iar altii nu cred in capacitatile lor. Cu un todler e important sa ai rabdare si sa ii arati, prinde foarte repede sa faca anumite actiuni si uneori ei sunt extremi de capabili sa manance singuri, chiar si cu o furculita!
Daca in continuare copilul refuza sa manance singur, trebuie sa identifici factorul care ii provoaca aceasta stare. Poate fi atat locul si pozitia de la masa, dar si mizeria pe care o face si care il poate deranja. Daca suspectezi acest lucru, foloseste o babetica si un servetel. In plus, curata imediat ce face murdar si incurajeaza-l sa repete.
Indiferent care este motivul pentru care nu mananca singur tine minte ca rabdarea, consecventa si practica fac diferenta!
Pentru mai multe idei legate de masa, poti citi si mini-ghidul legat de conversatia la masa, tot ce trebuie sa faci este sa iti faci un cont pe site si il citesti gratuit! Daca iti plac sfaturile din acest articol si vrei sa citesti unele personalizate descopera #newsletterulnemofturos pe care il primesti direct la tine pe mail!